Μητροπολίτης Κιέβου: Ο Κύριλλος μοιάζει με τον Πούτιν – Αν δεν μπορούν να επηρεάσουν, προσπαθούν να διχάσουν

Για τη συμπλήρωση τριών ετών από την χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, την αναγνώριση της Εκκλησίας από την Εκκλησία της Ελλάδος, της Κύπρου και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αλλά και για την πρόσφατη “επίθεση” του Πατριαρχείου Μόσχας προς την Αλεξανδρινή Εκκλησία, μίλησε σε συνέντευξη του στη Deutsche Welle, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος.

Ο κ. Επιφάνιος δήλωσε ότι περισσότεροι από το 70% στην Ουκρανία είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, και το 50% αυτών είναι πιστοί στην Εκκλησία της Ουκρανίας. “Αυτό μας εμπνέει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε”, δήλωσε.

Συνολικά 700 ενορίες βρίσκονται υπό τη σκέπη της Εκκλησίας της Ουκρανίας, και υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου γίνονται μεταβιβάσεις. “Αλλά δυστυχώς παρατηρήσουμε ότι δεν υπάρχει καμία επιθυμία από την πλευρά των τοπικών αρχών για την επανεγγραφή του καταστατικού”.

Και συνέχισε λέγοντας ότι “τώρα υπάρχουν πολλές κοινότητες, πολλοί κληρικοί από το Πατριαρχείο Μόσχας που στρέφονται σε εμάς, που είναι έτοιμοι να λάβουν τη σωστή απόφαση, αλλά φοβούνται”.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος υποστηρίζει πως θα υπάρξουν δυσκολίες, εμπόδια και διώξεις από το Πατριαρχείο Μόσχας, καθώς προσφάτως υπήρξαν προσφυγές για κάθε μεταβίβαση, για κάθε ενορία, με το Πατριαρχείο Μόσχας να πιστεύει ότι οι μεταβιβάσεις ήταν λανθασμένες. “Αλλά κερδίσαμε το 99% των όποιων προσφυγών κατέθεσαν. Και αυτό δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο”.

Ο Μητροπολίτης Κιέβου αναφέρθηκε στο ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, με την δημιουργία Ρωσικής Εξαρχίας στην Αφρική.

Όπως δήλωσε, “τώρα βλέπουμε την εισβολή της Ρωσικής Εκκλησίας στην κανονική Επικράτεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το οποίο αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Και αυτό είναι ένα είδος εκδίκησης της Ρωσικής Εκκλησίας προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας”.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι “ο Πατριάρχης Κύριλλος μοιάζει με τον Πούτιν. Όπως ενεργεί ο Πούτιν, σύμφωνα με τα ίδια πρότυπα ενεργεί ο Κύριλλος για λογαριασμό της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εάν δεν μπορούν να επηρεάσουν, προσπαθούν να διχάσουν. Προσπαθούν να εξαγοράσουν κληρικούς, καθώς δεν υπάρχει διχασμός μέσα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας”.

Εκτιμά δε ότι αυτές οι ενέργειες του Πατριαρχείου Μόσχας επηρεάζουν και άλλες Εκκλησίες που πιθανώς να θέλουν να αναγνωρίσουν την Εκκλησία της Ουκρανίας.

“Οι άλλες Εκκλησίες αναλύουν, αναμένουν, λαμβάνουν υπόψη τους αυτές τις ενέργειες, οι οποίες στόχο έχουν να διχάσουν την Ορθοδοξία”, τόνισε.

Σε ερώτηση για το ποιες Εκκλησίες είναι αυτές, δήλωσε χαρακτηριστικά: “τώρα το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα της Εκκλησίας της Ρουμανία, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Αλβανίας, των Ιεροσολύμων”.

Ο Μητροπολίτης Κιέβου εκτιμά ότι τέτοιες επιθετικές κινήσεις από την πλευρά της Ρωσικής Εκκλησίας, θα λειτουργήσουν αρνητικά για την ίδια. “Μια τέτοια ανομία, δεν μπορεί να υποστηριχτεί από τις άλλες Εκκλησίες. Πρόκειται για παραβίαση της κανονικής τάξης στη ζωή της Εκκλησία, η οποία υφίσταται εδώ και χιλιάδες χρόνια”.