Μητροπολίτης Κιέβου: Η ιδεολογία του “ρωσικού κόσμου” είναι η ίδια με τον ναζισμό – Συνδημιουργός της ο Κύριλλος

“Η ιδεολογία του “ρωσικού κόσμου” είναι η ίδια με την ιδεολογία του ναζισμού, δικαιολογεί τη βία, τις δολοφονίες, τον πόλεμο και τη γενοκτονία, και ως εκ τούτου πρέπει να απορριφθεί και να καταδικαστεί με τον ίδιο τρόπο”, δήλωσε ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, κατά το κήρυγμα του την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών.

Ο κ. Επιφάνιος αναφέρθηκε στα δραματικά γεγονότα στην πόλη Μπούτσα, όπου βρέθηκαν τα πτώματα πολλών αμάχων, ανδρών και γυναικών, με δεμένα χέρια, και πολλοί από αυτούς σε μαζικούς τάφους.

“Εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες αθώοι άνθρωποι βασανίστηκαν αυτές τις εβδομάδες της ρωσικής κατοχής. Κανένας στρατιωτικός λόγος δεν μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτό, καθώς οι άμαχοι δεν αποτελούσαν απειλή για τους κατακτητές”.

Κι συνέχισε ο κ. Επιφάνιος: “Οι μαζικές δολοφονίες αμάχων είναι ένδειξη γενοκτονίας. Οι Ρώσοι δεν ήρθαν να απελευθερώσουν τους Ουκρανούς. Συνεχίζουν το μαύρο, διαβολικό έργο των στρατευμάτων του Τσάρου Πέτρου, που έκαψαν το Μπατουρίν. Κάνουν το ίδιο πράγμα με τις συμμορίες των Ρώσων-Μπολσεβίκων που έχυσαν ποτάμια αίματος κατά τη διάρκεια του αποκαλούμενου “κόκκινου τρόμου”.
Είναι οι διάδοχοι των εγκλημάτων του Στάλιν, των δραστών της γενοκτονίας του Γολοντομορ, τα οποία σχεδιάστηκαν στο αιματοβαμμένο Κρεμλίνο για να καταστρέψουν τον ουκρανικό λαό”.

Ο Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος συνέχισε το κήρυγμα του λέγοντας ότι εκ μέρους των εκατομμυρίων πιστών της Ουκρανίας, εκ μέρους του λαού που υποφέρει, “υψώνουμε ξανά τις φωνές μας, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να κάνει τα πάντα για να σταματήσει και να τιμωρήσει τον τύραννο και το κράτος που έγινε όργανο γενοκτονίας του ουκρανικού λαού στα χέρια του.

Έχετε τη δύναμη, έχετε τα όπλα, έχετε το ηθικό καθήκον να το κάνετε, να βοηθήσετε τους Ουκρανούς πολίτες να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, και να προστατεύσουν εσάς”.

Ο Μητροπολίτης Κιέβου ανέφερε χαρακτηριστικά πως η ιδεολογία του ρωσικού κόσμου, είναι ίδια με την ιδεολογία του ναζισμού. “Οι συνδημιουργοί και οι ηγέτες αυτής της εγκληματικής ιδεολογίας, είναι ο επικεφαλής του Πατριαρχείου Μόσχας, Κύριλλος Γκουντιάεφ και οι συνεργάτες του”.

Όπως δήλωσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας, “ο Κύριλλος, όχι μόνο άναψε αυτή τη φωτιά με κάθε δυνατό τρόπο, αλλά επίσης ευλόγησε τους εκτελεστές και τους δολοφόνους για τη βρώμικη δουλειά τους.

Η καταδίκη αυτών των εγκλημάτων, η καταδίκη της παραβίασης των ανθρωπίνων και θεϊκών νόμων, δεν είναι απλώς δικαίωμα, αλλά ηθικό καθήκον κάθε ανθρώπου, και ιδιαίτερα των Ορθοδόξων Χριστιανών”.
Υπογράμμισε δε ότι δεν πρόκειται για μια συζήτηση για το κανονικό δίκαιο ή για θεολογική διαμάχη. Πρόκειται για το καλό και το κακό και την επιλογή του καθενός: “Είσαι με τον Θεό ή με τον διάβολο;”.

“Ο Κύριλλος έχει ήδη κάνει την επιλογή του υπέρ του αντίχριστου. Καλώ όσους τον θεωρούν ακόμη ποιμένα τους: ανοίξτε τα μάτια σας, δείτε τους δηλητηριώδεις καρπούς των διδασκαλιών του, μαίνεται μακριά από τους άνομους, μην είστε συνεργοί του!”.