Μητροπολίτης Κιέβου: Η αλήθεια για το έγκλημα του Γολοντομόρ ήταν κρυμμένη δεκαετίες

Του Κώστα Ονισένκο

Ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Επιφάνιος συμμετείχε σε τελετή εγκαινίων στην έκθεση της Αίθουσας Μνήμης του Μουσείου Γολοντομόρ στο Κίεβο.

Το Γολοντομόρ που -σημαίνει θάνατος δια της πείνας- είναι μια από τις πιο δραματικές σελίδες της Ουκρανίας.

Αναφέρεται κυρίως στον χειμώνα 1932 – 1933, όταν περισσότερα από 4 εκατομμύρια Ουκρανοί πέθαναν από την πείνα επειδή οι σοβιετικές αρχές είχαν κατάσχει με τη βία όλη την παραγωγή σιτηρών και τροφίμων εκείνης της χρονιάς, καθώς και όλα τα τρόφιμα που υπήρχαν στις αποθήκες στην Ουκρανία.

Περισσότερο επλήγησαν οι περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, όπου ολόκληρα χωριά άδειασαν από τους κατοίκους τους, οι οποίοι είχαν βρει φριχτό θάνατο. Εμπνευστής της μαζικής εξόντωσης των Ουκρανών ήταν ο τότε επικεφαλής της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Στάλιν.

Το Γολοντομόρ έχει αναγνωριστεί ως η γενοκτονία του Ουκρανικού λαού από δεκάδες χώρες και φορείς, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, Αυστραλία κ.ά.

«Η γενοκτονία του Γολοντομόρ του 1932-33 και άλλοι τεχνητοί λιμοί που γνώρισε η Ουκρανία στον 20ο αιώνα, είναι φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το κομμουνιστικο-μπολσεβίκικο ολοκληρωτικό κράτος, την αλήθεια των οποίων οι σοβιετικές αρχές απέκρυψαν και διαστρέβλωναν προσεκτικά για πολλές δεκαετίες.

Παρά την τεράστια κλίμακα αυτών των γεγονότων, όταν σε λίγους μήνες εκατομμύρια αθώοι σκοτώθηκαν σκόπιμα από τεχνητή πείνα, και παρά τη σκόπιμη οργάνωση του Γολοντομόρ από το κράτος και το κυβερνών κόμμα, παρά την παρουσία δεκάδων χιλιάδων άμεσων δραστών – με το σκοτάδι της σιωπής, με την συνωμοσία του ψέματος για ορισμένους και με τον φόβο για άλλους- η αλήθεια για το έγκλημα ήταν κρυμμένη για δεκαετίες» είπε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

“Αποκαλύπτοντας αυτήν την αλήθεια, δεν είμαστε μόνο μάρτυρες του παρελθόντος – δημιουργούμε το παρόν και το μέλλον. Διότι -παρόλο που το μπολσεβίκικο κράτος έπεσε πριν από 30 χρόνια- ο σοβινιστικός μεγαλοϊδεατισμός της αυτοκρατορικής ιδέας, η οποία ήταν ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της ΕΣΣΔ, δεν έχει εξαφανιστεί.

Και από το ίδιο Κρεμλίνο -στο οποίο ο Στάλιν και οι σύμμαχοί του καταδίκασαν εκατομμύρια Ουκρανούς σε θάνατο- τώρα συνεχίζουν να δίνουν εντολές με τις οποίες σκοτώνουν τους αδελφούς και τις αδελφές μας κάθε μήνα.

Όπως τότε οι ηγέτες του Κρεμλίνου έβλεπαν τον φιλότιμο ουκρανικό λαό ως απειλή για την ολοκληρωτική κυριαρχία του, έτσι και τώρα χωρίς ιδεολογική κυριαρχία επί της Ουκρανίας οι ιδεολογικοί διάδοχοί τους δεν βλέπουν το δικό τους μέλλον» ανέφερε ο Μακαριώτατος κατά τη διάρκεια της τελετής στο μουσείο του Γολοντομόρ.