Μητροπολίτης Κιέβου: Χρόνια πολλά, Παναγιώτατε

του Κώστα Ονισένκο

Θερμές ευχές προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο απέστειλε ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας Επιφάνιος, με αφορμή τα 81α γενέθλια του.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον αγώνα που έχει κάνει ο Παναγιώτατος για την Ουκρανική Εκκλησία ενώ υπενθύμισε την ανοιχτή πρόσκληση που έχει ο Βαρθολομαίος για επίσκεψη στην Ουκρανία, με αφορά την συμπλήρωση 30 ετών ανεξαρτησίας της, φέτος.

Όλη η ανακοίνωση του Μητροπολίτη Επιφάνιου έχει ως εξής:

“Συγχαίρουμε θερμά την Αγιότητά του τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα 81α γενέθλιά του!

Εκ μέρους του συνόλου των πιστών, του κλήρου και των επισκόπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, και από εμένα προσωπικά, με την ευκαιρία αυτή, μαρτυρώ πρώτα για τον αμοιβαίο σεβασμό μας, τη χριστιανική αγάπη και την ειλικρινή ευγνωμοσύνη στην Αγιότητά Του για ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα για τη γενική διακήρυξη και επιβεβαίωση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η ιστορική και η ειδική σημασία του Τόμου αυτοκεφαλίας της Τοπικής Εκκλησίας μας είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί τόσο για τον ουκρανικό λαό όσο και για την πληρότητα της Ορθοδοξίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Ιερά Σύνοδος της Μητέρας – Μεγάλης Εκκλησίας του Χριστού, έχουν εξάλειψαν τις παλιές αδικίες, έλαβαν σοφές αποφάσεις που άνοιξαν το δρόμο για να ξεπεραστούν οι μεγάλες διαιρέσεις και αντιφάσεις και να δημιουργηθεί μια κανονική τάξη μεταξύ των Ορθοδόξων στην Ουκρανία.

Δίνοντας τον Τόμο Αυτοκεφαλίας, εσείς, αγαπημένε εν Χριστώ Παναγιώτατε δεν αφήσατε παλαιά και Αποστολική ως προς τον χρόνο ιδρύσεως αλλά νεότερη στο Δίπτυχο Τοπική Εκκλησία, αλλά συνεχίσατε να υπηρετείτε με θυσίες την ανάπτυξή της και την αναγνώρισή της από άλλες Αδελφές Εκκλησίες.

Για αυτό αναγκαστήκατε να υπομείνετε πολλές άδικες και αβάσιμες κατηγορίες, ακόμα και γεμάτες κακία λεκτικές επιθέσεις από εκείνους που θα ήθελαν και στο μέλλον να στηρίζονται -όσον αφορά τις εκκλησιαστικές υποθέσεις- στην ισχύ του κόσμου αυτού και όχι στην αλήθεια και την αγάπη.

Ωστόσο, οι πολλοί προκάτοχοί σας, συμπεριλαμβανομένων των αγίων και των μαρτύρων, όχι μόνο σας εμπνέουν από το παράδειγμά τους, αλλά επίσης προσεύχεστε συνεχώς ενώπιον του Θρόνου του Παντοδύναμου για την Αγιότητά σας και τη Μεγάλη Εκκλησία του Χριστού στην Κωνσταντινούπολη, και σε αυτές τις προσευχές προστίθενται προσευχές για εσάς από εκατομμύρια Ορθόδοξους σε όλο τον κόσμο και για αυτό κανένα κακό και άδικο σχέδιο των αντιπάλων σας δεν έχει πετύχει και ούτε θα πετύχει.

Φέτος, η Ουκρανία θα γιορτάσει την 30η επέτειο από την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της. Και εμείς, η πληρότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, καθώς και πολλοί άνθρωποι καλής θέλησης της κοινωνίας μας, αναμένουμε ότι, ανταποκρινόμενοι στην προηγούμενη πρόσκληση της Εκκλησίας και του κράτους μας, η Αγιότητά σας θα μπορέσει να έρθει στο Κίεβο ώστε μέσα από την προσευχή και επικοινωνία να μοιραστείτε τη χαρά μας. Είθε ο Κύριος να ευλογήσει αυτό το καλό έργο!

Προσευχόμενοι θερμά για εσάς, με την ευκαιρία των γενεθλίων σας, σας ευχόμαστε καλή υγεία, μακροζωία, πολλά ευλογημένα χρόνια υπηρεσίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και όλη την Ορθοδοξία, και επιτυχία σε όλες τις καλές πράξεις.

Είθε ο Τριαδικός Θεός, ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα, τους οποίους έχετε υπηρετήσει πιστά από τη νεανική σας ηλικία, να σας πολλαπλασιάσουν και να σας προσφέρουν γενναιόδωρα τα πάντα για το καλό!

Χρόνια πολλά Παναγιώτατε!”

Його Всесвятість Архієпископа Константинополя – Нового Риму і Вселенського Патріарха Варфоломія сердечно вітаємо з 81-им…

Posted by Митрополит Епіфаній on Sunday, February 28, 2021