Μητροπολίτης Κιέβου: Γεωργία, Ιεροσόλυμα, Ρουμανία, έτοιμες να αναγνωρίσουν την Εκκλησία της Ουκρανίας

Του Κώστα Ονισένκο

Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος θεωρεί ότι ορισμένες ακόμα Τοπικές Εκκλησίες βρίσκονται στον δρόμο της αναγνώρισης της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.

Μιλώντας σε ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι ο Επιφάνιος, είπε ότι υπάρχουν και άλλες Εκκλησίες που είναι έτοιμες να ακολουθήσουν τον δρόμο της Κυπριακής Εκκλησίας, αναφερόμενος πρωτίστως στην Εκκλησία της Γεωργίας αλλά και στις Εκκλησίες των Ιεροσολύμων, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

“Γενικά υπάρχουν ορισμένες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, στις οποίες η πλειοψηφία του κλήρου και ο Προκαθήμενος, πρακτικά είναι έτοιμοι για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας μας. Είναι και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας, στην οποία υπάρχει η πλειοψηφία (σ.σ. που συμφωνεί για την αναγνώριση)”, είπε ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Φέροντας το παράδειγμα της Κύπρου, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος είπε ότι “ανάλογη διαδικασία συμβαίνει και στις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες όπου υπάρχουν ορισμένοι ιερείς που διαφωνούν (σ.σ. με την αναγνώριση). Το βλέπουμε με το παράδειγμα της Κυπριακής Εκκλησίας: Δύο, τρεις διαφωνούν αλλά η πλειοψηφία συμφωνεί.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου έδωσε το παράδειγμα σε άλλες Εκκλησίες, για το πώς μπορούν να κινηθούν για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας.

Ο προκαθήμενος μνημονεύει στα δίπτυχα τον προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας και έπειτα λαμβάνεται η αντίστοιχη απόφαση στη Σύνοδο με απλή πλειοψηφία.

Για αυτό είμαι πεπεισμένος ότι αυτό τον δρόμο θα ακολουθήσουν και άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες. Πρόκειται και για την Εκκλησία των Ιεροσολύμων, και της Ρουμανίας και της Αλβανίας και της Βουλγαρίας. Τώρα είναι δύσκολο να πει κανείς καθώς και η Εκκλησία της Κύπρου ήταν έτοιμη νωρίτερα (σ.σ. να αναγνωρίσει την ουκρανική Εκκλησία) αλλά προτίμησε μια κάποια ουδετερότητα – παρακολουθούσε την εξέλιξη και την εγκαθίδρυση μας.

Και στην επικοινωνία μαζί του, μου το επιβεβαίωσε: Ότι δηλαδή εμείς περιμέναμε, κοιτούσαμε και είδαμε ότι εγκαθιδρύθηκε ως Εκκλησία (η Εκκλησία της Ουκρανίας), και για αυτό λάβαμε την σχετική απόφαση” είπε ο Επιφάνιος.