Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος: Τέσσερις Εκκλησίες είναι έτοιμες να μας αναγνωρίσουν

Του Κώστα Ονισένκο

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος θεωρεί ότι κοντά στην αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας βρίσκονται τέσσερις Τοπικές Εκκλησίες. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στην ουκρανική ιστοσελίδα Liga.net, ο Επιφάνιος κατονομάζει αυτές τις Εκκλησίες. Ειδικότερα πρόκειται για τις Εκκλησίες της Ρουμανίας, Γεωργίας Βουλγαρίας και Αλβανίας.

Ο Επιφάνιος θεωρεί πως η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ενδεχομένως θα συμβάλλει στο να επιταχυνθεί η διαδικασία των αναγνωρίσεων από αυτές τις Εκκλησίες: «Πρόκειται για σημάδι, πρώτα απ΄όλα για το ότι η Ουκρανία είναι δικαιοδοσία της Ουκρανικής Εκκλησίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έρχεται σε εμάς ως συν – αδερφός. Είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Έρχεται κατόπιν προσκλήσεως του ουκρανικού κράτους και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Στο έδαφος που υπάγεται -βάσει των θρησκευτικών κανόνων- στην Ουκρανική Εκκλησία. Για αυτό η Ρωσική Εκκλησία διαμαρτύρεται. Ενδεχομένως αυτό (σ.σ. η επίσκεψη) δώσει ώθηση για την αναγνώριση και από άλλες Εκκλησίες. Πολλοί απ’’ αυτούς ουσιαστικά έχουν ήδη αποφασίσει. Αλλά χρειάζεται χρόνος» λέει ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ήδη, μετά την παραχώρηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την Ουκρανική Εκκλησία έχουν αναγνωρίσει, εκτός από το ίδιο του Οικουμενικό Πατριαρχείου, η Ελλαδική Εκκλησία, η Εκκλησία της Κύπρου και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.