Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μάς καθοδηγεί σε μία εποχή που βιώνουμε τρομερές δοκιμασίες

Ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος ευχήθηκε μέσω επιστολής στον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα ονομαστήριά του.

Αρχικά, ανέφερε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ένα άξιο Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος παρά τις προκλήσεις, “τας οποίας συνεχώς αντιμετωπίζει η Εκκλησία, Υμείς, Παναγιώτατε, κατευθύνετε μετά συνέσεως την παρά Θεού εμπεπιστευμένην Υμίν ναυν, οδηγών ταύτην εις απάνεμον λιμένα και ασφαλή ύδατα.”

Προσθέτει ότι η συμβολή και η καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι ιδιαιτέρως σημαντικά ειδικά αυτήν την εποχή “κατά την οποίαν ο ημέτερος Ουκρανικός λαός και ημείς, ως Εκκλησία της Ουκρανίας, βιούμεν τρομεράς δοκιμασίας, ένεκεν του υπό των Ρώσσων εισβολέων ενεχθέντος εις την ειρηνικήν ημών γην πολέμου”.

Τέλος, ευχήθηκε “καλήν και ευόδωσιν του έργου της Υμετέρας Παναγιότητος δια την πρόοδον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ορθοδοξίας και του καθόλου Χριστιανισμού”.

Διαβάστε ολόκληρη της επιστολή του Μητροπολίτη Επιφάνιου:

Παναγιώτατε και Θειώτατε Αρχιεπίσκοπε Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικέ Πατριάρχα, εν Χριστώ τω Θεώ λίαν αγαπητέ και περιπόθητε αδελφέ και συλλειτουργέ της ημών Μετριότητος κύριε κύριε ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΕ, την Υμετέραν Θειοτάτην Παναγιότητα ενθέρμως εν Κυρίω περιπτυσσόμενοι, υπερήδιστα προσαγορεύομεν.

Εκ βαθέων της αγαπώσης καρδίας ημών, κατά την εύσημον ταύτην ημέραν της μνήμης των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, κατά την οποίαν η Υμετέρα Θειοτάτη Παναγιότης άγει τα ονομαστήρια Αυτής, δια τε της παρούσης επιστολής και δια του εξουσιοδοτηθέντος εκπροσώπου ημών, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μπίλα Τσέρκβα κ. Ευστρατίου, αιτούμεθα, όπως δεχθήτε τας συγχαρητηρίους προσρήσεις τόσον ημών προσωπικώς όσον και του πληρώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Εν τω Προσώπω της Υμετέρας Θειοτάτης Παναγιότητος, η Ορθόδοξος Εκκλησία έχει ένα άξιον Οικουμενικόν Πατριάρχην -τον Πρώτον μεταξύ των Ορθοδόξων Αρχιερέων- ένα ευσεβή δούλον του Θεού, τον Προκαθήμενον του Αποστολικού Θρόνου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης, ένα Διδάσκαλον της πίστεως, ένα Πατέρα και Ποιμένα, ένα Υπέρμαχον της κανονικής τάξεως, ένα Κήρυκα του Ευαγγελίου του Χριστού και της Ορθοδόξου Παραδόσεως. εν μέσω της τρικυμιώδους θαλάσσης των καιρών ημών και των προκλήσεων, τας οποίας συνεχώς αντιμετωπίζει η Εκκλησία, Υμείς, Παναγιώτατε, κατευθύνετε μετά συνέσεως την παρά Θεού εμπεπιστευμένην Υμίν ναυν, οδηγών ταύτην εις απάνεμον λιμένα και ασφαλή ύδατα.

Εις μίαν εποχήν, κατά την οποίαν ο ημέτερος Ουκρανικός λαός και ημείς, ως Εκκλησία της Ουκρανίας, βιούμεν τρομεράς δοκιμασίας, ένεκεν του υπό των Ρώσσων εισβολέων ενεχθέντος εις την ειρηνικήν ημών γην πολέμου, είναι ιδιαιτέρως πολύτιμος η υποστήριξις της Υμετέρας Θειοτάτης Παναγιότητος και της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, ποικιλοτρόπως εκδηλουμένη, ήτοι δια των υπέρ της Ουκρανίας προσευχών, δια της προς τα θύματα ανθρωπιστικής και υλικής αρωγής, δια της ενώπιον της οικουμένης μαρτυρίας της αληθείας και δια της δημοσίας αποκαλύψεως και καταδίκης της πονηράς ιδεολογίας του «ρωσσικού κόσμου».

Παναγιώτατε!

Χαιρετίζοντες εν αγάπη την Υμετέραν Θειοτάτην Παναγιότητα, επί τη ευκαιρία των ονομαστηρίων Αυτής, ευχόμεθα Αυτή έτη πολλά και ευλογημένα διακονίας προς τον Θεόν και την Αγίαν του Εκκλησίαν, υγιείαν καλήν και ευόδωσιν του έργου της Υμετέρας Παναγιότητος δια την πρόοδον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ορθοδοξίας και του καθόλου Χριστιανισμού. Αδιαλείπτως και εν παντί αναπέμποντες τας υπέρ της Υμετέρας Θειοτάτης Παναγιότητος προσευχάς ημών, προσαιτούμεθα τας Αγίας Προσευχάς Αυτής υπέρ του ταχέως θριάμβου της αληθείας και υπέρ μιας δικαίας δια την Ουκρανίαν ειρήνης.

Έτη πολλά και ευλογημένα, Παναγιώτατε!

Μετά της εν Χριστώ αγάπης
ο Υμέτερος αδελφός

ο Κιέβου Επιφάνιος

Εν Κιέβω,
11 Ιουνίου 2023.