Μητροπολίτης Κιέβου: Αναμένω με χαρά την επίσκεψη του Πρώτου των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας

του Κώστα Ονισένκο

Με θερμά λόγια καλωσορίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Κίεβο ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος.

Λίγες ώρες απομένουν πριν την άφιξη του Παναγιώτατου στο Κίεβο και τόσο η Εκκλησία όσο και η πολιτεία ετοιμάζονται πυρετωδώς για την υποδοχή του στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Στο κείμενο που δημοσιοποίησε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος στις σελίδες κοινωνικές δικτύωσης, αναφέρεται στην επικείμενη επίσκεψη ως ιστορικό γεγονός, που έχει τεράστια σημασία για τους Ουκρανούς.

Αναλυτικά το κείμενο υποδοχής που έγραψε ο Επιφάνιος έχει ως εξής:

“Με μεγάλη χαρά και ευχάριστη ανυπομονησία αναμένω ένα πραγματικά ιστορικό γεγονός – την επίσκεψη του Πρώτου των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας – του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ενός ανθρώπου, του οποίου η αρχιερατική διακονία έχει την ίδια ηλικία με την αποκατεστημένη μας Ανεξαρτησία και διαρκεί ήδη 30 χρόνια. Ενός ανθρώπου που αποκατέστησε την ιστορική δικαιοσύνη και από τα χέρια του οποίου πριν από σχεδόν τρία χρόνια, ο ουκρανικός λαός έλαβε τον Τόμο, ο οποίος επιβεβαίωσε την ονειρεμένη πνευματική ανεξαρτησία.

Πόσο τιμητικό και ταυτόχρονα και πόση ευθύνη έχει το να υποδεχτείς έναν τόσο αγαπητό επισκέπτη! Θέλω να δείξω ό, τι καλύτερο και αγαπητό, να δώσω τις καλύτερες εντυπώσεις και τα πιο ειλικρινή συναισθήματα, να μεταφέρω τουλάχιστον ένα μέρος της αδελφικής αγάπης, σεβασμού και ευγνωμοσύνης που νιώθει η μεγάλη πνευματική μας οικογένεια.

Αυτή είναι η τρίτη επίσκεψη του Παναγιώτατου στην Ουκρανία ως Πατριάρχη. Είναι όμως η πρώτη απ’ όταν έχουμε μια ανεξάρτητη Εκκλησία, η οποία έχει τη θέση της στο Δίπτυχο των Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί αυτό που έκανε και συνεχίζει να κάνει ο Παναγιώτατος για να επιλύσει το παλαιό εκκλησιαστικό ζήτημα στην Ουκρανία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τιμούμε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως μεγάλο ευεργέτη του ουκρανικού λαού, ο οποίος υποστήριξε και επιβεβαίωσε το μεγάλο αγαθό – το δικαίωμα να προσεύχονται στην μητρική εκκλησία, στη μητρική γλώσσα και να έχουν ίσα δικαιώματα με άλλες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έρχεται στην Ουκρανία για να μοιραστεί με όλους μας τη χαρά του εορτασμού των 30 χρόνων από την αποκατάσταση της κρατικής ανεξαρτησίας και -μέσα από την κοινή προσευχή- να ευχαριστήσουμε το Θεό για όλα τα δώρα.

Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν στη Λειτουργία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Αυγούστου στο χώρο της Αγίας Σοφίας του Κιέβου – αν όχι με φυσική παρουσία, τότε μέσω τηλεοπτικών και διαδικτυακών μεταδόσεων.

Ενωμένοι στην κοινή προσευχή, θα ευχαριστήσουμε τον Θεό με ένα στόμα και μια καρδιά για όλες τις καλές πράξεις Του για εμάς και θα Του ζητήσουμε την καλοσύνη, την αρμονία και την ενότητα, καθώς και μόνο την ειρήνη και την αλήθεια.”