Μητροπολίτης Καστορίας: Θλιβερή πρωτιά ο γάμος των ομοφυλοφίλων και αιτία λύπης για την Ελλάδα

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας, 24 Μαρτίου 2024, γιορτάστηκε πανυγηρικά στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Καστοριάς. Το απόγευμα του Σαββάτου τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός, ενώ το πρωί της Κυριακής ο όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο.

Κατά την διάρκεια της Θείας Ευχαριστίας, αναγνώσθηκε σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής Περιφέρειας, η Εγκύκλιος του Μητροπολίτη με τίτλο: Δόξα τω Θεώ υπάρχει η Εκκλησία!

Τον Μητροπολίτη πλαισίωσαν οι ιερείς του Μητροπολιτικού Ναού Αρχιμ. π. Στέφανος Σχοινάς και Πρωτοπρ. π. Φώτιος Λεβέντης και ο διάκονος π. Παντελεήμων Δόνες, ενώ εκκλησιάσθηκαν εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και πλήθος πιστών, οι οποίοι προσήλθαν με ιερές εικόνες ανά χείρας για να εκκλησιασθούν.

Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, σύμφωνα με την τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας τελέσθηκε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων και αναγνώσθηκε σε τρεις στάσεις το Σύμβολο της πίστεως, εις ανάμνηση της Αναστηλώσεως των Αγίων Εικόνων, ενώ ο Μητροπολίτης ανέγνωσε το Συνοδικό της Ορθοδοξίας.

Το μεσημέρι της ιδίας ημέρας ο Μητροπολίτης παρέθεσε γεύμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς Θεολόγους της Μητροπολιτικής του επαρχίας.

Διαβάστε εδώ την Εγκύκλιο του Μητροπολίτη για την Κυριακή της Ορθοδοξίας:

Δόξα τω Θεώ, υπάρχει η Εκκλησία!

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα, κατά την οποία εορτάζουμε την αναστήλωση των ιερών Εικόνων και τον θρίαμβο της ορθόδοξης πίστης.

Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα, και εορτάζει η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ορθοδοξία «είναι αψευδής αντίληψη για τον Θεό και την κτίση ή αληθινή έννοια για όλα ή γνώση των όντων όπως ακριβώς είναι», σύμφωνα με τον άγιο Αναστάσιο τον Σιναίτη.

Πράγματι, η Ορθόδοξη Εκκλησία διαφυλάσσει, διδάσκει και ομολογεί την αλήθεια για τον Θεό, τον άνθρωπο και τα όντα.

Η Εκκλησία λέει την αλήθεια για τον Θεό Δημιουργό, που δημιούργησε τον άνθρωπο από αγάπη και δημιούργησε τον κόσμο ως οικία του ανθρώπου.

Για τον Θεό που έγινε άνθρωπος, Κύριος Ιησούς Χριστός, και ενώθηκαν οι δύο φύσεις, θεία και ανθρώπινη, ατρέπτως, αχωρίστως, αδιαιρέτως, αναλλοιώτως. Ενηνθρώπησε για να φανερώσει το πρωτόκτιστο κάλλος της εικόνας, σύμφωνα με την οποία είναι πλασμένος ο άνθρωπος, και να λυτρώσει τον άνθρωπο από τον θάνατο.

Λέει την αλήθεια ότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση Θεού και έχει σκοπό και νόημα ζωής την κατά χάρη θέωση, αφού πρώτα εφαρμόσει τις εντολές του Θεού, ανώτερη από τις οποίες είναι η πίστη στην ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού και η αγάπη προς τον Θεό και τον άνθρωπο.

Είναι η μόνη που διδάσκει ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να αγαπήσει, όσο είναι δουλωμένος στα πάθη του, και γι’ αυτό χρειάζεται παιδεία και θεραπεία.

Ερμηνεύει η Εκκλησία ορθώς τον θάνατο, ως το αποτέλεσμα της απομάκρυνσης του ανθρώπου από τον Θεό, και διδάσκει ότι ο θάνατος νικήθηκε από τον Χριστό με την Ανάστασή Του και θα καταργηθεί για όλους τους ανθρώπους κατά την Δευτέρα Παρουσία Του.

Λέει την αλήθεια ότι έχουμε ελευθερία επιλογής αλλά όχι ελευθερία αυτοπροσδιορισμού της ύπαρξης, και άρα δεν μπορούμε να κάνουμε και να είμαστε ό,τι θέλουμε και ό,τι δηλώσουμε, αλλά καλλιεργούμε ό,τι μας δόθηκε ως δώρο από τον Θεό.

Λέει την αλήθεια ότι είμαστε θνητοί και ότι θα λογοδοτήσουμε δικαίως για τις πράξεις μας.

Διαφυλάσσει και αναδεικνύει την αλήθεια για την σχέση θεολογίας και ιστορίας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στηρίζεται στην αποκαλυπτική αλήθεια, γι’ αυτό και δεν ψεύδεται ούτε παλινωδεί. Δεν στηρίζεται στην πεπερασμένη ανθρώπινη λογική, την οποία χρησιμοποιεί μεν για την διοίκηση των αισθητών, αλλά δεν την απολυτοποιεί ούτε την θεοποιεί.

*

Η Πατρίδα μας η Ελλάδα είναι χώρα Ορθόδοξη, από την άποψη ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ιστορική της πορεία και η πλειονότητα των κατοίκων της είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Είναι αγιοτόκος, έχει αναδείξει πλήθος αγίων Πατέρων, Μαρτύρων, Οσίων. Μάλιστα οι Ελληνόφωνοι Πατέρες αποτελούν την δόξα της Εκκλησίας, έχοντας προσφέρει στην οικουμένη μεγάλο πλούτο ορθόδοξης θεολογίας.

Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας εορτάζει την Κυριακή της Ορθοδοξίας πανδήμως και με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Η εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας δεν επηρεάζεται από εξωτερικές περιστάσεις, γιατί η ορθόδοξη θεολογία αναφέρεται και νοηματοδοτεί όλη την ζωή του ανθρώπου. Σε καιρό ειρήνης ή πολέμου, ευτυχίας ή δυστυχίας, ευημερίας ή ανέχειας, χαράς ή πένθους, η Εκκλησία εορτάζει, γιατί η αλήθεια παραμένει αλήθεια σε όλες τις περιστάσεις, χωρίς να αλλοιώνεται.

Ειδικά, όμως, εφέτος, δικαιολογείται ίσως μια αίσθηση λύπης στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, όχι γιατί έπαθε κάτι η πίστη μας ή η αλήθεια, αλλά γιατί σε όλον τον κόσμο διακηρύχθηκε από τον ξένο τύπο, ότι η Ελλάδα, η χώρα της φιλοκαλίας, των Αγίων, των σοφών και των ηρώων, «έγινε η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων», κατά την έκφρασή τους, δηλαδή νομιμοποίησε μια κατάσταση που είναι προκλητικά αντίθετη με το θέλημα του Θεού, αλλά και με την φύση και με την λογική.

Και αυτή η θλιβερή πρωτιά είναι αιτία λύπης για την Ελλάδα. Γιατί όλος ο Ορθόδοξος κόσμος, και όχι μόνον, εκτιμούσε την Ελλάδα και την είχε ως παράδειγμα ή τουλάχιστον ως αντικείμενο μελέτης για την ιστορία της, την θεολογία της, την λατρεία της, την παράδοσή της.

*

Παρά ταύτα, η Ορθόδοξη Εκκλησία παραμένει η Μητέρα που αγαπά τα παιδιά της και αυτή που γνωρίζει και κηρύσσει την αλήθεια για τον Θεό, τον άνθρωπο, την δημιουργία, τα όντα, το νόημα της ύπαρξης, τον θάνατο, τα μετά τον θάνατο. Είναι η αυτή που λέει την αλήθεια, σε έναν σύγχρονο κόσμο, ο οποίος αρνείται και την δυνατότητα να υπάρχει αλήθεια και την θεωρεί ως μια απλή σύμβαση.

Και η Εκκλησία μας ομολογεί αυτήν την αλήθεια με οποιαδήποτε θυσία και κόστος, για όσες ψυχές αναζητούν και επιθυμούν να γνωρίζουν και να ζουν την Αλήθεια. Δεν υπολογίζει κανένα κόστος, γιατί είναι ανεκτίμητη η αξία της ανθρώπινης ψυχής.

Γι’ αυτό, αγαπητοί μου αδελφοί, ας ευχαριστήσουμε τον Άγιο Τριαδικό Θεό, τον Πατέρα και Ον απέστειλε Ιησού Χριστό, και το Πανάγιο Πνεύμα, για όσα μας χαρίζει.

Ας χαρούμε και ας ευελπιστούμε, γιατί «δόξα τω Θεώ υπάρχει η Εκκλησία!».
Και ας ψάλλουμε στο τέλος της ιεράς λιτανείας των ιερών εικόνων και καθ’ όλη την σημερινή μεγάλη ημέρα της Κυριακής της Ορθοδοξίας, με όλη την εσωτερική μας δύναμη: «Τις Θεός μέγας ως ο Θεός ημών!»

Με θερμές πατρικές ευχές

Ο Μητροπολίτης

† Ο Καστορίας Καλλίνικος