Μητροπολίτης Καστορίας: Ευχαριστήριο για τα Β´ Καραβαγγέλεια (2024)

Του Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου

Καθώς καθιερώνεται ο θεσμός των Καραβαγγελείων, καθιερώνεται και το ευχαριστήριό μου προς όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίησή τους, με οποιονδήποτε τρόπο.

Όπως είναι ευνόητο, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, ήταν δύσκολο να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλους ονομαστικά, χωρίς τον κίνδυνο να παραλείψω κάποιον ή να πλατιάσω.

Καθηκόντως, λοιπόν, εκφράζω γραπτώς και δημοσίως τις ευχαριστίες μου προς τους ομιλητές, διδασκάλους, καλλιτέχνες, συνεργάτες, συντελεστές, βοηθούς, συμπαραστάτες, εθελοντές των Β´ Καραβαγ­γελείων.

Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ:

Στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, για τον σεπτό Χαιρετισμό του, τον οποίον αναγνώσαμε κατά την έναρξη της Ημερίδος.

Στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερώνυμο, ο οποίος επίσης μας επευλόγησε, αποστέλλοντας τον χαιρετισμό του και εκφράζοντας και προφορικά την ευαρέσκειά του.

Στους Σεβασμιωτάτους ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος:

Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, που συμμετείχε ως ομιλητής στην συνεστίαση του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου με θέμα «Η φιλανθρωπία κατά τον άγιο Καλλίνικο», καθηλώνοντας το ακροατήριο, και ως προεξάρχων Λειτουργός στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο.

Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, ο οποίος προεξήρχε στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο, Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος και ομίλησε κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας, και Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο, ο οποίος συλλειτούργησε και χαιρέτισε την εκδήλωση του Γ.Φ.Τ.

Τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τανάγρας κ. Απόστολο, Διευθυντή του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, ο οποίος μας ομίλησε θαυμάσια στην Ημερίδα Κοινωνική μόνωση και ψυχική υγεία.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ των Β´ Καραβαγγελείων, χωρίς την βοήθεια των οποίων δεν θα πραγματοποιούνταν οι εκδηλώσεις μας.

Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Αμανατίδη, και τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Δημήτριο Σαββόπουλο και τους συνεργάτες τους.

Τον Δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, και τους συνεργάτες του.

Τον Δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου και τους συνεργάτες του.

Τον πρ. Περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Κασαπίδη και την πρ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, που είχαν αποδεχθεί την πρότασή μας για την συνδιοργάνωση.

Ευχαριστώ τους ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Τον αξιότιμο κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, για την αποδοχή της πρόσκλησής μας να συμμετάσχει ως ο κύριος ομιλητής στην Ημερίδα μας για τον Οικουμενικό Ελληνισμό, μέσα από την προσωπική του ευρωπαική πείρα.

Την Υπουργό Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία δεν μπόρεσε να παραστεί αυτοπροσώπως, αλλά μας έστειλε βιντεοσκοπημένη την εισήγησή της.

Τον κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη Περιφερειάρχη Ηπείρου, που μας ταξίδευσε ιστορικά και μας γνώρισε τους Έλληνες των Βαλκανίων.

Τον κ. Γεώργιο Καραμπελιά, ιστορικό και συγγραφέα, με την βαθειά ερευνητική του ματιά.

Τον Άρχοντα Ρεφερενδάριο του Οικουμενικού Θρόνου κ. Νικόλαο Σωσσίδη, που ήρθε από την Αγγλία για την Ημερίδα μας, μας μετέφερε μια καθαρή άποψη του Οικουμενικού Ελληνισμού με το βλέμμα του Έλληνα του εξωτερικού.

Τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Στέφανο Σχοινά, για την ομιλία του που αφορούσε τους νέους μας.

Τον Πρόεδρο και την Γραμματέα του Συλλόγου Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό κ. Αναστάσιο Αριστοτέλους και κ. Ξανθίππη Μπαλλή, η οποία ήταν και η ψυχή της πρώτης ημερίδας.

Τους συντελεστές των ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ εκδηλώσεων:

Την δασκάλα κ. Δέσποινα Σπυροπούλου που έγραψε και δίδαξε και παρουσίασε το ΜουσικοθεατρικόΟ ύμνος του παληκαριού, και όλους τους συνεργάτες και μέλη της θεατρικής ομάδας, ονομαστικά:

Αριάδνη Κοπιδάκη (μουσική και τραγούδι), Αικατερίνη Σλημιστινού, Παρασκευή Αγγελίδου, Βίκη Σπυροπούλου, Χαρούλα Κατσιάπη, Βικτώρια Σαμαμίδου.

Τα παιδιά: Παναγιώτη Σαμαρά, Ειρήνη Κόττα, Φωτεινή Χρήστου, Κωνσταντίνα Δάνου, Θεοφάνη Μπάρδο, Νικόλα Βασιλείου, Αφροδίτη Χρήστου, Ιωάννη Σιώμου, Νικόλα Παγουνόπουλο, Ερμιόνη Κόττα, Παυλίνα Γεωργοπούλου, Γιώργο Μιχαηλίδη, Αργυρώ Μπαμπούλη, Κωνσταντίνο Ανανιάδη, Μαρίνα Αρμένη, Γεωργία Μουζάκη, Παύλο Κωστόπουλο, Μαρία Παγουνοπούλου, Αθανασία Μπέλλου, Νικολέτα Πιπεροπούλου.

Τους Γιώργο Μάτσια, Βούλα Γιάντσου, Γιώργο Μαρτίνο, Κωνσταντίνα Φίσκα, Αλέκα Σλημιστινού, Ελένη Νάτσιου, Μαρία Θεμελή, Ευδοξία Καραγιάννη, Όλγα Ματούση, Χρήστο Κωνσταντουλάκη, Γιάννη Ντόρτση, Κωνσταντίνο Κωνσταντουλάκη, Γιώργο Κωνσταντουλάκη, Μάριο Κωνσταντουλάκη, Στέργιο Μάτσια, Μαρία Σερπετσόγλου, Χρυσούλα Κακαβέτση.

Ευχαριστώ τους Διευθυντές των τοπικών ΧΟΡΩΔΙΩΝ και όλα τα μέλη τους και τους μουσικούς, με την σειρά που εμφανίσθηκαν:

κ. Ναταλία Σέροβα, χοράρχη της Παιδικής Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, και όλα τα μέλη της Χορωδίας.

κ. Βασίλειο Σκαμάγκα, χοράρχη της Χορωδίας του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Άργους Ορεστικού, και όλα τα μέλη της Χορωδίας.

κ. Χρήστο Τογκαρίδη, χοράρχη της Χορωδίας της Ευξείνου Λέσχης Άργους Ορεστικού, και όλα τα μέλη της Χορωδίας.

κ. Σωτήριο Γκάγκα, χοράρχη της Χορωδίας του Συλλόγου Κύζικος, και όλα τα μέλη της Χορωδίας.

κ. Γεώργιο Αποστολίδη, χοράρχη της Βυζαντινής Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, και όλα τα μέλη της Χορωδίας.

Ευχαριστώ τους ΑΡΧΟΝΤΕΣ του τόπου που παρέστησαν στις εκδηλώσεις και απηύθυναν χαιρετισμούς:

Την Βουλευτή του Νομού, κ. Μαρία Αντωνίου.

Τον Δήμαρχο Νεστορίου κ. Χρήστο Γκοσλιόπουλο.

Την αντιδήμαρχο Πρεσπών κ. Μαργαρίτα Μπαμπάκου, εκπρόσωπο του Δημάρχου Πρεσπών.

Την Περιφερειακή Σύμβουλο κ. Μαργαρίτα Γκογκάκη, εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη Ηπείρου.

Ευχαριστώ τους εκπροσώπους του ΣΤΡΑΤΟΥ και των ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, για την παρουσία τους και την βοήθειά τους.

Ευχαριστώ τους Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Καστοριάς κ. Αναστάσιο Ξανθόπουλο και κ. Ευγενία Μαρνέρη, για την παρουσία και συμμετοχή τους.

Ευχαριστώ το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς, την διευθύντριά του Βαρβάρα Μπελερή, τους καθηγητές και τους μαθητές του Σχολείου, που στόλισε μουσικά την εκδήλωση του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου.

Ευχαριστώ τους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, τους Απόγονους των Μακεδονομάχων Καστοριάς που παρέστησαν εν σώματι με τα λάβαρά τους και τα παιδιά του Συλλόγου Αρμονία, που παραδοσιακά ντυμένα λάμπρυναν τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.

Ευχαριστώ τα Τοπικά μέσα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ που ανακοίνωσαν και αναμετέδωσαν τις εκδηλώσεις.

Ευχαριστώ την Εταιρεία Σύμπλευση του ιατρού Παναγιώτη Τσιαούση, και τον Δημήτριο Ιωάννου για την χορηγία τους προς την εκδήλωση.

Ευχαριστώ τους εκπροσώπων Φορέων και κάθε συμμετέχοντα με οποιονδήποτε τρόπο στα Β´ Καραβαγγέλεια.

Ιδιαιτέρως εκφράζω την ευαρέσκειά μου και δίνω τις ευχές μου στους ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ μου:

Τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και επικεφαλής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου Πρωτοπρ. π. Ελευθέριο Συτιλίδη, και τους βοηθούς του π. Βασίλειο Μπογιατζή και π. Χρήστο Θεοδώρου, και όλους τους Εφημερίους επικεφαλής των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων με τους συνεργάτες τους και εθελοντές του κοινωνικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τους Εφημερίους του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, Αρχιμ. π. Στέφανο Σχοινά, Πρωτ. π. Φώτιο Λεβέντη, Αρχιμ. π. Γρηγόριο Κυριάζο, π. Ηλία Σίμο, και τους συνεργάτες τους, και τις Κυρίες της Ταβιθά, που ετοίμασαν όλα τα απαραίτητα για το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, το ιερό Μνημόσυνο και την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Γερμανού Καραβαγγέλη.

Τους Εφημερίους του Άργους Ορεστικού Πρωτοπρ. π. Λεωνίδα Μπάρδο και π. Παύλο Γιαννάκη, Πρωτοπρ. π. Πασχάλη Μουτζίκη και Αρχιμ. π. Παύλο Λαζόγκα, που στήριξαν τις πολιστικές εκδηλώσεις στο Άργος Ορεστικό.

Το Γραφείο Τύπου, αποτελούμενο από τον Αρχιμανδρίτη π. Παύλο Λαζόγκα και τον φοιτητή κ. Σπύρο Ασημακόπουλο, που καθημερινά ενημέρωναν με δελτία τύπου τα μέσα ενημέρωσης.

Τον κ. Ευάγγελο Παπαδόπουλο, υπεύθυνο του Ρ/Σ μας, που κάλυψε τις εκδηλώσεις ραδιοφωνικά και είχε καθήκοντα παρουσιαστή στην Χορωδιακή εκδήλωση.

Τον Γραμματέα κ. Βασίλειο Στυλιάδη για την γραμματειακή του υποστήριξη.

Τον οδηγό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, κ. Ιωάννη Δημητρόπουλο, που είχε την ευθύνη της μετακίνησης των προσκεκλημένων.

Τον κ. Δημήτριο Ιωάννου και το συνεργείο του, Αριστείδη και Δημήτρη, που προσφέρθηκε και κάλυψε τις πενθήμερες εκδηλώσεις μας σε κάθε λεπτομέρεια (βιντεοσκόπηση, αναμετάδοση στον Ρ/Σ και στο διαδίκτυο, ηχητική κάλυψη κλπ) καθώς και τον βοηθό τους κ. Βασίλειο Πετρόπουλο.

Άφησα τελευταία την Επιτροπή Διοργάνωσης των Καραβαγγελείων, που αποτελείται από τους Αρχιμ. π. Στέφανο Σχοινά, Πρωτοπρ. π. Ελευθέριο Συτιλίδη, Αρχιμ. π. Παύλο Λαζόγκα, Διάκονο π. Παντελεήμονα Δόνες, κ. Εμμανούλ Κουτσιαύτη, κ. Σόνια Ευθυμιάδου-Παπασταύρου, κ. Κυριάκο Μωϋσίδη, κ. Ζήση Λάιο και κ. Σπύρο Ασημακόπουλο, που εργάσθηκαν και διοργάνωσαν από την αρχή μέχρι το τέλος με άψογο τρόπο τις εκδηλώσεις. Ο κ. Κουτσιαύτης και ο κ. Μωϋσίδης ανέλαβαν και την παρουσίαση των ημερίδων.

Τα Καραβαγγέλεια αποτελούν πλέον θεσμό για την Επαρχία μας. Τα θέματα που ήδη μελετήσαμε και τιμήσαμε σε συνδυασμό με την συμμετοχή του κόσμου μας γεμίζουν ελπίδες για το μέλλον, αλλά και ευθύνη για την επιλογή της θεματολογίας τους. Θέλουμε η θεματολογία να βλέπει με γνώση και ειλικρίνεια την ιστορία, να αγγίζει τον σύγχρονο άνθρωπο και να δίνει προοπτική και θάρρος για το μέλλον.

Για όλα αυτά ευχαριστούμε πάνω απ᾽ όλα τον Άγιο Τριαδικό Θεό και την Αγία μας Εκκλησία, που μας χαρίζει αυτές τις δωρεές και υπηρετεί την αλήθεια και τον άνθρωπο.