Μητροπολίτης Καλαβρύτων: Ο σύγχρονος άνθρωπος ακολουθεί την πεπλανημένη οδό και όχι τον Χριστό

Εγκύκλιο για την εορτή των Χριστουγέννων εξέδωσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

“Μόνο μέσω της πίστεως καθοράται το μυστήριο της Οικονομίας του Θεού για τον άνθρωπο” τονίζει ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος και συνεχίζει “Η Ενανθρώπηση του Θείου Λόγου και η Γέννηση του Σωτήρος Χριστού διά της Παρθένου Μαρίας είναι ζήτημα πίστεως και όχι απλής λογικής, και μόνο όταν ερευνούμε τη Θεία Ενανθρώπηση μέσω της πίστεως, μπορούμε να ανακαλύψουμε τον σκοπό για τον οποίον ο Θεός «έκλινεν ουρανούς και κατέβη», όπως τον περιγράφει χαρακτηριστικά ο Μέγας Αθανάσιος: «Αυτός γαρ ενηνθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν·»”.

Σε άλλο σημείο αναφέρει “Τα Χριστούγεννα επαναφέρουν στη μνήμη μας και στο προσκήνιο της ζωής μας το γεγονός ότι το όνομα του Σωτήρος μας είναι Εμμανουήλ, το οποίο σημαίνει «μεθ’ ημών ο Θεός», δηλαδή ότι ο Θεός είναι μαζί μας. Επομένως, δεν είμαστε μόνοι. Ο Θεός ήλθε ανάμεσά μας και μας συνάθροισε σε μία οικογένεια, την οικογένεια της Εκκλησίας. Ας καταφύγουμε, λοιπόν, σε Αυτόν εξ όλης ψυχής και διανοίας, και ας προσπαθήσουμε, βαδίζοντας πιστά στα ίχνη Του, να ακολουθήσουμε τη διδασκαλία Του περί αγάπης, αδελφοσύνης, ενότητος και ειρήνης.”

Παρατίθεται η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει το μέγα γεγονός της Ενανθρωπήσεως του Θείου Λόγου, τη φανέρωση του Θεού «εν σαρκί» και την είσοδό Του «εν προσώπω Ιησού» στον χρόνο και την Ιστορία του κόσμου.

Έρχεται ο Λυτρωτής, επισημαίνει ο Μέγας Βασίλειος, «ουκ εν μορφή Θεού, ίνα μη διαπτοήση το ασθενούν· αλλ’ εν μορφή δούλου, ίνα ελευθερώση το δουλωθέν». Και εμείς Τον βλέπουμε ανακεκλιμένο στη φάτνη και τον προσκυνούμε· Τον βλέπουμε και Τον λατρεύουμε διά της πίστεως· Τον βιώνουμε στις καρδιές μας και Τον δοξάζουμε, διότι είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο Οποίος «σαρξ εγένενο και εσκήνωσεν εν ημίν».

Μόνο μέσω της πίστεως καθοράται το μυστήριο της Οικονομίας του Θεού για τον άνθρωπο. Η Ενανθρώπηση του Θείου Λόγου και η Γέννηση του Σωτήρος Χριστού διά της Παρθένου Μαρίας είναι ζήτημα πίστεως και όχι απλής λογικής, και μόνο όταν ερευνούμε τη Θεία Ενανθρώπηση μέσω της πίστεως, μπορούμε να ανακαλύψουμε τον σκοπό για τον οποίον ο Θεός «έκλινεν ουρανούς και κατέβη», όπως τον περιγράφει χαρακτηριστικά ο Μέγας Αθανάσιος: «Αυτός γαρ ενηνθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν·».

Όλοι οι ευσεβείς χριστιανοί υμνολογούμε με μία φωνή κατά τη φωτοφόρο αυτήν ημέρα ότι «ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε Φως μέγα, και τοις καθημένοις εν χώρα και σκιά θανάτου Φως ανέτειλεν αυτοίς» (Ματθ. 4,16). Φως μέγα είδε η ανθρωπότητα, ευρισκόμενη στο σκότος της άγνοιας και του πνευματικού θανάτου. Φως μέγα αποτελεί η κατά σάρκα Γέννηση του Σωτήρος και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο όλοι οι πιστοί πανηγυρίζουμε με αγαλλίαση το γεγονός αυτό. Φως μέγα ανέτειλε, διότι γεννήθηκε Εκείνος, ο Οποίος μετέβαλε το πρόσωπο της γης και παρήγαγε τη νέα, ηθική Δημιουργία. Φως μέγα ανέτειλε, διότι γεννήθηκε Εκείνος, ο Οποίος ευαγγελίσθηκε “χαράν μεγάλην εις τον κόσμον” και έγινε η πηγή της αιωνίου ζωής.

Φως μέγα ανέτειλε στον κόσμο με τη Γέννηση του Υιού του Θεού, ο Οποίος από Θεός έγινε άνθρωπος, για να υψώσει τον άνθρωπο στον Θεό και με αυτόν τον τρόπο διέλυσε το σκοτάδι του ψεύδους, διαφωτίζοντάς μας με την Αλήθεια. Την Αλήθεια, που αναζητά κατά βάθος ο άνθρωπος της σημερινής εποχής, αλλά δεν τη βρίσκει, διότι παρεμποδίζεται από την αμαρτία και την έλλειψη ισχυρής πίστεως. Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει την τάση να θεοποιεί τα πάντα, αλλά να μην αποδέχεται τον μόνο αληθινό Θεό. Ακολουθεί την πεπλανημένη οδό και όχι τον Χριστό, ο Οποίος μας διδάσκει: «Εγώ ειμι η οδός και η ζωή και η Αλήθεια» (Ιωάν. 14,6).

Η Αγία μας Εκκλησία, όμως, με τις θρησκευτικές Εορτές της, αυτή ακριβώς την ορθή οδό προσπαθεί να μας υπενθυμίζει. Ιδιαιτέρως, μάλιστα, με τη Μητρόπολη των Εορτών, την Εορτή των Χριστουγέννων, η Εκκλησία καλεί τους πιστούς της να ενθυμηθούν ότι και αυτοί γεννήθηκαν υιοί ανθρώπων, για να γίνουν υιοί Θεού και μιμητές Χριστού.

Αυτό, αγαπητοί μου αδελφοί, θα το επιτύχουμε, όταν στραφούμε προς το Γεννηθέν Παιδίον της Βηθλεέμ· όταν Το αγαπήσουμε· όταν Το αναγνωρίσουμε ως αδελφό μας και όταν πορευθούμε μαζί Του τον δρόμο της ζωής, μετέχοντας αδιαλείπτως των Αγίων και ζωοποιών Μυστηρίων της Εκκλησίας μας. Τότε μόνο θα μπορέσουμε και εμείς να δοξάσουμε τον Θεό, όπως οι Άγγελοι της Βηθλεέμ, και να αναγνωρίσουμε ότι πράγματι ήλθε, διά του Παιδίου – Χριστού, «εν ανθρώποις ευδοκία».

Το αγγελικό μήνυμα περί του Σωτήρος είναι και σήμερα επίκαιρο, διότι «ο Σωτήρ του κόσμου», ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, είναι ο μόνος, ο Οποίος δύναται να μας απαλλάξει από τα αγχώδη ερωτήματα, τα οποία κατατυραννούν τον σύγχρονο άνθρωπο και ιδιαιτέρως τη νεότητα.

Ο τύπος και ο υπογραμμός, ο οποίος απαιτείται για να επανεύρουμε και επιτύχουμε τον ορθό προσανατολισμό, μας έχει δοθεί. Είναι ο εκ του ταπεινού Σπηλαίου της Βηθλεέμ ανατείλας Ήλιος. Τα πάντα εξαρτώνται από το εάν είμαστε πρόθυμοι να καρπωθούμε τα πλούσια πνευματικά αγαθά της υπερφυούς και σωτηριώδους Γεννήσεως του Θείου Βρέφους, εφαρμόζοντας τα διδάγματα της Θείας Οικονομίας στη ζωή μας.

Τα Χριστούγεννα επαναφέρουν στη μνήμη μας και στο προσκήνιο της ζωής μας το γεγονός ότι το όνομα του Σωτήρος μας είναι Εμμανουήλ, το οποίο σημαίνει «μεθ’ ημών ο Θεός», δηλαδή ότι ο Θεός είναι μαζί μας. Επομένως, δεν είμαστε μόνοι. Ο Θεός ήλθε ανάμεσά μας και μας συνάθροισε σε μία οικογένεια, την οικογένεια της Εκκλησίας. Ας καταφύγουμε, λοιπόν, σε Αυτόν εξ όλης ψυχής και διανοίας, και ας προσπαθήσουμε, βαδίζοντας πιστά στα ίχνη Του, να ακολουθήσουμε τη διδασκαλία Του περί αγάπης, αδελφοσύνης, ενότητος και ειρήνης.

Η χάρις του εν τη ταπεινή Φάτνη ανακλιθέντος Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και Πατρός και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος είη μετά πάντων ημών.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Διάπυρος προς Χριστόν τεχθέντα ευχέτης πάντων υμών,

Ο Μητροπολίτης

† Ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος