Μητροπολίτης Καλαβρύτων: Με πίστη στον Θεό θα ξεπεραστεί και αυτή η δοκιμασία

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εφημερίδα «Ώρα των Καλαβρύτων» ανοίγει την καρδιά του και μιλά για τα Καλάβρυτα, την πανδημία, την ερημοποίηση των χωριών μας, τους «ήρωες» Ιερείς των ορεινών μας χωριών αλλά και για τις δράσεις της Μητρόπολης για τα 200 χρόνια από το 1821.

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι έχει λάβει απρόσμενα ανησυχητικές διαστάσεις παγκοσμίως. “Οι ειδήμονες βέβαια λένε ότι όσο περισσότερα είναι τα κρούσματα τόσο γρηγορότερα θα αποκτήσουμε την «ανοσία της αγέλης», ώστε να σταματήσει ο κορωνοϊός τη ραγδαία του επέλαση. Επισημαίνω επίσης στα θετικά ότι, ενώ υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα, η θνησιμότητα σύμφωνα με ιατρικές δηλώσεις είναι περιορισμένη τουλάχιστον στη χώρα μας. Επειδή όμως όλα έχουν ημερομηνία λήξεως, θεωρώ πως και αυτή η λοιμική νόσος θα κάνει τον κύκλο της και θα ευελπιστώ να τελειώσει αργά ή γρήγορα με τις λιγότερες απώλειες.

Σε πρακτικό επίπεδο, ακολουθώντας τα υγειονομικά μέτρα του Υπ. Υγείας, συμβουλευόμενοι τους καλούς ιατρούς που η χώρα μας διαθέτει και λαμβάνοντας τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, θωρακιζόμαστε έναντι του ιού και ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού μας, για να μην προσβληθούμε. Το άγχος ρίχνει τον ψυχισμό και κάνει πιο αδύναμο το σώμα. Έτσι εξασθενίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και γινόμαστε πιο ευάλωτοι απέναντι στις επιθέσεις ιών και μικροβίων, όπως οι αρμόδιοι αποφαίνονται. Έχουμε ιερή υποχρέωση λοιπόν να φροντίζουμε το σώμα μας όσο και την ψυχή μας, εφόσον αυτό αποτελεί ναό του Αγίου Πνεύματος κατά τον Απόστολο Παύλο.

Σε πνευματικό επίπεδο, συνέχισε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων, προτρέπω τους συνανθρώπους μας να μη χάνουν το θάρρος τους, να αισιοδοξούν, να ελπίζουν στον Σωτήρα μας Χριστό, να μην πανικοβάλλονται και να μην αφήνουν τις ζωές τους ούτε να γίνονται έρμαια της πλύσης εγκεφάλου των Μέσων, που οδηγεί στην κατάθλιψη. Η ολιγοπιστία αποτελεί αιτία πειρασμών και θλίψεων. «Πάντα δυνατά τω πιστεύοντι» είπε ο Κύριος στον πατέρα του σεληνιαζόμενου νέου. Η δύναμη της πίστεως λάμπει ακόμη και μέσα στο έρεβος των συμφορών και του πόνου. Με πίστη στον Θεό, υπομονή και πραγματική ταπείνωση θα ξεπεραστεί και αυτή η δοκιμασία. Η προσευχή και η μετάνοια είναι τα πανίσχυρα όπλα του Χριστιανού. Το ευαγγελικό παράγγελμα «Γρηγορείτε και προσεύχεσθε» είναι χρήσιμο όσο ποτέ. Χρειάζεται επαγρύπνηση, προσοχή και ζωή ενάρετη, εναρμονισμένη με τον νόμο του Θεού”.

“Ως Ποιμενάρχης αλλά και ως άνθρωπος που νόσησε και με τη δύναμη του Θεού αποθεραπεύτηκε, θα ευχόμουν ολόψυχα κανένας άνθρωπος να μην υποστεί αυτή την ταλαιπωρία στην υγεία του. Αλλά και σε αυτούς που νοσούν ή θα νοσήσουν συνιστώ να έχουν υπομονή και υπακοή στους γιατρούς, για να γίνουν γρήγορα καλά. Η ζωή είναι πολύτιμο δώρο από τον Θεό και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες και να Τον δοξάζουμε για τις δωρεές Του, διότι και μέσα από τις δοκιμασίες η χάρη Του μάς επισκέπτεται, όταν παραμένουμε καθαροί από αμαρτίες και ζητούμε ειλικρινά το έλεός Του. «Αιτείτε και δοθήσεται υμίν»” τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Ερωτηθείς για την δοκιμασία που πέρασαν οι “ένοικοι” του Καλλιμανοπουλείου, επεσήμανε ότ騔όταν νόσησαν οι περισσότεροι από τους γέροντες και το προσωπικό χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό για τη νοσηλεία και την περίθαλψη των κατακοίτων γερόντων. Έζησαν και ζήσαμε εφιαλτικές στιγμές και οι εντός και οι εκτός του Ιδρύματος από τον φόβο μην τυχόν το Ίδρυμα αποτελέσει εστία μόλυνσης για όλη την περιοχή των Καλαβρύτων.

Η επιτυχής αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού κινδύνου για μια κλειστή επαρχιακή κοινωνία αποτελεί πραγματικό άθλο. Το Καλλιμανοπούλειο ξεπέρασε αυτόν τον ύφαλο χωρίς απώλειες και αυτό είναι που μας έκανε να μιλήσουμε για τη θεία επέμβαση, η οποία υπερβαίνοντας τους ανθρώπινους νόμους, διαφύλαξε με τη χάρη της Παναγίας και των Αγίων μας σώους όλους όσοι προσβλήθηκαν από κορωνοϊό στο Ίδρυμα”

Νιώθω την ανάγκη, τόνισε ο Μητροπολίτης, να ευχαριστήσω δημόσια τους ανθρώπους, που με πνεύμα θυσιαστικής διακονίας συνέβαλαν καθοριστικά στη θεραπεία των νοσούντων στο Καλλιμανοπούλειο. Για το γεγονός αυτό ευχαριστώ ευγνωμόνως όλους εκείνους που κατέβαλαν απίστευτες προσπάθειες κάτω από πρωτόγνωρα σκληρές συνθήκες μέσα στην καρδιά του χειμώνα, για να ξεπεραστεί ο κίνδυνος και να έχουμε αυτό το απίστευτο αποτέλεσμα.

Όσον αφορά την λειτουργία του Μητροπολιτικού γραφείου στα Καλάβρυτα, σημείωσε ότι ποτέ δεν έκανε ούτε θα κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στις δύο επαρχίες της μητροπολιτικής περιφέρειας. “Μπορεί να χτυπά η καρδιά μου στο Αίγιο, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, αλλά η ψυχή μου βρίσκεται στα Καλάβρυτα” τόνισε και συνέχισε: “Δεν είναι πάντα εύκολο. Υπάρχει παράλληλα και το πρόβλημα της διαμονής μου εκεί, αλλά με τη σημαντική βοήθεια τοπικών παραγόντων γίνεται μία πρώτη ανακαίνιση του Επισκοπείου Καλαβρύτων, για να καταστεί πιο λειτουργικό, ώστε να δέχομαι εκεί τους ανθρώπους που με επισκέπτονται”.

Αναφέρθηκε επίσης στους ιερείς των απομακρυσμένων χωριών των Καλαβρύτων, αποκαλώντας τους ήρωες, και τόνισε ότι η μέριμνά του εστιάζει στην εύρεση ικανών λειτουργών του Υψίστου για την κάλυψη των κενών θέσεων των Ιερέων. Πιστεύει και εργάζεται, ώστε τα κενά να καλυφθούν συν τω χρόνω. Καλεί δε όλους τους τοπικούς παράγοντες και τον λαό στα ευλογημένα Καλάβρυτα να συμπράξουν, ώστε η καταστροφική ερήμωση των χωριών να σταματήσει, δίνοντας κίνητρα σε νέους ανθρώπους και αξιοποιώντας τις μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει ο ευλογημένος αυτός τόπος.

Οι σχέσεις του με τον κύριο Δήμαρχο είναι παραπάνω από αρμονικές και συμπλέουν στο ίδιο πνεύμα και εύχεται πάντα οι συνεργασίες τους να είναι για το καλό του τόπου.

Τον ευχαρίστησε για την αποτελεσματική του συνεισφορά στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στο Καλλιμανοπούλειο Ίδρυμα. Η στήριξή του στο έργο της τοπικής μας Εκκλησίας είναι πολύτιμη και αξιέπαινη.

Συμβάλλει επίσης ουσιαστικά στο έργο ανακαίνισης του Επισκοπείου στα Καλάβρυτα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, μιας και τα Καλάβρυτα έχουν τον πρώτο λόγο, σημείωσε ότι βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει ότι η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων, παρά τους υγειονομικούς περιορισμούς, ετοιμάζεται πυρετωδώς για τον πάνδημο εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821, σε συνεργασία με τους Καθηγουμένους, Αρχιμανδρίτες, Καλλίνικο Αποστολόπουλο της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου και Ευσέβιο Σπανό της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας.

Συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, στη διεύθυνση www.imkalaig.gr, η οποία συνεχώς ανανεώνεται.

Ήδη έχει αναρτηθεί σε ηλεκτρονική μορφή το Εγκόλπιο Ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλης για το 2021, αφιερωμένο στην προσφορά των ιστορικών Μοναστηριών μας, των Επισκόπων, Ιερέων και Μοναχών στον Ιερό Αγώνα.

Παράλληλα, η Μητρόπολη ετοιμάζει πρόγραμμα Μηνιαίων Εκδηλώσεων με Ιερές Ακολουθίες, Ομιλίες, Εκδόσεις, Μαθητικούς Διαγωνισμούς, Ραδιοφωνικές Εκπομπές κ.α. για όλη τη φετινή χρονιά σε όλη τη Μητροπολιτική μας Περιφέρεια, σε χωριά και πόλεις, Μοναστήρια και Ναούς, που συνεισέφεραν στην Απελευθέρωση του Έθνους.

Με χαρά, ο κ. Ιερώνυμος ανακοίνωσε επίσης ότι ανέβηκε με επιτυχία στο Διαδίκτυο και στο You Τube το τηλεοπτικό σποτ της Ιεράς Μητροπόλεώς, μία ολιγόλεπτη ταινία με τους κορυφαίους σταθμούς της Τοπικής μας Ιστορίας, που θα κάνει γνωστές σε κάθε άκρη της Γης τις θυσίες των Αγωνιστών της επαρχίας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για την Ελευθερία της πατρίδας μας από την 400 χρόνων σκλαβιά στους Τούρκους.

Συγχρόνως εντός των ημερών θα δοθεί στην κυκλοφορία και η πρώτη Επετειακή μας συνοπτική Έκδοση, αφιερωμένη στα Προσκυνήματα, τους μνημειώδεις Ναούς και τις ιστορικές Μονές μας, όπως η Αγία Λαύρα, το Μέγα Σπήλαιο, η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, η Μονή Μακελλαριάς, η Ιερά Μονή Βερίνου Αιγιαλείας κ.α. με αναφορές στη συνεισφορά τους στην Τουρκοκρατία και στον Αγώνα υπέρ πίστεως και πατρίδας, ώστε σήμερα εμείς να απολαμβάνουμε το πολύτιμο αγαθό μιας ελεύθερης πατρίδας.