Μητροπολίτης Καλαβρύτων: Για τους Χριστιανούς δεν υπάρχουν αδιέξοδα

Ποιμαντορική Εγκύκλιο επί τη εορτή των Χριστουγέννων εξέδωσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

Στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στις δυσκολίες της πανδημίας τονίζοντας ότι “αυτές οι ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες λόγω της πανδημίας, τις οποίες όλοι βιώνουμε, έχουν σπείρει τον φόβο και το άγχος και, αρκετές φορές, έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους στην πλήρη απομόνωση. Πολλοί συνάνθρωποί μας νοσούν και κάποιοι έχασαν ακόμη και τη ζωή τους εντελώς απροσδόκητα”.

“Όμως για τους Χριστιανούς” συνέχισε ο Μητροπολίτης στην Εγκύκλιό του, “δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αρκεί να τρέφουμε βαθιά και ειλικρινή πίστη και εμπιστοσύνη στον Τριαδικό Θεό, την Υπεραγία Θεοτόκο και τους Αγίους μας. Αρκεί να είμαστε συνειδητοποιημένα μέλη της Εκκλησίας∙ διότι η Εκκλησία, κατά τον Απόστολο Παύλο, είναι το Σώμα του Χριστού επεκτεινόμενο στους αιώνες. Συμμετέχοντας στα Μυστήρια της Εκκλησίας, και ιδιαιτέρως σε αυτά της Εξομολογήσεως και της Θείας Ευχαριστίας, γινόμαστε σύναιμοι και σύσσωμοι με τον Χριστό. Τότε κάθε δυσκολία, πόνος, δοκιμασία μετατρέπονται αυτομάτως σε χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία, λύτρωση και σωτηρία”.

Παρατίθεται η Ποιμαντορική Εγκύκλιος επί τη εορτή των Χριστουγέννων του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας:

Ελέω Θεού Μητροπολίτης της Αγιωτάτης Μητροπόλεως
Καλαβρύτων & Αιγιαλείας

Προς τον Ιερόν Κλήρον, τους Εντίμους Άρχοντας
και τον Ευσεβή Λαόν της καθ’ ημάς Θεοσώστου Επαρχίας

Aγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

«Ούτως ο Θεός Λόγος οικειούται της του δούλου μορφής την ευτέλειαν, και Θεός υπάρχων, άνθρωπος ηθέλησεν ονομάζεσθαι.»
(Κύριλλος Αλεξανδρείας, Περί της του Κυρίου Ενανθρωπήσεως, PG75, 1469D-1472A)

Ευχαριστούμε την πανσθενουργό Χάρη του Θεού, η οποία μας αξιώνει και εφέτος να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα, την κατά τον Ιερό Χρυσόστομο «Μητρόπολιν των Εορτών».

Με την γέννησή του ο Χριστός «λύτρωσιν απέστειλε τω λαώ Αυτού». Με το μέγιστο θεολογικό και κοσμοιστορικό γεγονός της θείας Ενανθρωπήσεως ο τεχθείς Σωτήρ εξαγιάζει και θεοποιεί την ανθρώπινη φύση και κομίζει στους ανθρώπους την αγάπη, την ελπίδα, το φως και την προοπτική της αιωνίου ζωής. Ο Υιός και Λόγος του Θεού, σαρκωθείς υπό της Αειπαρθένου Μαρίας, λαμβάνει την ανθρώπινη φύση και υπόσταση για να ανακαινίσει τον πεπτωκότα άνθρωπο, απελευθερώνοντάς τον από το έρεβος της αμαρτίας.

Η Γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού από την Υπεραγία Θεοτόκο επροφητεύθη ήδη από τον θεόπνευστο Ησαία, ο οποίος περιγράφει τον σκοπό της θείας Ενανθρωπήσεως με τους εξής λόγους: «Πνεύμα Κυρίου επ’ εμέ, ου είνεκεν έχρισέ με, ευαγγελίσασθαι πτωχοίς απέσταλκέ με, ιάσασθαι τους συντετριμμένους την καρδίαν, κηρύξαι αιχμαλώτοις άφεσιν και τυφλοίς ανάβλεψιν, αποστείλαι τεθραυσμένους εν αφέσει, κηρύξαι ενιαυτόν Κυρίου δεκτόν» (Λουκ. δ’, 18). Με τους λόγους αυτούς, τους οποίους ο ίδιος ο Κύριος ανέφερε κατά το πρώτο δημόσιο κήρυγμά Του, καθίσταται σαφές ότι, εκπληρώνοντας το θέλημα του Πατρός Του, έλαβε την ανθρώπινη φύση για να εμφυσήσει στην κενή, έως τότε, ψυχή των ανθρώπων την ελπίδα της Αναστάσεως και της αιωνίου ζωής, να τους ελευθερώσει από το προπατορικό αμάρτημα και να τους ανασύρει από το σκοτάδι, ώστε με τον Χριστό στην καρδιά τους να αναπτερωθούν και να αντικρύσουν το Φως το Αληθινόν.

Με την υπερφυή ένωση της θείας φύσεως με την ανθρώπινη, ο Χριστός σαρκούται και, «εν ομοιώματι ανθρώπων γενόμενος» (Φιλιπ. β’, 7), έρχεται για να απαλλάξει τον άνθρωπο από τον φόβο και με τα θαύματά του, τη διδασκαλία του, τη Σταύρωση και την Ανάστασή του να διασαλπίσει σε ολόκληρη την οικουμένη την αλήθεια του «Ζώντος Θεού».

«Επεσκέψατο ημάς εξ ύψους ο Σωτήρ ημών» με απλό και ταπεινό τρόπο, χωρίς στομφώδεις εκδηλώσεις και τυμπανοκρουσίες. Η εικόνα της Γεννήσεως του Χριστού απηχεί το μεγαλείο της απλότητας, της ταπεινότητας και της αγάπης. Αντανακλά το φως της αληθείας που πηγάζει από την Χάρη του Τριαδικού Θεού έναντι του σκότους και της αμαρτίας. Διατρανώνει την δύναμη της πίστης έναντι της μνησικακίας και της αμφιβολίας, που σπέρνουν οι σκοτεινές δυνάμεις στις ψυχές των ανθρώπων.

Ακόμη και η φύση χαίρεται και αγάλλεται με την είδηση του χαρμοσύνου γεγονότος της Γεννήσεως του Θεανθρώπου. Άλλωστε, το φυσικό περιβάλλον, όπως και ο άνθρωπος είναι δημιουργήματα του Θεού και πρέπει να βρίσκονται σε ομαλή και ισορροπημένη αλληλεπίδραση. Έτσι στο θεοδέγμον Σπήλαιο της Βηθλεέμ εκείνη την Άγια Νύχτα φιλοξενήθηκε η Ενσαρκωμένη Αγάπη, ο Σωτήρας του κόσμου, ενώ η λάμψη του αστέρος ακτινοβολούσε στα πέρατα της οικουμένης την έλευση του Μεσσία.

Αλήθεια, αδελφοί μου, πόση ανάγκη έχουμε σήμερα να νιώσουμε αυτή τη λάμψη της χαράς και της ελπίδας!

Είναι αλήθεια ότι αυτές οι ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες λόγω της πανδημίας, τις οποίες όλοι βιώνουμε, έχουν σπείρει τον φόβο και το άγχος και, αρκετές φορές, έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους στην πλήρη απομόνωση. Πολλοί συνάνθρωποί μας νοσούν και κάποιοι έχασαν ακόμη και τη ζωή τους εντελώς απροσδόκητα.

Όμως για τους Χριστιανούς δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αρκεί να τρέφουμε βαθιά και ειλικρινή πίστη και εμπιστοσύνη στον Τριαδικό Θεό, την Υπεραγία Θεοτόκο και τους Αγίους μας. Αρκεί να είμαστε συνειδητοποιημένα μέλη της Εκκλησίας∙ διότι η Εκκλησία, κατά τον Απόστολο Παύλο, είναι το Σώμα του Χριστού επεκτεινόμενο στους αιώνες. Συμμετέχοντας στα Μυστήρια της Εκκλησίας, και ιδιαιτέρως σε αυτά της Εξομολογήσεως και της Θείας Ευχαριστίας, γινόμαστε σύναιμοι και σύσσωμοι με τον Χριστό. Τότε κάθε δυσκολία, πόνος, δοκιμασία μετατρέπονται αυτομάτως σε χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία, λύτρωση και σωτηρία. Τότε οι άνθρωποι δέχονται την θεία Χάρη, η οποία εδραιώνει στην ψυχή τους την αξία της αγάπη, την ισότητα, την αλληλεγγύη και την ελεημοσύνη, απομακρύνοντας κάθε τάση διαχωρισμού και διχασμού μεταξύ τους.

Γι’ αυτό αγαπητοί μου ας ανανεωθούμε και ας ανακαινισθούμε από το γλυκύτατο και χαρμόσυνο άκουσμα της φωνής του Αγγέλου προς τους αγραυλούντες Ποιμένες τη βραδιά των Χριστουγέννων: «Μη φοβείσθε· ιδού γαρ ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ· ότι ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ, ος εστιν Χριστός Κύριος, εν πόλει Δαυίδ»!

Ας προσευχηθούμε, με βαθιά πίστη, θυσιαστική αγάπη και ταπείνωση σε Εκείνον, που σαρκώθηκε «δι’ ημάς τους ανθρώπους και διά την ημετέραν σωτηρίαν», όπως ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεώς μας και ας Τον παρακαλέσουμε να χαρίζει σωματική τε και πνευματική υγεία και ψυχική δύναμη σε όλον τον κόσμο.

Ευχόμεθα σε όλους ευλογημένα και ειρηνικά Χριστούγεννα!

Διάπυρος προς Χριστόν τεχθέντα ευχέτης πάντων υμών,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος