Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, ο «εξκάλιμπερ» των απλών παπάδων

Έκπληκτος δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλίου και εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ για την ειδική άδεια να τελέσει βάπτιση ο ιερέας στον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη.

Δε θα σταθώ στο ότι στη βάπτιση νονός ήταν υπουργός. Αυτό ας απασχολήσει τους πολιτικούς. Θα σταθώ στο πώς ένας μητροπολίτης «αδειάζει» έναν απλό παπά που κάνει το καθήκον του και στο τέλος θα πρέπει – κατά πως υπονοεί ο κ. Αθηναγόρας- να βρεθεί και εγκαλούμενος από τις εκκλησιαστικές αρχές που «τόλμησε» να τελέσει μία βάπτιση. Άδεια από το κράτος είχε, παπάς είναι, τι άλλο έπρεπε να κάνει Άγιε Ιλίου;

«Στην ΚΥΑ που έχω στα χέρια μου και που ίσχυε μέχρι σήμερα, επιτρέπονται μόνο οι γάμοι με 9 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των κληρικών. Δεν αναφέρει η ΚΥΑ κάτι για βαφτίσεις, ή κηδείες. Από την Κυριακή μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα δεν επιτρέπονται έτσι και αλλιώς οι γάμοι, λόγω Σαρακοστής», είπε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο Μητροπολίτης Ιλίου τον οποίο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος πιστεύει πως είναι ο καταλληλότερος να τους εκπροσωπεί, προχωρεί και ένα βήμα παραπάνω.

Ερμηνεύει και την ΚΥΑ λέγοντας πως ««η ΚΥΑ δεν αναφέρεται στη βάφτιση, επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε βάφτιση. Δεν γνωρίζω αν μπορεί να γίνει βάφτιση με ειδική άδεια. Δεν γράφει η ΚΥΑ ότι απαγορεύονται οι βαφτίσεις, αλλά από τα μυστήρια αναφέρεται μόνο στο γάμο. Πρέπει να ρωτήσετε τον συγκεκριμένο ιερέα που έκανε τη βάφτιση… Εάν κλείστηκε βάφτιση, κλείστηκε από τον ιερέα της συγκεκριμένης ενορίας. Δεν ελέγχονται κεντρικά οι βαφτίσεις».

Ο ιερέας, αγνοούμε ποιος είναι αλλά όποιος και να είναι ο άνθρωπος, έκανε το καθήκον του: να ιερολογήσει ένα μυστήριο της Εκκλησίας. Όταν του επιτρέπει η Πολιτεία με ειδική άδεια (η ίδια αρχή που του είχε απαγορεύσει να ιερολογεί λόγω πανδημίας), τότε γιατί να μην το τελέσει;

Στο τέλος, κατά τον Μητροπολίτη Ιλίου και εκπρόσωπο της ΔΙΣ, η Εκκλησία θα ζητά την άδεια της Πολιτείας για κάθε μυστήριο που θα τελεί. Ειδικοί περιορισμοί λόγω κορονοϊού υπάρχουν, και γι’ αυτό και δίνονται ειδικές άδειες.

Και για να πάρει από την Πολιτεία η οικογένεια την ειδική άδεια, τότε κάποιος σοβαρός λόγος προφανώς θα υπήρχε. Το να ψέξουμε και τον ιερέα που έκανε το καθήκον του και υπάκουσε στην Εκκλησία και τήρησε και το νόμο, αυτό μας ξεπερνάει.

Καμία διάθεση να υπερασπιστώ τον Άδωνη Γεωργιάδη δεν έχω. Όμως προτιμώ να ταχθώ με τον νονό – υπουργό παρά να συμμετέχω στο γαϊτανάκι που θέλει να βγάλει όλους όσοι πιστεύουν στην Εκκλησία ενόχους για τα δεινά αυτής της πανδημίας.

Τα γράφω σήμερα για να τα θυμηθούμε πάλι το Πάσχα που θα δείχνουν με το δάχτυλο πάλι την Εκκλησία…

“Μελχισεδέκ”

ΥΓ. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από παλαιότερη επιτυχημένη εμφάνιση του κ. Αθηναγόρα στην κρατική τηλεόραση.

Δείτε το σχετικό βίντεο