Μητροπολίτης Ιλαρίων για το περαστικό στη μονή Πετράκη: Δεν μπορούν να αποκλειστούν οι περιπτώσεις ανάξιων κληρικών

Του Κώστα Ονισένκο

Μιλώντας στην εκπομπή του “Εκκλησία και Κόσμος” το περασμένο Σάββατο, ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος της Ρωσικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων αναφέρθηκε στην επίθεση κληρικού με οξύ κατά ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην αρχή ο Μητροπολίτης Ιλαρίων περιέγραψε το ίδιο το περιστατικό λέγοντας: “Η αιτία είναι ότι ο άνθρωπος είχε απωλέσει την ιερατική του ιδιότητα. Άσκησε έφεση, αυτή η έφεση απορρίφθηκε, και τότε αυτός έλαβε τέτοια ακραία μέτρα. Αυτό μπορούμε αφενός να το ερμηνεύσουμε ως κίνηση απελπισίας, αλλά από την άλλη αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος έπαψε να είναι ιερέας δικαίως. Γιατί τέτοιος άνθρωπος, άνθρωπος ικανός για τέτοιες πράξεις, δεν μπορούσε να φέρει το ράσο”.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ αναφέρθηκε στα αντίστοιχα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Εκκλησίες και στα μέτρα που λαμβάνουν για να προστατευτούν.

”Δυστυχώς σε κάθε τοπική Εκκλησία η ιεραρχία έρχεται αντιμέτωπη με τέτοιες περιπτώσεις όταν κάποιος που φέρει ιερατικό τίτλο αποδεικνύεται ανάξιος για αυτό.

Νομίζω ότι είναι αδύνατον να εξαιρεθούν εντελώς τέτοια περιστατικά. Σε εμάς τώρα γίνεται ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα ρίσκα.

Εξετάζονται πολύ προσεκτικά τα βιογραφικά των υποψηφίων. Εξετάζεται προσεκτικά το τι έκαναν πριν λάβουν την απόφαση να γίνουν ιερείς. Αλλά και πάλι, το να εξαιρεθούν οι περιπτώσεις να μπουν τυχαία άτομα, και ανάξια άτομα στον κλήρο και ακόμα και στους ιεράρχες, εντελώς, δεν είναι δυνατόν”.

Τέλος ο Ιλαρίων ευχήθηκε το συγκεκριμένο περιστατικό να μην επαναληφθεί. “Για αυτό υπάρχουν στην Εκκλησία πειθαρχικοί μηχανισμοί. Για τον αποκλεισμό τέτοιων ατόμων και από τον κλήρο και από την ιεραρχία.

Σε τέτοια άτομα μπορεί να απαγορευθεί να λειτουργούν, μπορεί να τους αφαιρέσουν το ράσ. Αλλά αυτό το συγκεκριμένο, ακραίο περιστατικό που συνέβη στην Ελλάδα, θα ήθελα να πιστεύω ότι ποτέ ξανά δεν θα επαναληφθεί στην ιστορία της Εκκλησίας”.