Μητροπολίτης Ιερισσού: Στην Εκκλησία ζούμε μια διαρκή Πεντηκοστή

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 20 Ιουνίου, κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει τη Γενέθλιο Ημέρα Της, ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος χοροστάτησε στον Όρθρο και ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας.

Ο φιλόχριστος Λαός του Θεού, μετά τις ευοίωνες προοπτικές της πορείας του κορωναιού και με όλες τις προφυλάξεις για την αποφυγή της διασποράς του, προσήλθε γεμάτος χαρά να λάβη τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος από την παρουσία Του στην Εκκλησία.

Ο Σεβασμιώτατος πλαισιώθηκε από τους Εφημερίους του Αγίου Στεφάνου Παν. Αρχιμ. π. Παίσιο Σουλτανικά και Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη και τους Διακόνους π. Θεόκλητο Παρδάλη και π. Αμφιλόχιο Χάιτα.

Την επομένη ημέρα της μεγάλης εορτής της Πεντηκοστής η Εκκλησία μας τιμά Αυτό το Ζωοποιό και Πανάγιο Πνεύμα, τον Παράκλητο, το τρίτο δηλαδή Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό, Αυτό που συγκρατεί και συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας. Έτσι την Δευτέρα 21η Ιουνίου πανηγυρίζει με κάθε μεγαλοπρέπεια ο ομώνυμος Ναός Του στο Μόδι της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Εκεί μετέβη και ο Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος δε από τον Παν. Αρχιμ. π. Νεκτάριο Ελευθεριάδη και τους Διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως π. Θεόκλητο Παρδάλη και π. Αμφιλόχιο Χάιτα, εχοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της πανηγυρικής ακολουθησάσης Θείας Λειτουργίας.

Τον Σεβασμιώτατο υπεδέχθηκαν ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αιδ. Οικ. π. Παναγιώτης Χαλιάζης, σύμπας ο Λαός του Μοδίου και των περιχώρων, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Βόλβης κ. Διαμαντή Λιάμα, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κα Κυριακή Τσουραλάκη, τους Αντιδημάρχους κ. κ. Χρήστο Γκολιδάκη και Νικόλαο Πανταζίδη, τον Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Π. κ. Δημήτριο Πασσιά και τον Τοπικό Πρόεδρο κ. Αθανάσιο Κωστούδη.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, ερμηνεύοντας τη θέση του Παναγίου Πνεύματος στην Αγία Εκκλησία και την ουσιαστική παρουσία και προσφορά Του κατά την ίδρυσή Της και την παραμονή Του έως της συντελείας του αιώνος εντός Αυτής, εχρησιμοποίησε τη φράση του Ιερού Χρυσοστόμου περί του Αγίου Πνεύματος: “Ει μη Πνεύμα παρήν, ουκ αν συνέστη η Εκκλησία· ει δε συνίσταται η Εκκλησία, εύδηλον ότι το Πνεύμα πάρεστι”. Δηλαδή, “Αν δεν ήταν παρόν το Άγιο Πνεύμα, δεν θα συνίστατο η Εκκλησία· εφ’ όσον όμως η Εκκλησία υπάρχει, είναι φανερό ότι το Άγιο Πνεύμα είναι παρόν”! Το Πανάγιο Πνεύμα είναι Εκείνο που ζωογονεί την Εκκλησία, που την αρδεύει, που τη χαριτώνει και ερμηνεύει και προσφέρει την εν Χριστώ σωτηρία στον κόσμο. Τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας σφραγίζει η παρουσία Του, τα καθιστά ενεργά και τα προχέει κεχαριτωμένα για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Στο σημείο εκείνο ο Μητροπολίτης θύμισε και πάλι τα λόγια του Χρυσοστόμου πως η Εκκλησία μοιάζει μ’ ένα καλοτάξιδο καράβι. “Το σκάφος όμως τούτο, δηλαδή η Εκκλησία, δεν έχει κατασκευαστή από μας με σανίδες, θα πη ο Ιερός Πατήρ, αλλά έχει συναπαρτισθή από τις Θείες Γραφές· ούτε αστέρες το καθοδηγούν απ’ το άνω στερέωμα, αλλά ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, ο Χριστός, κατευθύνει αυτόν μας τον πλού και καθόμαστε στα πηδάλιά του, όχι αναμένοντας το φύσημα του ζέφυρου, αλλά την πραεία αύρα του Πνεύματος”!

Και κατέληξε: «Στην Εκκλησία ζούμε μια διαρκή Πεντηκοστή, εκκινώντας από το αγιασμένο ύδωρ του Μυστηρίου του Βαπτίσματος, από τη σφραγίδα του Αγίου Χρίσματος, με το οποίο ενδύεται ο νεοφωτισθείς και φθάνοντας μέχρι την καταλυτική παρουσία του Παρακλήτου κατά την μεταβολή του Άρτου και του Οίνου στην Αναφορά της Θείας Ευχαριστίας. Ζούμε μια διαρκή Πεντηκοστή, ξεκινώντας και πάλι από τη φιλάνθρωπη χάρη της Εξομολογήσεως, μέχρι το μυρωμένο λάδι του Ευχελαίου, από τα ευλογημένα στέφανα των συζύγων στον Γάμο και αξιωνόμαστε φυσικά να ζούμε ολάκερη την Πεντηκοστή κατά το φοβερό Μυστήριο της Ιερωσύνης, που αναδεικνύει τον πήλινο άνθρωπο σε μεθόριο (σύνορο) ουρανού και Γης και Διάκονο των Μυστηρίων των Πνευματικών. Ας κοιτάξουμε, λοιπόν, να μη μείνουμε ορφανοί από τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, ευχή που ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ έδινε στους αδελφούς και τα πνευματικά του παιδιά».

Μετά τη Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε περιφορά της Ιεράς Εικόνος ανά την κωμόπολη του Μοδίου και λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε το πλούσιο κουρμπάνι για όλο το εκκλησίασμα, με καλούδια που τοιμάζουν “οι οικονομάδες” και οι κυρίες της παραδοσιακής μας Ενορίας. Παρακαλούμε τον Παράκλητο με τη Χάρη Του να εκδιώξη τη φοβερά λοίμη του covid-19, ώστε, συν Θεώ, του χρόνου να πραγματοποιηθή η χαρά της κοινής τραπέζης!