Μητροπολίτης Ιερισσού: Ο κληρικός οφείλει να είναι ηγέτης

Την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021, εορτή του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, η Γαλάτιστα τίμησε λαμπρότατα τον θαυματουργό Προστάτη της στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της Κωμοπόλεως.

Του πανηγυρικού Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τον Αρχιμ. π. Δωρόθεο Ζέρβα, Γενικό Αρχιερατικό μας Επίτροπο και τους Διακόνους π. Θεόκλητο Παρδάλη και π. Αμφιλόχιο Χάιτα. Τη συνοδεία του Επισκόπου μας υπεδέχθησαν ο Πρωτ. π. Αστέριος Καραμπατάκης τέως Σχολικός Σύμβουλος και Φιλόλογος και οι Εφημέριοι της Γαλατίστης π. Γεώργιος Σκονδράνης Αρχιερατικός Επίτροπος Γ΄ Αρχ. Περιφερείας της Μητροπόλεως Ιερισσού και Εφημέριος του Αγίου Γεωργίου και π. Αργύριος Καραμόσχος Εκπαιδευτικός και Εφημέριος της Παναγίας Γαλατίστης.

Ο Άγιος Γέρων Χαραλάμπης τιμάται ιδιαιτέρως από τον Λαό μας ως Μέγας Θαυματουργός Άγιος που πλειστάκις θεράπευσε λοιμικές πανδημικές νόσους στον ορθόδοξο Ελλαδικό χώρο. Για τούτο και του απεδόθει και φέτος μεγάλος σεβασμός με την ολοπρόθυμη παρουσία των Γαλατσιάνων στην Εκκλησία τους. Επικεφαλής του Λαού ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ. Ιωάννης Σιμώνης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Εμμανουήλ Σειράς, οι Δημοτικές Σύμβουλοι κες Μαρία Αβέρη, Πρόεδρος Δημοτικής Επιχειρήσεως Δήμου Πολυγύρου και Μαρία Γκογκούση Πρόεδρος Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γαλατίστης Η ΓΑΛΑΤΕΙΑ.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Χαραλάμπους εκτενώς και συνόψισε τα μηνύματα της εορτής παρουσιάζοντας τρεις όψεις της θυσίας του Αγίου.

Υπογράμμισε ότι:

  1. Υπερεκατοντούτης Κληρικός όντας (113 ετών) υπέστη μαρτύριο φρικτό, αφού εγδάρη ζωντανός από τους διώκτες του. Το 202 μ.Χ. επί Σεπτιμίου Σεβήρου, κατά τον γνωστό διωγμό και επί τοπικού Άρχοντος Λουκιανού, στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας έδειξε τι θα πει να είσαι ορθόδοξος Κληρικός.
  2. Αρνήθηκε ο Άγιος Χαραλάμπης να προσκυνήσει τα είδωλα και την εικόνα του Αυτοκράτορος, αρνούμενος έτσι την ανύψωση της εξουσίας σε Θεότητα και κηρύσσοντας την πιστότητά του στο Θεάνθρωπο Κύριο. Και
  3. Εξ αιτίας της ομολογίας του, έγινε αφορμή οι διώκτες του Πορφύριος και Βάπτος και τρεις μαζί τους γυναίκες, γενόμενοι μέτοχοι στο μαρτύριό του, να οδηγηθούν στα ουράνια δώματα ως συνάγιοί του.

Και κατέληξε ο Μητροπολίτης: «Ο Κληρικός οφείλει να είναι ηγέτης. Οφείλει το επιτραχήλιό του να το βαπτίζει στο αίμα του μαρτυρίου εάν χρειασθεί και όχι μόνο με την ευχή της Εκκλησίας να καθαγιάζει με αυτό αγιοπνευματικά τα πνευματικά του τέκνα! Οφείλει επίσης στις απαιτήσεις της πολύμορφης εξουσίας να υπακούει, όταν οι νόμοι του Άρχοντος συμβαδίζουν με τον Θείο Νόμο και τηρούν απαρασάλευτα το θέλημα του Δημιουργού, ερωτώντας Τον σε κάθε στιγμή της πορείας του: “Τι Σοι ευάρεστον Κύριε;” Και τέλος, είναι αλήθεια πως όταν ο ρασοφόρος επιτελή το θέλημα του Θεού, τότε συνακόλουθοί του φυτρώνουν πολλοί στο διάβα του, τιμιότεροι λίθων πολυτελών!»

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος χειροθέτησε Αναγνώστη και Ιεροψάλτη της Ιεράς Μητροπόλεως τον φέρελπι, ευσεβέστατο και Α’ ετή Φοιτητή Νομικής εγγονό του π. Γεωργίου Σκονδράνη κ. Δούκα Λακρό και προ της Απολύσεως προεχείρισε Πρωτοπρεσβυτέρους τους Εφημερίους Γαλατίστης π. Γεώργιο και π. Αργύριο.