Μητροπολίτης Ιερισσού: Με πίστη και πόθο να προσερχόμαστε στη Θεία Λειτουργία

Στη γενέτειρα του Αριστοτέλη, τα γραφικά Στάγειρα, τέλεσε την Τετάρτη 31η Μαρτίου 2021 στις 7 το βράδυ ο Μητροπολίτης Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος την Ακολουθία της θ΄ Ώρας και κατόπιν την κατανυκτική Εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, ακολουθούμενος από τον Διάκονό του π. Αμφιλόχιο Χάιτα.

Συμπροσευχόμενοι και βοηθούντες στα ψάλματα και αναγνώσματα των Ακολουθιών ο Παν. Αρχιμ. π. Ευστράτιος Λιασής και ο Εφημέριος της Ενορίας Αιδ. Πρωτ. π. Νικόλαος Γιαννούλης.

Οι Ενορίτες του Γενεσίου της Θεοτόκου σε ικανό αριθμό, παρά τα μέτρα για τον κορωναιό, πλαισίωσαν την εσπερινή αυτή ικεσία προς τον Βασιλέα της Δόξης, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κωμοπόλεως κ. Δημήτριο Φαναρά και τον Πρόεδρο της Β΄βαθμίου Εκπαιδεύσεως και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Νικόλαο Κεφαλά.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε το θεολογικό και λειτουργικό περιεχόμενο της Προηγιασμένης Λειτουργίας των Τιμίων Δώρων, παρουσιάζοντας το “Χερουβικό” της μυστικής αυτής τετελειωμένης Θυσίας, δηλαδή τον Ύμνο “Νυν αι δυνάμεις των ουρανών συν ημίν αοράτως λατρεύουσιν · ιδού γαρ εισπορεύεται ο Βασιλεύς της Δόξης. Ιδού θυσία μυστική τετελειωμένη δορυφορείται · πίστει και πόθω προσέλθωμεν, ίνα μέτοχοι ζωής αιωνίου γενώμεθα”. Δηλαδή, “Tούτη την ώρα οι ουράνιες αγγελικές δυνάμεις μαζί μας αόρατα προσφέρουν λατρεία στον Θεό. Γιατί αληθινά εισέρχεται και περνά δίπλα μας ο Βασιλεύς της Δόξης. Στα χέρια τα δικά μας και των αγγέλων βαστάζεται μυστική και ολοκληρωμένη θυσία, το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας. Ας προσέλθουμε με πίστη και πόθο, ώστε να γίνουμε μέτοχοι της αιώνιας ζωής!”

Κατέληξε λέγοντας ότι η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία συνεστήθει από τους Πατέρες της Εκκλησίας μας για να καλύψει και να πληρώσει τον πόθο των πρώτων, αλλά και των χριστιανών όλων των αιώνων, να μετέχουμε στο Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κατά την οποία κατά τις καθημερινές, πλην Σαββάτου και Κυριακής, δεν τελείται ολοκληρωμένη Θεία Λειτουργία, είτε του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, είτε του Μεγάλου Βασιλείου.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας μαζί με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ο κ. Θεοκλητος επιθεώρησε τις εργασίες αποπερατώσεως του Πρεσβυτερίου της Ενορίας, δηλαδή του παπαδόσπιτου, το οποίο συντόμως θα παραδοθεί στον Εφημέριο και την οικογένειά του, προς δόξαν Θεού.