Μητροπολίτης Ιερισσού: Η Εκκλησία τιμά την Ιατρική Επιστήμη και σέβεται τον Ιατρό

Η δεύτερη Ενορία της Αρναίας η τιμώμενη επ’ ονόματι των Αγίων Αναργύρων πανηγύρισε μεγαλοπρεπώς την Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2021, στον καταστόλιστο και κομψότατο Ναό των Αγίων, που χτίστηκε σε σχέδια του αειμνήστου Ορλάνδου το 1919, με πρωτοστάτη τον γυναικείο πληθυσμό της Αρναίας της εποχής εκείνης.

Της Ακολουθίας του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τους Παν. Αρχιμ. π. Παίσιο Σουλτανικά και π. Θεόκλητο Παρδάλη και τους Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη και π. Κωνσταντίνο Αγούλα, τον και καλό Εφημέριο της Ενορίας.

Ο λαός της Αρναίας που είναι συνδεδεμένος με τους Αγίους Αναργύρους και διηγείται πλείστα όσα θαύματα συνδεδεμένα με τη Χάρη Τους, προσήλθε ομοθυμαδόν για να τιμήσει τους Προστάτες του, με επικεφαλής τον Βουλευτή Χαλκιδικής κ. Γεώργιο Βαγιωνά, τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στέλιο Βαλιάνο, τον τ. Υπουργό και Δήμαρχο κ. Χρήστο Πάχτα, τους Αντιδημάρχους κ. Γεώργιο Θαλασσινό και κ. Νικόλαο Αυγερινό, τον Πρόεδρο του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Αστέριο Τζιτζιρίκα, την Πρόεδρο της Α΄βάθμιας Σχολικής Επιτροπής κα Ευγενία Γιαννούση, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Αγαπητό Κιάτο, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αθανάσιο Τσιάλα, την Περιφερειακή Σύμβουλο κα Κατερίνα Ζωγράφου και τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρναίας κ. Δημήτριο Αλεξανδρή.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αφού αναφέρθηκε στα πρόσωπα των αγίων Αναργύρων και στις πηγές των ιαμάτων και θαυμάτων που προχέονται στον Λαό μας από τη Χάρη Τους, στάθηκε ιδιαιτέρως στο γεγονός ότι οι Άγιοι Ανάργυροι ήταν Ιατροί και έθεσαν την Επιστήμη τους στην υπηρεσία και στη διακονία της Εκκλησίας και των ανθρώπων.

Ανέλυσε, δηλαδή, ο ομιλητής την διαχρονική προσφορά της Επιστήμης της Ιατρικής και των Ιατρών στην ανθρώπινη πορεία και βιοτή.

Ο ομιλητής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του με βοηθό το 38ο κεφάλαιο του βιβλίου της Παλαιάς Διαθήκης Σοφία Σειράχ, το οποίο εικάζεται ότι εγράφη πρωτοτύπως περί το 180 π.Χ..

Το Ιερό Κείμενο αναφέρεται στην οφειλόμενη τιμή στους Ιατρούς και την Επιστήμη τους: «Τίμα ιατρόν προς τας χρείας αυτού τιμαίς αυτού, και γαρ αυτόν έκτισε Κύριος…», δηλαδή, «Τίμα τον ιατρό όπως του αρμόζει, έχοντας υπ’ όψη σου τις υπηρεσίες του στις ανάγκες σου, γιατί ο Κύριος τον δημιούργησε και τον ανέδειξε…» (Σοφ. Σειράχ λη΄1).

Σαφής θέση του θεόπνευστου Ιερού Κειμένου είναι ότι «Κύριος έκτισεν εκ γης φάρμακα, και ανήρ φρόνιμος ου προσοχθιεί αυτοίς», δηλαδή, «Ο Κύριος ώρισε να φυτρώνουν φαρμακευτικά βότανα από τη γη και να μετατρέπονται σε φάρμακα, ο δε φρόνιμος άνθρωπος δεν τα αποστρέφεται»( Σοφ. Σειράχ λη΄4)!

Διερωτήθηκε ο ομιλητής: «Γιατί όλα αυτά από το Ιερό Κείμενο; Για ένα και μοναδικό λόγο, απάντησε: “και αυτός έδωκεν ανθρώποις επιστήμην ενδοξάζεσθαι εν τοις θαυμασίοις αυτού”, δηλαδή, “Ο ίδιος ο Θεός έδωκε στους ανθρώπους την Ιατρική Επιστήμη, ώστε να δοξάζεται με τα θαυμαστά αυτού έργα” (Σοφ. Σειράχ λη΄6).

Η Εκκλησία, ομολογεί: “Επιστήμη ιατρού ανυψώσει κεφαλήν αυτού, και έναντι μεγιστάνων θαυμασθήσεται”, δηλαδή, “Η Ιατρική Επιστήμη θα αναδείξη τον ιατρό και ενώπιον υψηλά ισταμένων και επισήμων ανθρώπων θα αποκτήση δόξα”! (Σοφ. Σειράχ λη΄3).

Μ’ άλλα λόγια, η Εκκλησία τιμά την Ιατρική Επιστήμη και σέβεται τον Ιατρό, αποδίδοντας σ’ αυτόν τον σεβασμό που του αξίζει!»

Και κατέληξε ο Δεσπότης: «Η εποχή μας χτυπήθηκε και χτυπιέται ανελέητα από τη λοίμη του κορωναιού. Χρέος όλων μας να διαφυλάξουμε την υγεία του ανθρώπου και να σεβαστούμε απόλυτα τα επιστημονικά πορίσματα της ιατρικής.

Συνιστά μεγίστη ανοησία να αμφισβητούμε ό,τι κατοχυρωμένο επιστημονικώς η ιατρική βιβλιογραφία μας προτείνει ως μέσο σωτηρίας μας. Ως φάρμακο δηλαδή.

Συνιστά τουλάχιστον ντροπή οι πάντες να αναγορευόμεθα σε ιατρούς, επιλέγοντες τούτο η εκείνο το “φάρμακο”, απότοκο του φανατισμού και της δήθεν σωτηριολαγνείας που μας διακατέχει.

Όπως ο ιατρός δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη για το Μυστήριο της Εκκλησίας και του Χριστού, κάτι που ανήκει στη σφαίρα του υπέρλογου, έτσι και ορισμένοι από μας δεν επιτρέπεται να μετατρεπόμεθα σε “πτυχιούχους” η “κήνσορες” της ιατρικής! Ας γνωρίζει ο καθένας τα όριά του!»

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας επακολούθησε λιτανεία της θαυματουργού Εικόνος των Αγίων και των Ιερών Λειψάνων τους ανά την πόλη της Αρναίας.