Γέρων Χαλκηδόνος στο OrthodoxTimes: Η Ουκρανία αναμένει με ιδιαίτερη χαρά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:33

Του Κώστα Ονισένκο

Στο Κίεβο βρέθηκε αυτές τις ημέρες ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, εν όψει και της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία, τον Αύγουστο.

Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος σε δήλωσή του στο orthodoxtimes.gr ανέφερε ότι βρέθηκε στο Κίεβο στις 26 και 27 Μαΐου με την ευλογία του Οικουμενικου Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

“Κατά την εκεί παραμονή μου επισκέφθηκα τον Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανιο, στον οποίο μετέφερα τις αδελφικές ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου επ’ ευκαιρία των ονομαστηρίων του.

Είχα, επίσης, τη δυνατότητα να συζητήσω με συνεργάτες του Μακαριωτάτου καθώς και με στελέχη των Αρμοδίων Αρχών της Ουκρανίας, σχετικά με την προετοιμασία της επισκέψεως του Παναγιωτάτου στο πλαίσιο των εκεί εορτασμών για τα τριάντα χρόνια της ανεξαρτησίας της χώρας.

Η Ουκρανία αναμένει με ιδιαίτερη χαρά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την απονομή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας, με ένα δίκαιο και παλαιό αίτημα του ευσεβούς ουκρανικού λαού”.

Σύμφωνα εξάλλου με την ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος τόνισε στον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας προσβλέπει στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στο Κίεβο, τον προσεχή Αύγουστο, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας V. Zelensky.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη νέα κατοικία του Μητροπολίτου Κιέβου κ. Επιφανίου.

Συνάντηση με τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου του προέδρου της Ουκρανίας

Ο Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ είχε εξάλλου επαφές με κρατικούς αξιωματούχους για την προετοιμασία της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Ζόρια.

Ειδικότερα, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού Προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι, Αντρέι Ερμάκ.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προετοιμασία της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Κίεβο στις 24 Αυγούστου, με αφορμή την 30ετία της ανεξαρτησίας του Ουκρανικού κράτους.

Ο Ερμάκ μετέφερε τις ευχαριστίες του στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την στήριξη της Ουκρανίας ενώ είπε ότι η χώρα με ανυπομονησία περιμένει την επίσκεψη του.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Ο επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας επισήμανε ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο για όγδοη συνεχή χρονιά με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχώς τραυματίες και νεκροί.

Η λήξη του πολέμου, ανέφερε, αποτελεί βασική προϋπόθεση της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων ο Ερμάκ δήλωσε ότι “Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν χρησιμοποιεί την εκκλησία για πολιτικούς σκοπούς”.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ είπε ότι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προσεύχονται για τον τερματισμό του πολέμου στο Ντονμπάς και την ειρήνη στην Ουκρανία καθώς και για τη λήξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ουκρανία και στον κόσμο.