Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος: Πρέπει να γίνει πιο ασφυκτική η πίεση στον Πούτιν

Για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ανάγκη να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των δυτικών κυβερνήσεων ώστε να γίνουν “ασφυκτικές και αβάσταχτες” οι πιέσεις προς τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν καθώς και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εκκλησίες στην αναγνώριση της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας, μίλησε ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Τα Νέα”.

Ο κ. Εμμανουήλ τόνισε πως η κατάσταση αυτή του πολέμου είναι τραγική, από χριστιανικής αλλά και από πολιτικής απόψεως. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καταδίκασε αμέσως αυτόν τον πόλεμο.

Αναφερόμενος στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, δήλωσε πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενήργησε σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες χορηγώντας την αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της χώρας. Έχοντας αναγνωριστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την Εκκλησία της Κύπρου και την Εκκλησία της Ελλάδος, εξέφρασε την άποψη ότι “σύντομα θα αναγνωριστεί και από άλλες Εκκλησίες. Είναι μια Εκκλησία δυναμική και αναπτυσσόμενη. Το διαπιστώσαμε τον περασμένο Αύγουστο όταν την επισκεφθήκαμε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Έχει χιλιάδες ενορίες, εκατομμύρια πιστούς και απολαμβάνει την προστασία της πολιτείας από το ξεκίνημα της. Είναι κρίμα που τώρα με τον πόλεμο, αυτή η Εκκλησία κινδυνεύει”.

Αναφερόμενος δε στον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο και στη στάση του απέναντι στον πόλεμο, τόνισε πως “Ο Πατριάρχης Μόσχας παραμένει προς το παρόν σιωπηλός. Αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτή η σιωπή του Πατριάρχη Κυρίλλου υποδεικνύει ότι ίσως να μην είναι ελεύθερος να εκφραστεί. Όλες οι διαθρησκευτικές οργανώσεις τού έχουν απευθύνει ανοιχτές επιστολές, ζητώντας του να παρέμβει στον πρόεδρο Πούτιν για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Δεν βλέπουμε όμως καμία απολύτως αντίδραση”.

Σε ερώτηση για το εάν αισθάνεται απειλή για το Φανάρι, τόνισε πως “δεν αισθανόμαστε καμία απολύτως απειλή αλλά μας ανησυχούν οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου ότι άλλες χώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν τις στρατιωτικές του επιθέσεις. Η περίπτωση της Γεωργίας και των εδαφών της που κατέχονται από ρωσικές δυνάμεις είναι ένα ζωντανό παράδειγμα. Επομένως, αυτές οι απειλές θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη διότι δεν γνωρίζουμε τα σχέδια των Ρώσων”.