Μητροπολίτης Φθιώτιδος: Ο Όσιος Βησσαρίων έρχεται και πάλι στη Λαμία

Το πανέμορφο Γαρδίκι Ομιλαίων της Δυτικής Φθιώτιδος, το χωριό με τους ελαχίστους κατοίκους τον χειμώνα, στο ορεινό δυτικό άκρο της Μητροπόλεως Φθιώτιδος,  επέλεξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, για να τελέσει σήμερα την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενόψει και της εορτής του Αγίου Αθανασίου, και για να απευθύνει το πατρικό του κάλεσμα για συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως στον πρώτο επίσημο εορτασμό του «δικού μας Αγίου», του Οσίου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου του Ελεήμονος και Πνευματικού, το προσεχές τριήμερο 20, 21 και 22 Ιανουαρίου 2023.

Στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Γαρδικίου, στην έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ετέρας Γαρδικίας, ο κ. Συμεών τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Μάξιμος Αναστάπουλος, Γέροντας της νεοσύστατης Γυναικείας Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου Δυτικής Φθιώτιδος, ανέγνωσε το Εγκύκλιο Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος περί του πρώτου επίσημου εορτασμού του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

Στο μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρει:

«Η τοπική μας Εκκλησία κατά το παρελθόν έτος, συγκεκριμένα στις 14 Ιουνίου 2022, κατόπιν σειράς συντονισμένων εκκλησιαστικών και κανονικών ενεργειών και διαδικασιών, εβίωσε την μεγάλη χαρά και ευλογία της εκδόσεως από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως κατατάξεως στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, του Ελεήμονος και Πνευματικού, ο οποίος υπήρξε κληρικός της Μητροπόλεως μας, αδελφός της ιστορικής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Οσίου Αγάθωνος και πνευματικός πατέρας και ευεργέτης χιλιάδων πιστών, κληρικών και λαικών αδελφών.

Άλλωστε η θαυμαστή εύρεση του αφθάρτου σκηνώματος του Οσίου Βησσαρίωνος, στις 3 Μαρτίου 2006, αποτέλεσε γεγονός, το οποίο συγκλόνισε τότε το πανελλήνιο και την Ορθόδοξη Εκκλησία ανά την οικουμένη και το οποίο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας το αποκάλεσε τότε «Σημείον του Ουρανού».

Στις 31 Αυγούστου 2022 τελέσθηκε στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου η επίσημη τελετή της υπογραφής της Πατριαρχικης και Συνοδικής Πράξεως Αγιοκατατάξεως, στην οποία παραβρέθηκε και μεγάλος όμιλος κληρικών και λαικών προσκυνητών και από την Μητρόπολή μας.

Ακολούθησε η έγκριση από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος των Ιερών Ακολουθιών προς τιμήν του Οσίου, η κατασκευή της νέας μόνιμης περίτεχνης λάρνακας στην οποία θα εναποτεθεί για πάντα το σκήνωμα του Οσίου, η έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της ονοματοδοσίας της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας σε Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο «Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης» και η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας να θέσει υπό την αιγίδα και παρουσία Της τον πρώτο επίσημο εορτασμό του Οσίου Βησσαρίωνος.

Στις πανηγυρικές πνευματικές και λατρευτικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν την ημέρα μνήμης του Οσίου Βησσαρίωνος, θα προεξάρχει ο Μακαριώτα¬τος Αρχιεπίσκο¬πος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ο Β´ και πλήθος ιεραρχών της Εκκλησίας μας.

Ο πρώτος εορτασμός του Οσίου Βησσαρίωνος θα είναι τριήμερος. Από την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου έως την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023.

Μάλιστα γία πρώτη, γία μία και μοναδική φορά, το Ιερό Σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνος θα εξέλθει από την Ιερά Μονή Αγάθωνος και θα το λιτανεύσουν δεκάδες μοναχοί και μοναχές, με ειδικό στρατιωτικό όχημα, στην πόλη της Λαμίας.

Για τον λόγο αυτό, σας προσκαλώ την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Πάρκου στην Λαμία, για να υποδεχθούμε, Κλήρος και Λαός, το Ιερό και Σεπτό, άφθαρτο και θαυματόβρυτο Σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνος.

Ο Όσιος Βησσαρίων, ο πτωχούλης του Θεού, στα δεκάδες χρόνια της αγιασμένης του ζωής, ξεκινούσε πεζός από το μοναστήρι του Αγάθωνος, για να περιοδεύσει σε πόλεις και χωριά της Φθιώτιδας, μοιράζοντας και σκορπίζοντας αγάπη, αγαθωσύνη, ελεημοσύνη, επιείκεια και συγχώρηση.

Μέσα στο παγετό του χειμώνα και μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού, χωρίς διευκολύνσεις και με πολλά εμπόδια, ερχόταν στην πόλη της Λαμίας, για να στηρίξει τους μαθητές της Εκκλησιαστικής Σχολής, για να παρηγορήσει τους αρρώστους και να ευλογήσει τους εργαζομένους στο Νοσοκομείο της πόλης μας, για να εξομολογήσει τους πιστούς ατελείωτες ώρες, για να ενισχύσει τους θλιμμένους, για να συντροφεύσει τους μοναχικούς και πονεμένους, για να θρέψει τους πεινασμένους, για να βρεθεί κοντά σε κάθε άνθρωπο, που τον είχε ανάγκη.

Τώρα και πάλι έρχεται ο παππούλης στην Λαμία. Δοξασμένος από τον Θεό. Χαριτωμένος και λουσμένος μέσα στην Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Και πάλι έρχεται κοντά μας ο άγιος Γέροντας, για να μας στηρίξει, για να μας παρηγορήσει, για να μας δώσει δύναμη και κουράγιο στις δυσκολίες της ζωής μας και συγχώρηση στο πλήθος των αμαρτιών μας.

Να τον υποδεχθούμε, αδελφοί μου, με ευλάβεια, με κατάνυξη, με σεβασμό, με μετάνοια και συνοχή καρδίας την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Πάρκου στην Λαμία.

Να τον πάρουμε στα χέρια μας, να τον σηκώσουμε στους ώμους μας, διότι πρώτος αυτός κατά την διακονία του κοντά μας, αυτό έπραττε: μας σήκωνε ψηλά, μας έπαιρνε από την γη, για να μας ανεβάσει στον ουρανό.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, 20 και 21 Ιανουαρίου 2023, το Ιερό Σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνος, θα βρίσκεται στον Ιερό Μητροπολιτκό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, προκειμένου να ευλογήσει την πόλη μας, την Μητρόπολή μας, την ζωή μας.

Να σπεύσουμε να προσκυνήσουμε τον Όσιο. Να αφήσουμε πάνω στην σεπτή λάρνακά του τα βάσανά μας, τις θλίψεις μας, τα προβλήματα και τις δοκιμασίες μας. Να εναποθέσουμε στο σκήνωμα του Οσίου την καρδιά μας την ίδια.

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, όλη μέρα και νύχτα, θα τελούνται στον Μητροπολιτικό Ναό στην Λαμία, ενώπιον του Ιερού Σκηνώματος, δοξολογίες, ικεσίες και ιερές παρακλήσεις προς τον Όσιο Βησσαρίωνα. Την Παρασκευή το βράδυ μάλιστα θα ψάλλουμε τα Εγκώμια του Οσίου, τον Επιτάφιο του Οσίου Βησσαρίωνα και θα ακολουθήσει Ιερά Αγρυπνία.

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, στις 6 το απόγευμα, θα τελεστεί ο Μέγας Αρχιεπισκοπικός και Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β´ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας

Την Κυριακή 22  Ιανουαρίου 2023 το πρωί θα τελεστεί το  Πανηγυρικό Αρχιεπισκοπικό και Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β´ στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Οσίου Αγάθωνος

Αδελφοί μου αγαπημένοι

Ο Όσιος Βησσαρίων είναι ένα τεράστιο δώρο του Θεού στην ζωή μας.

Σε αυτές τις δύσκολες εποχές ο Θεός της αγάπης, ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα, εκχέει πλούσια την Θεία Χάρη σε όλους μας διά του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

Την Παρασκευή το μεσημέρι, στις 12, όλοι μας στην πλατεία Πάρκου!»

Προ της απολύσεως και μετά την εγκάρδια προσφώνηση του Πρωτ. π. Ιωάννου Σουφλερού, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Με αυτή την επιθυμία επέλεξα αυτήν την Κυριακή, την τελευταία Κυριακή πριν από τον πρώτο εορτασμό του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου,  επέλεξα ένα ακραίο σημείο, ένα παραμεθόριο σημείο της Μητροπολιτικής μας δικαιοδοσίας, ένα ορεινό και περήφανο σημείο, εδώ το Γαρδίκι των Ομιλιών, την έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ετέρας Γαρδικίας, επέλεξα να έρθω σήμερα εδώ για να διακηρύξω και να βροντοφωνάξω και να προσκαλέσω όλη τη Φθιώτιδα και όλη την οικουμένη στη μεγάλη χαρά της τοπικής μας Εκκλησίας!

Για μα Εκκλησία, για μία τοπική Εκκλησία, για μία εκκλησιαστική κοινότητα δεν υπάρχει σπουδαιότερο και μεγαλύτερο γεγονός να βγαίνει μέσα από τα σπλάχνα της ένας άγιος και να τον έχει αυτό τον άγιο ανάμεσα της, να μπορεί αυτόν τον άγιο να τον επισκέπτεται, να μπορεί αυτόν τον άγιο να τον νιώθει παρόντα, να μπορεί ακόμη και στο σώμα, στο Άφθαρτο Σκήνωμα αυτού του αγίου να καταθέτει τα βάσανα του ο άνθρωπος, να καταθέτει τις θλίψεις του, να καταθέτει τις δοκιμασίες του, να καταθέτει ακόμη και τις αποτυχίες του και τις αμαρτίες του αλλά να καταθέτει συνάμα και τα όνειρά του, τις σκέψεις του, τους στοχασμούς του, τις επιθυμίες του.

Μα αυτό και δεν είναι δώρο! Μα αυτό και αν δεν είναι ευλογία! Μα αυτό και αν δεν είναι έλεος για μια περιοχή και έκφραση της αγάπης του Θεού!

Ο Όσιος Βησσαρίων απαντά ότι ο Θεός δεν μας έχει αφήσει ορφανούς. Ο Όσιος Βησσαρίων έρχεται και βροντοφωνάζει και ζητωκραυγάζει μέσα από τη λάρνακα του, η  βραχνή του φωνή έρχεται να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, ένα μήνυμα αγάπης και ζωής και να πείσει όλους μας ότι ο Θεός είναι εδώ, ο Θεός είναι παρών στη ζωή μας».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μάλιστα διανυκτέρευσε από την προτεραία στο ορεινό Γαρδίκι, όπου μάλιστα δείπνησε μαζί και με τους 17 μόνιμους κατοίκους του.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου