Μητροπολίτης Επιφάνιος: Η Ρωσική Εκκλησία είναι κόρη της Ουκρανικής Εκκλησίας και όχι το αντίστροφο

Του Κώστα Ονισένκο

Αναφερόμενος σε γνωστά κομμάτια της ιστορίας των Ρως και του εκχριστιανισμού των Σλάβων, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος δήλωσε ότι αντίθετα με αυτά που υποστηρίζει η Ρωσική Εκκλησία, ακριβώς εκείνη είναι κόρη-Εκκλησία της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια μεγάλης συνέντευξης του προκαθήμενου της Ουκρανικής Εκκλησίας στο Ουκρανικό «Ράδιο Ελευθερία», που παραχωρήθηκε ενόψει του Πάσχα.

«Δεν έχουν το δικαίωμα (η Ρωσική Εκκλησία) να καταγράφουν την ιστορική τους αναδρομή από την εποχή της βάπτισης του Βολοδίμηρου. Και για αυτό είναι επίπονο για αυτούς (…) Αλλά συμβαίνει το αντίστροφο: Η Ουκρανική Εκκλησία είναι η μητέρα Εκκλησία σε σχέση με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία» είπε ο Επιφάνιος.

«Έχουμε παλιές και βαθιές ρίζες. Κατευθυνόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση (της αυτοκεφαλίας) πάνω από 1.000 χρόνια, από εκείνες τις εποχές όπου οι ένδοξοι πρίγκιπες του Κιέβου επιχειρούσαν να δημιουργήσουν την ανεξάρτητη Εκκλησία τους.

Αν θυμηθούμε και τον Γιαροσλάβ Μούντριι, είναι περισσότερα από 1000 χρόνια. Ήθελε να βάλει στην κεφαλή της Ουκρανικής Εκκλησίας, της Μητρόπολης του Κιέβου τον Ιλαρίωνα Ρούσιτς (σ.σ. Ιλαρίωνας του Κιέβου). Αυτές οι προσπάθειες υπάρχουν για αιώνες» είπε ο προκαθήμενος.

Σε άλλο σημείο αναρωτήθηκε «που είναι το κέντρο της ορθοδοξίας των Ρως; Εδώ! Που έγινε η βάπτιση των Ρως; Εδώ, στο Δνείπερο, στους λόφους του Κιέβου. Και για αυτούς (σ.σ. το Πατριαρχείο Μόσχας) είναι πολύ επίπονο διότι πρέπει να ξαναγράψουν όλη εκείνη την ιστορία που υφαρπάχθηκε από εμάς κατά τη διάρκεια των τελευταίων αιώνων ύπαρξης της ρωσικής αυτοκρατορίας».