Μητροπολίτης Κιέβου: Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο για ένωση χωρίς προϋποθέσεις

Μια βαρυσήμαντη συνέντευξη στην οποία αναφέρεται στο πώς βιώνει η Εκκλησία της Ουκρανίας τη στρατιωτική εισβολή, τι συμβαίνει μέσα στην ίδια την Εκκλησία, και εάν είναι έτοιμη να δεχθεί όχι μόνο ενορίες, αλλά και Επισκόπους που διέκοψαν κοινωνία με τη Ρωσική Εκκλησία, έδωσε ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Επιφάνιος.

“Σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, μπορούμε να λάβουμε βοήθεια μόνο από τον Θεό, ο Θεός μας βοηθάει πραγματικά. Μπορούμε να το δούμε αυτό ακόμη και από τις πρώτες ημέρες αυτού του τρομερού πολέμου.

Το Κίεβο θα μπορούσε να είχε πέσει ανά πάσα στιγμή, αλλά με τη χάρη του Θεού δεν έπεσε. Και όπως βλέπετε, με τη βοήθεια του Θεού, οι περιοχές του Κιέβου, του Τσερνίγιφ και του Σουμίου, απελευθερώθηκαν σταδιακά, και είμαι πεπεισμένος ότι στο μέλλον θα πετύχουμε σταδιακά μια νίκη και στα ανατολικά”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Επιφάνιος μιλώντας στην ουκρανική ιστοσελίδα www.lb.ua, απαντώντας ουσιαστικά στο ερώτημα πώς γίνεται κάποιος να μην χάσει την πίστη του σε τέτοιες δύσκολες στιγμές.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος παραμένει στο Κιέβο, στην κατοικία του στο Μοναστήρι του Αγίου Μιχάηλ. Αν και παραδέχεται ότι τις πρώτες ημέρες ειδικά, ο κίνδυνος ήταν πού μεγάλος καθώς το μοναστήρι δέχθηκε αρκετές επιθέσεις, τις οποίες κατόρθωσε να αποκρούσει.

“Από τα στοιχεία διαφόρων μυστικών υπηρεσιών, γνωρίζω ότι είμαι σε μια λιτά με όσους αποτελούν απειλή για τους Ρώσους. Αλλά πρέπει να είμαι εκεί που με χρειάζεται το ποίμνιο μου. Όταν ήρθε η είδηση ότι η Μποροντιάνκα άνοιξε μετά την αποναρκοθέτηση, και υπήρχε η δυνατότητα να πάω και να επισκεφτώ τους ανθρώπους εκεί, αποφάσισα χωρίς δισταγμό να πάω, αν και μπορεί αυτό να είναι επικίνδυνο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτές τις δοκιμασίες που μας συνέβησαν, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Πρέπει να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να σταματήσουμε αυτό το κακό που μαίνεται τώρα στη γη μας, για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω. Γιατί πάντα λέω, ειδικά στους ξένους εταίρους μας που μας στηρίζουν, ότι εάν δεν επιβιώσουμε, εάν πέσουμε, αυτό το κακό θα εξαπλωθεί περαιτέρω και ο πόλεμος θα φτάσει στα σπίτια της Ευρώπης”, δήλωσε ο Μητροπολίτης Κιέβου.

Ο Μητροπολίτης μίλησε και για το πώς βλέπει το μέλλον της Ορθόδοξης Εκκλησία στην Ουκρανία. “Τυπικά, η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία είναι ανεξάρτητη, αλλά καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την Εκκλησία της Ρωσίας, και ο Μητροπολίτης Ονούφριος και το δεξί του χέρι, ο Επίσκοπος Αντώνιος, είναι μέλη της Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας”, σημείωσε ο κ. Επιφάνιος.

Και πρόσθεσε ότι με την έναρξη του πολέμου, υπήρξαν μαζικές διαμαρτυρίες από την πλευρά της Εκκλησίας του κ. Ονουφρίου ενάντια σε όσα συμβαίνουν, και πολλοί από αυτούς δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να διακόψουν τους δεσμούς τους με την Εκκλησία της Μόσχας.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ενώ υπάρχουν ορισμένες εσωτερικές κινήσεις σχετικά με την τήρηση αποστάσεων από τη Μόσχα, αυτό δεν αλλάζει ριζικά την κατάσταση.

“Παραμένουν μέρος του Πατριαρχείου Μόσχας. Και ο επικεφαλής Μητροπολίτης Ονούφριος συνεχίζει να μνημονεύει τον Κύριλλο. Τώρα, βλέπουμε ότι σε κάποιο βαθμό προσπαθούν ξανά να διατηρήσουν αυτή τη δομή, όπως συνέβη το 2014.

Ο μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, δηλώνει έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να ξεκινήσει έναν διάλογο για την ενότητα όλων, “στη μοναδική αναγνωρισμένη Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας”.

Και προσθέτει λέγοντας ότι “έχουμε ήδη ξεκινήσει αυτόν τον διάλογο από τη βάση, διότι δεχόμαστε εκείνες τις ενορίες που είναι έτοιμες για ενότητα. Δεν το ανακοινώνουμε ακόμη, αλλά η διαδικασία έχει προχωρήσει σε διάφορες περιοχές, όχι μόνο στα δυτικά και στο κέντρο, αλλά και στα ανατολικά, στο Κιέβο και στο Νότο. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει και είμαστε έτοιμο για το γεγονός ότι Επίσκοποι με τις Επισκοπές τους, μπορεί να ενταχθούν στην κανονική τάξη”.
Ο Μητροπολίτης Κιέβου ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί να επιβάλει τη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ουκρανίας στους εκπροσώπους του Πατριαρχείου Μόσχας διά της βίας.

“Θέλουμε να είναι ειρηνική (η μετάβαση). Διότι ό,τι γίνεται με αγάπη θα έχει μέλλον, και ό,τι με εξαναγκασμό, δεν θα έχει. Όπωσ μπορείτε να δείτε, δεν θέτουμε απαιτήσεις. Λέμε ότι είμαστε ανοιχτοί, έτοιμοι να επικοινωνήσουμε, έτοιμοι να ξεχάσουμε όλα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες τρεις δεκαετίας.
Διότι αν βάλουμε προϋποθέσεις, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ενωθούμε.

Επομένως, από την πλευρά μας, δεν υπάρχουν απαιτήσεις για μετάνοια. Ζητάμε μόνο να δειξετε καλή θέληση”.

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας τόνισε πως “δεν θέτουμε απαιτήσεις, προσκαλούμε. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Ορθόδοξοι Ουκρανοί είναι πατριώτες. Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί που εργάζονται ανοιχτά για τον εχθρό”.

“Όπως βλέπουμε, ο επικεφαλής του Πατριαρχείου Μόσχας Κύριλλος ευλογεί τη δολοφονία του λαού μας. Αν θεωρεί την Ουκρανία ως το κανονικό έδαφος της Ρωσίας, και τους Ουκρανούς το ποίμνιο του, τους πιστούς, τότε γιατί ταυτόχρονα ευλογεί την καταστροφή τους”, δηλώνει χαρακτηριστικά.

“Είναι η ίδια ιδεολογία του “ρωσικού κόσμου”, που υποστηρίζει τον πόλεμο, υποστηρίζει τις δολοφονίες, υποστηρίζει τη γενοκτονία του ουκρανικού λαού, συνδημιουργός της οποίας είναι ο Κύριλλος και οι συνεργάτες του. Πρέπει να απορριφθεί και να καταδικαστεί, όπως όλες οι γενοκτονίες”, αναφέρει ο Μητροπολίτης Κιέβου.

Σημείωσε ακόμη πως πρέπει να τεθεί και το θέμα των ενεργειών του Πατριάρχη Μόσχας, ο οποίος παραβιάζει την κανονική τάξη που υπάρχει στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

“Όπως ο Πούτιν, ο οποίος εισέβαλε στο ουκρανικό έδαφος, ο Κύριλλος κάνει το ίδιο, μόνο που το κάνει πνευματικά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Εάν ο Ορθόδοξος κόσμος δεν το καταδικαστεί αυτό, θα συνεχίσει να είναι επιθετικός.

Όπως όλος ο κόσμος καταδικάζει τώρα τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία, έτσι και ολόκληρος ο Ορθόδοξος κόσμος πρέπει να καταδικάσει τις ενέργειες του Κύριλλου στην Ουκρανία, να καταδικάσει το γεγονός ότι έδωσε την ευλογία του για την καταστροφή του ουκρανικού έθνους”.