Μητροπολίτης Εκκλησίας της Γεωργίας: Πατριάρχης ή Επίσκοπος που στηρίζει τις ενέργειες της Ρωσίας, δεν έχει σχέση με την Ορθοδοξία

«Οποίος Πατριάρχης ή Επίσκοπος υποστηρίζει τις ενέργειες της Ρωσίας είναι αιρετικός και δεν έχει καμία σχέση με την Ορθοδοξία» – Μητροπολίτης Ιωσήφ του Πατριαρχείου Γεωργίας

Στις τραγικές συνέπειες που προκάλεσε η Ρωσία με τον πόλεμο που εξαπέλυσε στην Ουκρανία, αναφέρθηκε στο κήρυγμα του την περασμένη Κυριακή, ο Μητροπολίτης Σεμοκμέντι κ. Ιωσήφ, μέλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Γεωργίας.

«Κάποιοι, συμπεριλαμβανομένου του κλήρου, ειλικρινά ντρέπομαι γι’ αυτούς, βγαίνουν και λένε ότι η Ουκρανία τιμωρείται επειδή ήταν αμαρτωλή χώρα και ότι η Ρωσία δεν τιμωρείται επειδή δεν είναι αμαρτωλή… Πώς μπορεί ένας κληρικός να δικαιολογήσει τη δολοφονία παιδιών;!

Πώς μπορεί ένας κληρικός να δικαιολογεί το θάνατο του αλλού ανθρώπου;! Μιλάνε για «Αγία Ρωσία»… είναι Αγία η Ρωσία που εισέβαλε στην Ουκρανία;! Βλέπουμε ότι οι πόλεις ισοπεδώνονται. Είναι Αγία πράγματα αυτά;! Αυτές είναι ψεύτικες προφητείες.

Μερικοί ξέρετε τι υποστηρίζουν, γιατί δέχθηκε επίθεση η Ουκρανία;! Το ουκρανικό κράτος ήταν πολύ αμαρτωλό και η Ρωσία ήρθε να εκπληρώσει το θέλημα του Θεού να μην ζουν πλέον οι Ουκρανοί στην αμαρτία. Αυτό Δεν είναι αίρεση;

Ίσως δεν πρέπει να το λέω, αλλά πως είναι δυνατόν να μην το πω: Εάν ο πατριάρχης και οι επίσκοποι υποστηρίζουν αυτό το πράγμα, είναι πραγματικά αιρετικοί και δεν έχουν καμία σχέση με την Ορθοδοξία», είπε ο Μητροπολίτης Ιωσήφ, όπως αναφέρει η σελίδα “Εκκλησιαστικά νέα της Γεωργίας”.

Σε άλλο σημείο του κηρύγματος ο Μητροπολίτης Ιωσήφ τόνισε ότι κανείς επι της γης δεν έχει δικαίωνα να κρίνει τους άλλους. Καταδικάζοντας τις ενέργειες των Ρώσων ως «ιερά εξέταση», πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις του Πατριάρχη Ρωσίας Κυρίλλου, ο οποίος τόνισε ότι η Ουκρανία τιμωρείται για τα gay prides.

“Κάποτε οι Ρωμαιοκαθολικοί κάνανε τις «ιερές εξετάσεις», καίγοντας τους ανθρώπους στη φωτιά και για να δικαιολογούσαν τις πράξεις τους υποστήριζαν ότι με αυτή τη φωτιά και το βάσανο που δέχονται, αγιάζονται. Καταλάβετε τι έλεγαν;! Αυτό σημαίνει η σοβαρή αίρεση.

Το ίδιο κάνουν και στην Ουκρανία οι Ρώσοι. Εμείς ποιο δικαίωμα έχουμε να σκοτώνουμε τους αμαρτωλούς ανθρώπους; Εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν έχουμε δικαίωμα να σκοτώνουμε τους ανθρώπους.

Αντίθετα πρέπει να θυσιαστούμε εμείς για τους άλλους, άσχετα εάν ο άλλος είναι Ρωμαιοκαθολικός, άπιστος, άθεος ή οποιοσδήποτε, πρώτα απ’ όλα είναι άνθρωπος. Εάν εμείς θα το κάνουμε αυτό να είστε σίγουροι ότι θυσιαστήκαμε για τον Χριστό» – τόνισε ο Μητροπολίτης Σεμοκμέντι κ. Ιωσήφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιωσήφ ήταν από τους πρώτους αρχιερείς του Πατριαρχείου Γεωργίας ο οποίος υποστήριξε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.