Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως: Μην αδιαφορείτε για τις αυθαιρεσίες κατά την απογραφή στην Αλβανία

Ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κύριος Ανδρέας, εξέφρασε ανησυχία του για το ζήτημα της απογραφής, η οποία διενεργείται στην Αλβανία.

«Ένα σπουδαίο ζήτημα, που αφορά στην Εθνική Κοινότητα της Βορείου Ηπείρου, είναι η Απογραφή του πληθυσμού στην γειτονική Αλβανία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει: «Η απογραφή είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα για την επιβίωση της Βορείου Ηπείρου. Διότι, ενώ ο αριθμός των εκεί διαβιούντων Ελλήνων έφθανε περίπου στις 400.000, το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα ισχυριζόταν ότι μολις 25.000 ήταν ο Ελληνικός πληθυσμός!»

«Αλλά, μολονότι τα χρόνια του Χότζα πέρασαν, ατυχώς οι μεθοδεύσεις του, που απέβλεπαν στην συρρίκνωση και, εν τέλει, στην εξαφάνιση του Ελληνισμού, ισχύουν και σήμερα στο ακέραιο, παρά το ότι το εκεί καθεστώς είναι, τυπικά, δημοκρατικό», υπενθυμίζει με δηκτικό τρόπο.

Επίσης, δεν έλειψε η αναφορά και στον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη: «Μια κραυγαλέα περίπτωση της αλβανικής αυθαιρεσίας έναντι των Βορειοηπειρωτών είναι η ετσιθελική φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη.»

Τέλος, ανέφερε ότι η απογραφή είναι μείζονος σημασίας για την Ελληνική Κυβέρνηση και για τους Βορειοηπειρώτες.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Μητροπολίτη παρακάτω:

«Ένα σπουδαίο ζήτημα, που αφορά στην Εθνική Κοινότητα της Βορείου Ηπείρου, είναι η Απογραφή του πληθυσμού στην γειτονική Αλβανία. Δυστυχώς, με τα αλεπάλληλα τραγικά γεγονότα, που έπληξαν την Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, το ζήτημα αυτό πέρασε σχεδόν απαρατήρητο.

Η απογραφή είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα για την επιβίωση της Βορείου Ηπείρου. Διότι, ενώ ο αριθμός των εκεί διαβιούντων Ελλήνων έφθανε περίπου στις 400.000, το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα ισχυριζόταν ότι μολις 25.000 ήταν ο Ελληνικός πληθυσμός! Κι’ αυτό, γιατί ο κομμουνιστής Χότζα, όντας άριστος στις καλπονοθεύσεις και στα εκλογομαγειρέματα είχε περιορίσει την Βορειοηπειρωτική Κοινότητα μόνο στην περιοχή του Αργυροκάστρου και των Αγίων Σαράντα, ενώ Κορυτσά, Πρεμετή, Χειμάρρα, και άλλες, δεν εθεωρούντο «μειονοτικές περιοχές» …

Αυτές, όμως, οι αλχημείες, που γινόντουσαν τότε που η Αλβανία ήταν εντελώς απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο και, φυσικά, από την Ελλάδα, δεν μπορούσαν από κανένα να ελεγχθούν. Αλλά, μολονότι τα χρόνια του Χότζα πέρασαν, ατυχώς οι μεθοδεύσεις του, που απέβλεπαν στην συρρίκνωση και, εν τέλει, στην εξαφάνιση του Ελληνισμού, ισχύουν και σήμερα στο ακέραιο, παρά το ότι το εκεί καθεστώς είναι, τυπικά, δημοκρατικό, και που, μάλιστα, χτυπάει συνεχώς την πόρτα της Ευρωπαικής Ενώσεως. Μια κραυγαλέα περίπτωση της αλβανικής αυθαιρεσίας έναντι των Βορειοηπειρωτών είναι η ετσιθελική φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη, ο οποίος δεν μπορεί να ορκισθή και να αναλάβη τα καθήκοντά του. Τα συμφέροντα κάποιων, που θέλουν να αρπάξουν τις περιουσίες των Χειμαρριωτών, αυτά ακριβώς κρατάνε φυλακισμένο τον Μπελέρη …

Αλλά, τώρα, με την Απογραφή, έχει σημάνει η ώρα της ευθύνης:

α) Για την Ελληνική Κυβέρνηση. Η οποία, βέβαια, έχει πολλά προβλήματα να επιλύση, μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία. όμως, είναι απόλυτη ανάγκη να στρέψη την προσοχή της και στην Βόρειο Ήπειρο, και να ασκήση όλη την επιρροή της στο καθεστώς του Έντι Ράμα, ώστε να μη περάσουν οι μεθοδεύσεις του για την συρρίκνωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Η ευθύνη της Πολιτείας είναι, εν προκειμένω, μεγάλη εάν, τυχόν, αδρανήση. Χρέος της είναι να παρακινήση και βοηθήση τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες να μεταβούν μέσα και να απογραφούν. Ακόμη δε, να ζητήση και την δραστηριοποίηση της Επιτροπής της Ε.Ε., που χρηματοδοτεί την Απογραφή, για να επιβλέψη την ορθή πορεία της Απογραφής.

β) Για τους Βορειοηπειρώτες. Κυρίως για όσους διαμένουν στην Ελλάδα, να μην αδιαφορήσουν, αν δεν θέλουν να σβήση η πατρίδα τους διά παντός. Κάνω έκκληση στους αδελφούς μας να δώσουν το παρών σ’ αυτό το καθήκον. Γιατί, ανεξάρτητα από το τι θα πράξη η Ελληνική Κυβέρνηση, το χρέος και η ευθύνη των Βορειοηπειρωτών είναι μεγάλο. Γιατί, όπως λέει και ο ποιητής: «Χρωστάμε σ’ όσους πέρασαν, θα ρθούνε, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί»! Τους θερμοπαρακαλώ, λοιπόν, και τους φωνάζω από τα βάθη της καρδιάς μου: Επειδή οι καιροί είναι ιδιαιτέρως δύσκολοι και για την Βόρειο Ήπειρο, γι’ αυτό πρόσχωμεν · και πάλι πρόσχωμεν. Οι καιροί ου μενετοί».