Μητροπολίτης Διδυμοτείχου: Σήμερα βρισκόμαστε σε κατάσταση πνευματικού λιμού

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Προδρόμου Νέου Χειμωνίου ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός την Κυριακή του Ασώτου, 28 Φεβρουαρίου 2021, με αφορμή το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του εφημερίου της ενορίας π. Βασιλείου Ζγούρη.

Αναφερόμενος ο Σεβασμιώτατος στον μακαριστό Οικονόμο π. Βασίλειο Ζγούρη εξήρε την αφοσίωσή του στη διακονία του ιερού θυσιαστηρίου, την εργατικότητα, το ζήλο, την τιμιότητα και γενικότερα το ήθος του κεκοιμημένου.

Σημειωτέον, ότι την προηγουμένη, Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος συμμετείχε στο τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο που τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερώνυμο στην ιδιαίτερη πατρίδα του εκλιπόντος, στη Φαλάνη Λαρίσης.

Ο Σεβασμιώτατος ερμηνεύοντας την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η θαυμάσια παραβολή του Ασώτου, που ακούσαμε σήμερα, αγαπητοί, είναι εξόχως επίκαιρη και διδακτική για την εποχή μας. Βιώνουμε ως πρόσωπα αλλά και ως κοινωνία την αποστασία από τον Θεό Πατέρα.

Λάβαμε τα προσόντα, την προίκα, τα χαρίσματα, τα εφόδια, που είναι η περιουσία μας, και φύγαμε μακριά Του. Αυτονομημένοι βιώνουμε μία κατάσταση λιμού, μία πείνα, μία έλλειψη ανεξήγητη και βασανιστική…»

Στη συνέχεια, ανέφερε: «Στη χώρα του λιμού και της πνευματικής πείνας ο άνθρωπος φτωχαίνει. Ο Κύριος το εκφράζει αυτό με την έκφραση: «ήρξατο υστερείσθαι».

Αφού ξόδεψε την πνευματική του περιουσία σε ανοησίες και ενώ ο λιμός συνεχίζεται, αφού σκόρπισε τα υπάρχοντα και τα χαρίσματά του για να χτίσει αυταπάτες, τώρα αντιμετωπίζει τη ζοφερή πραγματικότητα.

Τώρα, που η πνευματική πείνα δείχνει το απαίσιο πρόσωπό της, ο άνθρωπος που ξενιτεύτηκε μακριά από τον Θεό καταλαβαίνει πως τα έχασε όλα. Τώρα η γενική πενία αποδεικνύει και τη δική του ανέχεια.

Χωρίς Θεό τα πράγματα δεν γίνονται άσχημα μόνο για την κοινωνία, γίνονται και για τον καθένα χωριστά. Όποιος δεν έχει φυλάξει τα δώρα του Θεού, δεν τα έχει εκτιμήσει και δεν τα έχει δουλέψει κατάλληλα, στο τέλος θα τα ξοδέψει απρόσεκτα, θα τα χάσει και θα πεινάσει πνευματικά».

Καταληκτικά, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Δυστυχώς ευρισκόμεθα σήμερα σε κατάσταση πνευματικού λιμού. Πολλοί από μας ξοδέψαμε την κληρονομία που λάβαμε από το Θεό απρόσεκτα με ανοησίες και λάθη.

Τώρα, που υποφέρουμε από πείνα εσωτερική, έχουμε δύο επιλογές: ή θα συναγελασθούμε με τους χοίρους των πτώσεων ή θα αναλογισθούμε Αυτόν που μας χάρισε τα πάντα και εμείς τα ξοδέψαμε ασύστολα.

Μακάρι να συνειδητοποιήσουμε τη λανθασμένη επιλογή μας, που μας απομάκρυνε από τον εύσπλαγχνο Πατέρα μας και να πάρουμε την απόφαση της επιστροφής, της μετάνοιας δηλαδή, και να γυρίσουμε κοντά Του.

Τότε η μεν χώρα του λιμού θα υπάρχει, αλλά δεν θα μας αφορά, διότι εμείς θα έχουμε επιστρέψει, στο πατρικό μας σπίτι, στον οίκο του Χριστού, την Εκκλησία, στην οποία Εκείνος πάντα σπλαχνικά θα μας αναμένει».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, παρουσίασε το νέο εφημέριο της ενορίας Νέου Χειμωνίου π. Αλέξιο Μαρσέλο, πτυχιούχο της Θεολογικής Σχολής των Αθηνών, και του ευχήθηκε ευάρεστη στον Θεό διακονία και ευλογημένη υπ’ Αυτού.