Μητροπολίτης Διδυμοτείχου: Ο Σταυρός του Σωτήρος γίνεται η Πύλη του Παραδείσου

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 4 του μηνός Απριλίου 2021, κατά το έθος, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός προέστη της Θείας Ευχαριστίας, την οποία παρακολούθησε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, στον ιστορικό μεταβυζαντινό Ναό του Σωτήρος Χριστού στο Κάστρο του Διδυμοτείχου, απομεινάρι παλαιάς βυζαντινής Μονής, παλαιολόγειας εποχής.

Εμπνεόμενος, ο Σεβασμιώτατος, από τον υψούμενο στο μέσον του Ναού Τίμιο Σταυρό του Κυρίου, μεταξύ άλλων, είπε· «Προσεγγίζουμε τον Τίμιο Σταυρό σήμερα για να Τον ασπαστούμε, να προσκυνήσουμε το Ξύλο της ζωής, που ποτίστηκε από το Αίμα και τον ιδρώτα, που έρρευσαν από το καθημαγμένο Σώμα του Λυτρωτή. Ασπαζόμεθα το Ξύλο του Σταυρού, γιατί αυτό γίνεται η Πύλη του Παραδείσου. Ο Σταυρός του Σωτήρος έσβησε την πύρινη ρομφαία, που έφραζε τον Παράδεισο. Μετά το Γολγοθά η Εδέμ έγινε προσβάσιμη και πάλι για τον άνθρωπο. Η Βασιλεία του Θεού μπορεί πλέον ανεμπόδιστα να βασιλεύσει στις καρδιές των «θελόντων σωθήναι». Ο Σταυρός προσκαλεί και προκαλεί όλους όσους επιθυμούμε να γίνουμε μέτοχοι και κοινωνοί αυτής της Βασιλείας, της οποίας «ουκ έσται τέλος».

»Ατενίζοντας τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου, αγαπητοί, αυθόρμητα εννοούμε τρία τινά: το μέγα και ανερμήνευτο μυστήριο, το πρωτάκουστο αλλά σωτήριο θαύμα και την βεβαία και ακατάλυτη ελπίδα…

»Σήμερα, ως ταπεινοί προσκυνητές του Σταυρού, ας υποδεχθούμε κάτω από τη σκιά Του τη δυναμικά εγγίζουσα Βασιλεία του Θεού. Η θυσία του Εσταυρωμένου ανοίγει το δρόμο και την πύλη για την απρόσκοπτη πρόσβασή μας στην Βασιλεία Εκείνου. Κανένα εμπόδιο ας μην παρακωλύσει την πορεία μας προς Αυτόν. Κανένας άνθρωπος, καμία άποψη, καμία αμφιβολία ας μην αλλοιώσουν το φρόνημα του Σταυρού. Πάνω στο Σταυρό προσφέρει Εαυτόν θυσιαστικά ο Σωτήρας μας. Ας ζήσουμε το μυστήριο και το θαύμα του Σταυρού, που χαρίζει την σωτηρία και την αιωνιότητα ως βέβαιη ελπίδα».

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας Διδυμοτείχου, όπου τον ιερό άμβωνα διακόνησε ο εκ των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιωακείμ Βαλιδάκης.