Μητροπολίτης Διδυμοτείχου: Μέσα στην εκκλησία μπορούμε να συναντήσουμε τον αληθινό Χριστό

Στο πλαίσιο της ποιμαντικής του μερίμνης για τους πιστούς των παραμεθόριων ενοριών της υπαίθρου, κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, την Β’ Κυριακή των Νηστειών, στις 28 Μαρτίου 2021, το πρωί επισκέφθηκε την παραδοσιακή κωμόπολη των Μεταξάδων, δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως στον επιβλητικό Ιερό Ναό του Προφήτου Ηλιού και μίλησε επί του ευαγγελικού αναγνώσματος της ημέρας για τη θεραπεία του παραλυτικού της Καπερναούμ.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την γνωστή πλέον στο πανελλήνιο ακριτική κωμόπολη των Καστανεών, στα. ελληνοτουρκικά σύνορα, και χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου με αφορμή το τιμώμενο υπό της Εκκλησίας πρόσωπο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, μίλησε για την διδασκαλία του Ιεράρχου και τη συμβολή του στη διατύπωση των δογμάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον 14ο αιώνα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ως γνήσιος εκφραστής της ορθόδοξης σκέψης αντιμετώπισε επιτυχώς την επικρατούσα τάση της λογικοκρατίας, που προερχόταν από τη δυτική κουλτούρα, αμφισβητώντας την εμπειρία και το βίωμα, των πατέρων που εξέφραζαν τον ανατολικό ορθόδοξο ησυχασμό. Η δυτική σκέψη υποβίβασε το Θεό και τον έκανε αντικείμενο της λογικής και της επιστήμης, ψάχνοντας το Θεό στα λογικά σχήματα και επιχειρήματα και στα επιστημονικά επιτεύγματα. Η ανατολική ορθόδοξη εμπειρία αντίθετα δεν προσεγγίζει το Θεό με την λογική και την σκέψη αλλά με την άκτιστη Χάρη, που αποκαλύπτεται και προσφέρεται από τον ίδιο το Θεό και δωρίζεται σ’ αυτούς που Τον ποθούν, Τον αγαπούν έως θυσίας και Τον προσεγγίζουν μέσα από την ασταμάτητη προσευχή και το φιλότιμο πνευματικό αγώνα της προσωπικής κάθαρσης και της θυσιαστικής προσφοράς στο συνάνθρωπο…

»Η επικαιρότητα της διδασκαλίας του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά γίνεται ακόμη πιο έντονη για όσους επιθυμούν να ζήσουν με το Χριστό, να Τον ψάξουν και να κρατήσουν αδιάπτωτη τη σχέση τους μαζί Του. Σύμφωνα με τη διδασκαλία του αγίου απαιτούνται: Πρώτον, η αναζήτηση του Θεού μέσω της προσευχής. Δεύτερον, ο πνευματικός αγώνας της κάθαρσης από την πτώση και τη βρωμιά της αμαρτίας. Τρίτον, η ολοκληρωτική ένωση με τον Θεό μέσα από τα μυστήρια της Αγίας μας Εκκλησίας. Ο καρπός αυτής της πνευματικής προσπάθειας αναμφίβολα είναι να ανοίξουν οι κρουνοί του θείου ελέους και να επιδαψιλεύσει την άκτιστη Χάρη Του στον κάθε πιστό που Τον ποθεί και Τον ζητά στη ζωή του. Αυτό άλλωστε ακούσαμε να περιγράφει στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας ο ευαγγελιστής Μάρκος διηγούμενος την θεραπεία του παραλυτικού της Καπερναούμ. Εκεί ο Κύριος πρώτα θεραπεύει την ασθένεια της ψυχής συγχωρώντας την αμαρτία λέγοντας «αφέωνταί σοι αι αμαρτίαι» και στη συνέχεια θεραπεύει και το σώμα του δυστυχούς ανθρώπου λέγων· «έγειρε, άρον σου τον κράββατον και περιπάτει». Ακριβώς διότι ο Χριστός είναι πηγή οικτιρμών και φιλανθρωπίας, για όσους με πίστη αναζητούν το έλεος και την ευσπλαγχνία Του.

»Η εποχή μας θέτει πολλούς προβληματισμούς. Δεν είναι όλοι σοβαροί. Πολλοί είναι ψεύτικοι και παραπλανητικοί. Σοβαροί είναι μόνον όσοι αφορούν στην αιωνιότητα. Αξιοπρόσεκτοι είναι μόνον όσοι αφορούν στη μελλοντική αιώνια πατρίδα μας και όχι την παρούσα πραγματικότητα, η οποία είναι εφήμερη, θα παρέλθει και θα απορροφηθεί από τη χοάνη του χρόνου. Απαντήσεις σ’ όλους αυτούς τους προβληματισμούς θα δώσουμε μέσα από την εμπειρία της Εκκλησίας και όχι μέσα από τις προσωπικές μας ικανότητες και γνώμες. Οι πάσης φύσεως ειδικοί μπορούν να γνωματεύουν μόνο για το στενό τομέα της ειδικότητάς τους. Για τα υπαρξιακά θέματα της ανθρώπινης δικαίωσης και σωτηρίας αρμόδιοι είναι να απαντήσουν μόνον οι άγιοι, οι οποίοι με τον προσωπικό τους αγώνα απολαμβάνουν ήδη από αυτή τη ζωή την αιωνιότητα μέσα από τη κοινωνία και την ένωσή τους με το Χριστό.

»Η μνήμη του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά ας αποτελέσει, για όλους εμάς αδελφοί, αφορμή να εντείνουμε τον πνευματικό μας αγώνα. Ας εμπιστευθούμε την Εκκλησία, διότι μόνο μέσα σ’ Αυτήν μπορούμε να συναντήσουμε τον αληθινό Χριστό. Τέλος, όταν είμεθα ενώπιόν Του, ας φροντίσουμε να μην Τον προδώσουμε αλλά να μείνουμε προσδεδεμένοι στην αγάπη Του, η οποία δεν πρόκειται ποτέ να μας εγκαταλείψει και να μας προδώσει».

Την προλαβούσα Παρασκευή της Β’ Εβδομάδος των Νηστειών ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου και έψαλε την Β’ Στάση των Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της ωσαύτως παραμεθορίου κωμοπόλεως Νέας Βύσσης, όπου και μίλησε επί του υμνογραφικού χωρίου «Χαίρε, πύρινε στύλε οδηγών τους εν σκότει,. χαίρε, σκέπη του κόσμου πλατυτέρα νεφέλης».