Μητροπολίτης Διδυμοτείχου: «Φως μέγα» ανατέλλει για όλους εμάς μέσα σε κάθε Θεία Λειτουργία

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου Βατάτζη Διδυμοτείχου, ιερούργησε, σήμερα Κυριακή μετά τα Φώτα, 10 Ιανουαρίου 2021, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Ο κ. Δαμασκηνός ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ο καθηλωμένος λαός μέσα στο σκοτάδι της εφήμερης γνώσης σήμερα γνωρίζει την πηγή της αληθινής γνώσης. Σήμερα ανοίγεται μπροστά του η προοπτική να αποκτήσει τη μόνη γνώση πού ταυτίζεται με τη ζωή και αυτή είναι η γνώση του Χριστού. Προσοχή! Όχι η γνώση για το Χριστό, αλλά η γνώση του Χριστού, δηλαδή η γνωριμία με το Χριστό. Διότι είναι άλλο να μαθαίνω για το Χριστό και άλλο να γνωρίζω τον ίδιο το Χριστό αυτοπροσώπως”.

Σε άλλο σημείο επεσήμανε: “Στην εποχή μας είναι πολλά τα φώτα με τα οποία προσπαθούμε να φωτίσουμε τις ζωές μας. Δισεκατομμύρια λαμπιόνια, προβολείς, λαμπτήρες, φωτοταινίες και μηχανισμοί προσπαθούν να μας αποδείξουν ότι το σκοτάδι το νικήσαμε. Πολλά τα φώτα της εποχής μας, αλλά δεν είναι το Φως. Φωτίζεται ο σύγχρονος άνθρωπος από την τεχνολογία, από τις εφήμερες γνώσεις, από τις απολαβές και από τις γνωριμίες του, αλλά και πάλι μένει στο σκοτάδι. Φωτίζεται από τις κτιστές πηγές του υλικού φωτός, αλλά διψάει για το αληθινό φως. «Φως, περισσότερο φως», φωνάζει ο Γκαίτε, καθώς εγκαταλείπει αυτόν το μάταιο κόσμο και η κραυγή του γίνεται πανανθρώπινο αίτημα, ελπίδα και προσδοκία. Ειδικά στις ημέρες μας, πού η απουσία του Θεού έφερε το απόλυτο σκοτάδι στις ανθρώπινες κοινωνίες και πού καθημερινά βιώνουμε τα ολέθρια αποτελέσματά του, όλοι προσβλέπουμε με ελπίδα στο Φως”

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου σημείωσε: “«Φως μέγα» ανατέλλει για όλους εμάς μέσα σε κάθε Θεία Λειτουργία. Ερχόμαστε στο Ναό για να κοινωνήσουμε με το αληθινό αυτό Φως. Για να ενωθούμε μαζί Του και να φωτισθούμε. Ας δραπετεύσουμε από την εξουσία του θανάτου και από την ψυχοφθόρα περιοχή του σκότους. Ας καλέσουμε τον Ήλιο της δικαιοσύνης να έλθει μέσα μας. Ας προετοιμαστούμε με μετάνοια και εξομολόγηση για τη μεγάλη συμφιλίωση μαζί Του. Ας γίνει η ένωση και η γνωριμία μαζί Του τρόπος ζωής, έτσι ώστε να φωτισθούμε από το φως της παρουσίας Του και, καθώς Τον φέρουμε μέσα μας, να γίνουμε καιόμενες λαμπάδες που θα φωτίζουν τα ζοφερά σκοτάδια της ταλαίπωρης εποχής μας”.

»Το πυκνό σκοτάδι πού πνίγει σήμερα τις ανθρώπινες ψυχές, αγαπητοί, είναι το σκοτάδι της άγνοιας του Χριστού και της απουσίας Του από την ανθρώπινη καθημερινότητα. Ο κόσμος έγινε απάνθρωπος, διότι έχασε το Θεάνθρωπο. Οι άνθρωποι κατασπαράσσουν κυριολεκτικά τούς διπλανούς τους, διότι πεινούν για Θεό.