Μητροπολίτης Διδυμοτείχου: Χριστός ή επιστήμη;

«Η Εκκλησία σε όλες τις ιστορικές περιόδους κρίσης υπήρξε η καταφυγή, έδωσε ελπίδα, στήριξε και κράτησε τον λαό όρθιο. Η εποχή μας, λοιπόν, δίνει στην Εκκλησία μια ακόμη εξαιρετική πρόκληση· να μεταδώση τον λόγο Της και να χαρίση στον απογοητευμένο άνθρωπο τον Ζωντανό Χριστό, την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και την προσδοκία της υπέρβασης όλων των θλιβερών παραμέτρων που προσδιορίζουν την εποχή μας, όπως η πανδημία.

Ιδιαίτερα η μνήμη του αγίου Παντελεήμονος, που τιμάται σήμερα μας τοποθετεί επίκαιρα μπροστά στο ερώτημα· Χριστός ή επιστήμη; Η απάντηση που μας δίδει ο άγιος είναι σαφής: Είναι πιστός χριστιανός, που ομολογεί καθημερινά την πίστη του στο Χριστό αλλά και επιστήμων, που χρησιμοποιεί όλα τα φάρμακα της επιστήμης του για να ανακουφίσει τον πόνο του συνανθρώπου του. Αγάπησε τον πόνο του ανθρώπου αλλά και το μαρτύριο διά Χριστόν…

Τίμιο μέλος του αγιασμένου σώματος της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας υπήρξε ο τιμώμενος μεγαλομάρτυς Παντελεήμων, ο ιαματικός και θαυματουργός. Έφθασε στο μεγαλείο της πνευματικής τελείωσης «εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού» (Εφες.4,13) με την μαρτυρική του ομολογία και την χριστιανική του ζωή, που ήταν γεμάτη αυτοθυσία για το όνομα του Χριστού και από έργα αγάπη προς τον συνάνθρωπο, θεραπεύοντας τις ασθένειες της ψυχής και του σώματος.

«Γίνεσθέ μοι μάρτυρες, ότι εγώ μάρτυς ειμί». Αυτό ήταν το νόημα της ζωής του μεγαλομάρτυρος. Στην περίπτωση του οι έννοιες «χριστιανική ζωή» και «μαρτυρική ζωή» συναντώνται. Αυτό ενδεχομένως μπορεί να υπηχεί παράδοξα στα ώτα των πολλών, όμως για τους πιστούς χριστιανούς είναι βίωμα, τρόπος και στάση ζωής…» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, κηρύττων τον θείο λόγο, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αμπελακίων, όπου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και ευλόγησε τους άρτους, παρουσία του Βουλευτού Έβρου Αναστασίου Δημοσχάκη, του Αντιδημάρχου Ορεστιάδος Γεωργίου Καραγιάννη και πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Το πρωί της επομένης, 27ης Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Ψαθάδων Διδυμοτείχου, παρουσία του Δημάρχου Διδυμοτείχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου και του Διοικητού της 50ης Ταξιαρχίας Ταξιάρχου Δημητρίου Αραμπατζή. Επίκαιρα ομίλησε ο εκ των κληρικών της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημος Σκλέπας.

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη του μεθέορτου Εσπερινού και ευλόγησε τους άρτους, παρουσία του Δημάρχου Διδυμοτείχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου και του Διοικητού της XVI Μεραρχίας Στρατηγού Αναστασίου Αλεξιάδη, στον επίσης πανηγυρίζοντα μεταβυζαντινό (18ος αι.) Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στο Παλιούρι, του τέως Δήμου Μεταξάδων.