Μητροπολίτης Διδυμοτείχου: Από έλλειψη Χριστού στη ζωή τους πάσχουν οι νέοι μας σήμερα

Με κατάνυξη και ευλάβεια πλήθος πιστών τίμησε τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος και Θαυματουργού Αγίας Μαρίνης στο Διδυμότειχο και στην Ορεστιάδα.

Στο Διδυμότειχο, όπου πανηγυρίζει το φερώνυμο Αγίασμα στους πρόποδες του Κάστρου, αφ εσπέρας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός στον Πανηγυρικό Εσπερινό, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης Aρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Χριστοφόρο Οικονομίδη και τους ιερείς της πόλεως. Εκκλησιάσθηκαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Δελησταμάτης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Yποστράτηγος Κωνσταντίνος Καραμανίδης και ο Υποδιοικητής της Ταξίαρχος Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο Διοικητής της 30ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ιωάννης Ματθαίου, η Διοικητής της Σχολής Δοκιμών Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου Αστυνόμος Α΄, Αναστασία Πουρναρά και άλλοι επίσημοι.

Αναφερόμενος ο Μητροπολίτης στην Μεγαλομάρτυρα Αγία Μαρίνα είπε: «Η καλλιπάρθενος Αγία στη νεανική ηλικία της γνώρισε τον Χριστό και Αυτός εγένετο ο εράσμιος της καρδιάς της. Αυτόν ακολούθησε μέχρι τέλους και Αυτός την ενδυνάμωσε για να αντιμετωπίσει νικηφόρα τον διάβολο και τις παγίδες του».

Και συνεχίζοντας τον λόγο του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην διαπαιδαγώγηση των νέων μας σήμερα: «Το κύριο βάρος ευθύνης» είπε «το έχουμε εμείς οι μεγαλύτεροι. Κι αυτό γιατί δεν φροντίσαμε και δεν φροντίζουμε να δώσουμε στα παιδιά και στους νέους μας εκείνο που πράγματι χρειάζονται. Τι χρειάζονται; Την σωστή παιδεία. Δεν τους μάθαμε τίποτα για τις αξίες και τα ιδανικά. Δεν τους μιλήσαμε για τον Χριστό, αλλά και όταν μιλήσαμε γι’ Αυτόν το παράδειγμά μας τα γκρέμισε όλα όσα τους είπαμε. Από έλλειψη Χριστού στη ζωή τους πάσχουν οι νέοι μας σήμερα και υπεύθυνοι γι’ αυτό είμεθα όλοι εμείς· οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι ηγέτες…».

Και κατέληξε: «Δεν αρκούν οι γνώσεις στη ζωή των νέων μας. Σκοπός είναι μέσα από τις γνώσεις να καλλιεργήσουμε σ’ αυτούς την αυτογνωσία, την κριτική σκέψη, το συλλογικό πνεύμα και να αναπτύξουν αξίες και αρετές, όπως είναι η συνεργασία, η αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός. Όλα αυτά, γνώσεις, αξίες και ιδανικά βοηθούν τους νέους μας να διαμορφώσουν προσωπικότητες αυτοδύναμες, ελεύθερες και ολοκληρωμένες, ικανές ν’ ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της κοινωνικής ζωής».

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής ο Μητροπολίτης ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος, όπου ιδιαιτέρως τιμάται η καλλιπάρθενος Αγία Μαρίνα, και χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο τον μέχρι πρότινος Διάκονο και εκ Βάλτου Ορεστιάδος ορμώμενο π. Στέφανο Κιοσσέ.

Ο Μητροπολίτης προσφωνώντας τον χειροτονούμενο, αφορμώμενος από τον Αρχιδιάκονο Στέφανο, του οποίου το όνομα φέρει από της ιεράς κολυμβήθρας, σημείωσε ότι οι άγιοι Απόστολοι «εξελέξαντο Στέφανον, άνδρα πλήρη πίστεως και Πνεύματος Αγίου» (Πρ. 6,5) και του ευχήθηκε σε όλη του τη ζωή να είναι πλήρης πίστεως και Πνεύματος Αγίου για να διακονεί το ιερό Θυσιαστήριο με πνεύμα θυσίας και να υπηρετεί το λαό του Θεού, ο οποίος στις δύσκολες εποχές που ζούμε εναγωνίως αναζητεί την αλήθεια που είναι μόνον ο Χριστός.