Μητροπολίτης Χίου: Αγρυπνία για την ιερότητα της πατρότητος και της μητρότητος

Ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κ. Μάρκος, καλεί σε μια Ιερή Αγρυπνία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου το βράδυ της 12ης προς 13η Φεβρουαρίου 2024, προσκαλώντας τον ιερό κλήρο και τον πιστό λαό να προσευχηθούν στον Θεό.

Η Αγρυπνία αυτή προορίζεται για τον αγιασμό και την προστασία του θεσμού του γάμου και της οικογένειας, την ευλογία και την ιερότητα της πατρότητας και της μητρότητας, την μετάνοια των αμαρτωλών, και τον φωτισμό των εκπροσώπων του Έθνους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να αρνηθούν να επικυρώσουν το νομοσχέδιο γάμου και τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Αναφέρει ότι η Εκκλησία τιμά το ιερό ζευγάρι των Αγίων Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλας, πρότυπο ιδανικής και ευλογημένης ενώσεως μέσω του γάμου, καλώντας τους σύγχρονους σύζυγους να προσβλέπουν σε αυτούς ως παραδείγματα.

Η Αγρυπνία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρέχοντας εξουσιοδότηση στους Μητροπολίτες για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ως προς την επικείμενη νομοθέτηση και τον θεσμό της οικογένειας.

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο:

Χριστιανοί μου!

Ευλογημένο και αξιοζήλευτο είναι μέσα στην ζωή της Εκκλησίας μας το ιερό ζευγάρι δύο αγαπημένων προσώπων, ενός άνδρα και μιάς γυναίκας, των Αγίων Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλας, συνεργατών του Αποστόλου Παύλου. Στα πρόσωπά τους διακρίνουμε τους ιδανικούς συζύγους. Το ιερό αυτό ζευγάρι αποτελεί πρότυπο ιδανικής και ευλογημένης γαμικής ενώσεως, προς τους οποίους μπορούν να προσβλέπουν οι σύγχρονοι σύζυγοι. Είναι ζωντανοί Άγιοι της Εκκλησίας μας, που προστατεύουν τους ευσεβείς, τίμιους, αφοσιωμένους και τρυφερούς συζύγους, γι’ αυτό τους τιμάμε με έμπρακτη, άδολη και αμάραντη αγάπη, διότι ο έρωτάς τους για τον Χριστό, αναζωογονούσε και τον μεταξύ τους έρωτα. Λέγει ο ιερός Χρυσόστομος: «Δεν υπάρχει τίποτε, τίποτε πολυτιμότερο από το ν’ αγαπιέται πολύ ο άνδρας από την γυναίκα του και η γυναίκα από τον άντρα της».

Οι Άγιοί μας αυτοί τιμώνται από την Εκκλησία μας την 13η Φεβρουαρίου. Για τους προαναφερθέντες λόγους και στο πλαίσιο της Αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της 23ης Ιανουαρίου 2024 η οποία παρέχει «εξουσιοδότηση προς κάθε Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη να προχωρήσει, εντός της επαρχίας του και κατά την έμφρονα ποιμαντική κρίση του, σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ως προς την επικείμενη νομοθέτηση και τον θεσμό της οικογένειας», απεφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε, κατά το ήθος της λατρευτικής ζωής της Εκκλησίας μας, ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου το εσπέρας της 12ης προς 13η Φεβρουαρίου 2024 και από ώρα 22.30 έως 01.15 καλώντας τον ιερό κλήρο και τον πιστό λαό να προσέλθει για να προσευχηθεί στον Θεό,

α. για τον αγιασμό και την προστασία του θεοιδρύτου θεσμού του γάμου και της οικογένειας

β. για την ευλογία και την ιερότητα της πατρότητος και της μητρότητος

γ. για την μετάνοια των ευρισκομένων σε αμαρτωλές συμπεριφορές, προκειμένου να επιστρέψουν στον δρόμο του Θεού και να κερδίσουν τον Παράδεισο, και

δ. για τον φωτισμό των εκπροσώπων του Έθνους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να αρνηθούν να επικυρώσουν την ζοφερή αυτή πράξη, νομοθετώντας τα άνομα και θεσμοθετώντας τα άθεσμα.

Χριστιανοί μου!

Εύχομαι ο Τριαδικός Θεός με τις πρεσβείες της Παναγίας μας και των Αγίων Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας να αγιάζει όλους εσάς, την Πατρίδα μας και όλο τον κόσμο.

ΜΕΤΑ ΠΑΤΡΙΚΩΝ ΕΥΧΩΝ
+ Ο ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ
ΜΑΡΚΟΣ