Μητροπολίτης Bεροίας: Συγχωρητικότητα και ανεξικακία (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Πέμπτη 6 Ιουλίου το απόγευμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Συγχωρητικότητα και ανεξικακία».

Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο YouTube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στη διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Είχαμε μιλήσει και άλλες φορές για τη σημασία της συγχωρητικότητος, στην οποία αναφέρεται ο Χριστός στην επί του Όρους ομιλία και μάλιστα, είχαμε τονίσει ιδιαίτερα τον λόγο του: «Εάν συγχωρείτε τα σφάλματα των συνανθρώπων σας, θα συγχωρήσει και ο πατήρ ο ουράνιος τα δικά σας σφάλματα». Απαραίτητη προϋπόθεση, δηλαδή, προκειμένου να συγχωρήσει ο Θεός τις πολλές αμαρτίες που κάνουμε, είναι η ανεξικακία μας έναντι των αδελφών μας, είναι να συγχωρούμε και εμείς τους άλλους ανθρώπους, όταν σφάλλουν απέναντί μας. Μόνο υπ᾽ αυτόν τον όρο θα συγχωρεθούν από τον Θεό και οι δικές μας αμαρτίες.

Η ανεξικακία είναι μία άγνωστη έννοια και αρετή τόσο στον αρχαίο ειδωλολατρικό κόσμο, όσο και στον Ιουδαικό. Είναι μία αρετή την οποία διδάσκει πρώτος ο Χριστός, όχι μόνο με τον λόγο του αλλά και με το παράδειγμα της ζωής του, και μάλιστα την πιο συγκλονιστική στιγμή της. Επάνω στον Σταυρό ο Χριστός συγχώρησε τους σταυρωτές του, δίδοντας σε όλους μας ένα ανεπανάληπτο παράδειγμα, διότι δεν συγχώρησε απλώς κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι τον αδίκησαν ή τον συκοφάντησαν ή του έκαναν κάποιο κακό, αλλά συγχώρησε αυτούς οι οποίοι τον θανάτωσαν και μάλιστα με τον πιο φοβερό και επώδυνο τρόπο. Κάποιος μπορεί, βεβαίως, να πεί ότι ο Χριστός ήταν Θεός, και γι᾽ αυτό είχε τη δύναμη να τους συγχωρήσει, ή ακόμη ότι τους συγχώρησε, γιατί γνώριζε πως τελικά θα αναστηθεί, επομένως, ο,τι και αν του έκαναν, δεν είχε ιδιαίτερη σημασία.

Στη σημερινή όμως ομιλία θα δούμε ανθρώπους απλούς, οι οποίοι πέτυχαν να ακολουθήσουν τα ίχνη του Χριστού στη μεγάλη αυτή αρετή της συγχωρητικότητος.

Το θέμα της συγχωρητικότητος και της ανεξικακίας είναι μεγάλο και σοβαρό. Είναι όμως δύσκολο στην εφαρμογή και χρειάζεται μεγάλος αγώνας για να κατορθώσουμε και εμείς να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Χριστού και των αγίων μας. Αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Τα παραδείγματα, όσων έμπρακτα έδειξαν τη συγχωρητικότητά τους όχι μόνο σε πρόσωπα οικεία τους που τους στενοχώρησαν, που τους έθλιψαν ή που τους αδίκησαν, αλλά ακόμη και σε ανθρώπους αγνώστους και κακούς και εγκληματίες, και μάλιστα κατόρθωσαν με τη συγχωρητικότητά τους να τους συγκινήσουν και να τους οδηγήσουν στη μετάνοια, είναι πολλά.

Ας διδαχθούμε και εμείς από τους λόγους και τα παραδείγματα των πατέρων, οι οποίοι μιμήθηκαν το παράδειγμα του Χριστού, και ας συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη όχι μόνο να λέμε ότι πιστεύσουμε στον Χριστό, αλλά και να ακολουθούμε όσα μας λέγει. Και αν πιστεύουμε απολύτως στα λόγια του Χριστού, αν συγχωρούμε τους συνανθρώπους μας, τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μας συγχωρήσει ο Θεός. Και αυτή η πίστη θα μας δίδει τη δύναμη να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να συγχωρούμε τους συνανθρώπους μας. Και θα έχουμε μεγάλο κέρδος και όφελος.