Μητροπολίτης Bεροίας: Ο Γέροντας μου, Όσιος Γεράσιμος ο Υμνογράφος (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου το απόγευμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Ο Γέροντας μου, Όσιος Γεράσιμος ο Υμνογράφος» με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αγιοκατάταξη του Οσίου Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου.

Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».

Στην αρχή και στο τέλος της διαδικτυακής ομιλίας ακούγεται το Απολυτίκιο του Οσίου Γερασίμου, το οποίο ψάλλουν οι Ιεροψάλτες κ. Θεμιστοκλής Στεργίου και κ. Θωμάς Μούτσιος.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, πνευματικός υιός του Οσίου Γερασίμου, στη διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Τις προηγούμενες ημέρες η Εκκλησία μας εόρτασε πολλούς και μεγάλους οσίους της, οι οποίοι ανεξάρτητα από την εποχή στην οποία έζησαν, τήρησαν με την άσκηση, τη νηστεία, την προσευχή και τον αγώνα κατά των παθών «αλώβητον το κατ᾽ εικόνα», όπως ψάλλει ο ιερός υμνογράφος, και έλαβαν ουράνια χαρίσματα.

Έγιναν έσοπτρα καθαρά του Παναγίου Πνεύματος, λυχνίες πνευματικές που φώτισαν και φωτίζουν τον δρόμο χιλιάδων ψυχών, πηγές μυστικές που δεν πότισαν μόνο «ταίς των δακρύων» αυτών «ροαίς της ερήμου το άγονον», αλλά και συνεχίζουν να αρδεύουν την Εκκλησία και τον κόσμο με τα νάματα της αιωνίου ζωής.

Δεν είναι όμως μόνο οι παλαιοί άγιοι και οι όσιοι και θεοφόροι πατέρες αυτοί τους οποίους τιμά η Εκκλησία μας. Είναι και εκείνοι οι οποίοι αναδεικνύονται με τη χάρη του Θεού σε κάθε γενεά, και αποτελούν απόδειξη ότι η Εκκλησία του Χριστού είναι ενεργή και ζώσα και συνεχίζει παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες την αποστολή της στον κόσμο, που δεν είναι άλλη από τον αγιασμό των ανθρώπων, από τον αγιασμό του κάθε ενός ανθρώπου ξεχωριστά.

Η ζωή, άλλωστε, της Εκκλησίας, όπως έχει προσφυώς διατυπωθεί, είναι η ζωή των αγίων και η ζωή των αγίων είναι η ζωή της Εκκλησίας, η οποία αναδεικνύει και προβάλλει τους αγίους και τους οσίους ως μιμητές της ζωής του Χριστού και ως απόδειξη ότι η εν Χριστώ ζωή και η αγιότητα είναι εφικτή με τη χάρη του Θεού σε κάθε εποχή.

Έναν νέο άγιο ανέδειξε στις 10 Ιανουαρίου το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο με απόφαση της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και της περί Αυτόν Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Έναν άγιο, που τον γνωρίσαμε και ζήσαμε κοντά του, έναν υμνογράφο που με τους ύμνους του, αρκετοί από τους οποίους έχουν μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες, υμνεί από πολλές δεκαετίες η Εκκλησία μας παλαιότερους και νεώτερους αγίους της.

Ανάμεσα σε όλους αυτούς συγκαταρίθμησε πλέον με την απόφασή της και τον όσιο Γεράσιμο τον Μικραγιαννανίτη, τον Υμνογράφο, στον οποίο είναι αφιερωμένη η σημερινή μας ομιλία, ώστε να γνωρίσουμε όλοι λίγο περισσότερο τον νέο αυτόν άγιο της Εκκλησίας μας.

Υπάρχουν αναρίθμητα θαυμαστά γεγονότα που μας είναι γνωστά από τη ζωή του νέου οσίου της Εκκλησίας μας, ελάχιστα όμως σε σχέση με όσα ο ίδιος ασφαλώς βίωσε. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε κάποια από αυτά στην επόμενη ομιλία συνεχίζοντας την αφήγηση του βίου του.