Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου: Τα λόγια αδυνατούν να περιγράψουν τη θλίψη για τα γενόμενα που βλέπουμε

Μήνυμα συμπαράστασης εξέδωσε ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και την Συρία.

Ο Μητροπολίτης κ. Ανδρέας τονίζει χαρακτηριστικά “στην δύσκολη αυτή στιγμή, ας δείξουμε εμπράκτως την αλληλεγγύη της χριστιανικής μας καρδιάς, την ευαισθησία μας και την συμπαράστασή μας στους σεισμόπληκτους αδελφούς μας, στις πολλές χιλιάδες νεκρών και χιλιάδες χιλιάδων συνανθρώπων μας, που είναι χωρίς σπίτι, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, που υποφέρουν και δοκιμάζονται”.

Παρατίθεται το μήνυμα του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα

Πατέρες και Αδελφοί,​ ​​

Εν «καρδία συντετριμμένη και τεταπεινωμένη» ζούμε τους μεγάλους σεισμούς, με τις χιλιάδες των νεκρών και τις χιλιάδες χιλιάδων των αστέγων στην Τουρκία και στη Συρία. Βλέπουμε, στις τηλεοράσεις και στο διαδίκτυο, πόσο αδύναμοι τελικά είμαστε ως άνθρωποι και ως παγκόσμια κοινότητα.

Εμείς οι Ορθόδοξοι χριστιανοί, ως εκκλησιαστικό σώμα, βιώνουμε τον πόνο και τα δάκρυα των συνανθρώπων μας, των σεισμοπαθών αδελφών μας. Την ίδια στιγμή ενθυμούμεθα τον αββά Ισαάκ τον Σύρο, που όταν τον ρώτησαν «Τι εστί καρδία ελεήμων;», απάντησε, «Καύσις καρδίας υπέρ πάσης της κτίσεως, υπέρ των ανθρώπων και των ορνέων και των ζώων και των δαιμόνων, και υπέρ παντός κτίσματος. Και εκ της μνήμης αυτών και της θεωρίας αυτών ρέουσιν οι οφθαλμοί αυτού δάκρυα».​​

Οι συνάνθρωποί μας, την παρελθούσα Δευτέρα 6η Φεβρουαρίου, επλήγησαν από τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακος ρίχτερ. Οι επιζήσαντες θρηνούν για τους νεκρούς των, που ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες, αγωνιούν για τους αγνοουμένους, και μέσα στο κρύο και τις βροχές, αναζητούν στέγη και ευρίσκονται σε απόγνωση. Οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες και μας φέρνουν στον νού καταστάσεις που βιώσαμε και εμείς στον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, όμως με ένα μόνο θύμα, τον αείμνηστο Ιάκωβο Τσαγκαράκη.

Τα λόγια αδυνατούν να περιγράψουν τη θλίψη για τα γενόμενα που βλέπουμε. Η δε παγκόσμια κοινότητα τα παρακολουθεί από την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Μπροστά σ’ αυτή την τραγική δοκιμασία των αδελφών συνανθρώπων μας, στην Τουρκία και στη Συρία, έχουμε όλοι μας χρέος να εκφράσουμε έμπρακτα την αγάπη, την αλληλεγγύη μας και την συναντίληψή μας, με προσευχές προς τον Κύριο, αλλά και με υλική βοήθεια, που θα τους στείλουμε προς ανακούφιση.

Δόξα τω Θεώ, η ελαιοπαραγωγή, τη χρονιά αυτή, πήγε καλά στην Μητρόπολή μας. Ας ξεκινήσουμε από αυτή την ευλογία και ας θυμηθούμε τα λόγια του Χριστού μας: «Εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθ. κε΄, 40). Ελάχιστος είναι ο κάθε εμπερίστατος και αναγκεμένος συνάνθρωπός μας, ο οποίος υποφέρει, ανεξαρτήτα από την καταγωγή του, τη θρησκευτική του ταυτότητα ή το χρώμα του.

Στην δύσκολη αυτή στιγμή, ας δείξουμε εμπράκτως την αλληλεγγύη της χριστιανικής μας καρδιάς, την ευαισθησία μας και την συμπαράστασή μας στους σεισμόπληκτους αδελφούς μας, στις πολλές χιλιάδες νεκρών και χιλιάδες χιλιάδων συνανθρώπων μας, που είναι χωρίς σπίτι, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, που υποφέρουν και δοκιμάζονται.

Μας προτρέπει ο Μέγας Βασίλειος, για την «ουράνιο σπορά», που δεν είναι άλλη από την ελεημοσύνη, αλλά και ο ιερός συγγραφέας των Παροιμιών της Π.Δ. «Δανείζει Θεώ ο ελεών πτωχόν» (Παρ. ιθ΄, 17). Ο ίδιος ο Χριστός στην επί του Όρους ομιλία Του θα μας πεί «Μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσονται» (Ματθ. ε΄ 7).

Γι’ αυτό, Σας γνωρίζουμε ότι, σε όλες τις Ενορίες της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως θα πραγματοποιηθεί συλλογή ελαιολάδου, έως την Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου ε.ε., το οποίο θα αποσταλεί προς ανακούφιση των αναγκών των σεισμοπλήκτων στην Συρία και στην Τουρκία. Προσδοκούμε μετά βεβαιότητας στην βοήθειά Σας.

Ευχόμεθα εγκαρδίως η ευλογία του Κυρίου μας να συνοδεύει τα πρόσωπά Σας και να Σας χαρίζει υγεία, χαρά και προκοπή.

Μετά πατρικών ευχών και αγάπης εν Κυρίω

Ο Μητροπολίτης

†Ο Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου

Ανδρέας