Μητροπολίτης Αυστρίας: Οι Τρεις Ιεράρχες καθοδηγούσαν τους ανθρώπους στην Εκκλησία του Χριστού

“Ως Ιεράρχες (ο Άγιος Βασίλειος, επίσκοπος Καισαρείας, οι Άγιοι Γρηγόριος και Ιωάννης, Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως), καθοδηγούσαν τους ανθρώπους στην Εκκλησία του Χριστού για να γνωρίσουν την ιερή σχέση που τους ενώνει με τον αληθινό Τριαδικό Θεό” επεσήμανε στο μήνυμα του ενόψει της εορτής των Τριών Ιεραρχών ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Αρσένιος σημείωσε: “Το πρώτο βήμα για την ορθόδοξη νεολαία μας, για σας παιδιά, είναι να δείξωμε ενδιαφέρον για το μέλλον μας, τη σχολική πρόοδο, όπως έκαναν στα μαθητικά τους χρόνια οι εορταζόμενοι Άγιοι που είναι και οι Προστάτες της Παιδείας”.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Αυστρίας τόνισε: “Το ενδιαφέρον μας λοιπόν πρέπει να επεκταθεί στην τροφοδοσία του νού και της ψυχής μας με εμπιστοσύνη στον Χριστό. Εκείνος είναι η άγκυρα του πλοίου της ζωής μας στο πέλαγος του βίου, κατά την αγαπημένη εικόνα των Αγίων Πατέρων”.

Αναλυτικά το μήνυμα του Μητροπολίτης Αυστρίας ενόψει της εορτής των Τριών Ιεραρχών:

Αγαπητά μου παιδιά,

Επικοινωνώ μαζί σας σήμερα, γιατί η Εκκλησία μας έχει ορίσει στις 30 Ιανουαρίου να εορτάζονται μαζί οι τρεις Άγιοι Πατέρες και Οικουμενικοί Διδάσκαλοι: Ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Και οι τρεις έζησαν κατά τον 4ο αιώνα, 16 εκατοντάδες χρόνια πριν από μας. Ξεκίνησαν τη ζωή τους μέσα σε χριστιανικές οικογένειες. Ταξίδεψαν και μορφώθηκαν σε περίφημα σχολεία και πανεπιστήμια και γνώρισαν διασήμους δασκάλους και πολιτικούς άρχοντες. Η Ελληνική Παιδεία, σε όλους τους τομείς του επιστητού, έγινε κτήμα τους. Προτιμούσαν όμως, σε όλα τα θέματα να διαλέγουν ο,τι ήταν καλό και τους βοηθούσε να μείνουν ακέραιοι άνθρωποι. Γι᾽ αυτό και παρόλο που στην εποχή τους ιδεολογίες, θρησκείες και τρόπος ζωής ήταν σε σύγχυση, εκείνοι διέκριναν την μόνη Αλήθεια και ακολούθησαν το μοναδικό Δρόμο που οδηγεί στην πραγματική Ζωή: Έδωσαν όλο τους το είναι, την ψυχή και το σώμα τους στον Ιησού Χριστό. Έγιναν και παραμένουν μαζί με μυριάδες άλλους Αγίους, μέχρι σήμερα, μέσα στην Εκκλησία, συνεργοί του Κυρίου μας στο έργο της Σωτηρίας του κόσμου και των ανθρώπων από την φθορά και τον θάνατο.

Και οι τρεις Άγιοι τιμήθηκαν με το επισκοπικό αξίωμα. Ως Ιεράρχες (ο Άγιος Βασίλειος, επίσκοπος Καισαρείας, οι Άγιοι Γρηγόριος και Ιωάννης, Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως), καθοδηγούσαν τους ανθρώπους στην Εκκλησία του Χριστού για να γνωρίσουν την ιερή σχέση που τους ενώνει με τον αληθινό Τριαδικό Θεό. Οι ευχές που πρόφεραν για να καθαγιασθούν τα τίμια δώρα και να δώσουν την Θεία Κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού στους πιστούς διαβάζονται και σήμερα στις Θείες Λειτουργίες. Τα θεολογικά συγγράμματά τους, γραμμένα στα ελληνικά, παραμένουν μέχρι σήμερα σημαντικά για τη διαμόρφωση των πνευματικών εφοδίων των Χριστιανών και μεταφρασμένα σε διάφορες άλλες γλώσσες είναι γνωστά και επίκαιρα για όλη την οικουμένη.

Και οι τρεις, θυσιάζοντας μέχρι και τη σωματική τους υγεία, υποστήριξαν τα ορθά ιερά δόγματα της Πίστεώς μας και πρωτοστάτησαν στους αγώνες εναντίον της ανομίας. Η δράση τους δεν σταματούσε στα λόγια. Οργάνωναν το λαό του Θεού, οικοδομούσαν κτήρια, μάζευαν τρόφιμα, περιέθαλπαν τους ασθενείς και πτωχούς. Ήταν αληθινοί Πατέρες γιατί φρόντιζαν τους ανθρώπους σαν παιδιά τους. Τους προστάτευαν από τις αδικίες του κόσμου, τους απέτρεπαν από τη συσχέτιση με το κακό. Ιδιαίτερα συμβούλευαν τους νέους ανθρώπους, τα αγόρια και τα κορίτσια τι να διδάσκονται, πως να ζούν σωστά, χωρίς ψυχική ταλαιπωρία, κοντά στο Χριστό, με αγάπη και προσφορά για τους συνανθρώπους.

Οι τρεις Άγιοι Ιεράρχες μας άφησαν το παράδειγμα της ζωής τους και τα γραπτά τους για να μη χάνωμε τον προσανατολισμό μας όσο ζούμε πάνω στη γη, μέσα σε δυσκολίες, ταραχές και κάθε είδους κινδύνους. Το πρώτο βήμα για την ορθόδοξη νεολαία μας, για σας παιδιά, είναι να δείξωμε ενδιαφέρον για το μέλλον μας, τη σχολική πρόοδο, όπως έκαναν στα μαθητικά τους χρόνια οι εορταζόμενοι Άγιοι που είναι και οι Προστάτες της Παιδείας.

Δεν είναι όμως το μόνο σημείο που χρειάζεται να μας απασχολεί, γιατί οι εξελίξεις του σήμερα είναι ταχύτατες και πολλοί «λύκοι» επιβουλεύονται τους νέους που θα συνεχίσουν τη ζωή στον πλανήτη. Το ενδιαφέρον μας λοιπόν πρέπει να επεκταθεί στην τροφοδοσία του νού και της ψυχής μας με εμπιστοσύνη στον Χριστό. Εκείνος είναι η άγκυρα του πλοίου της ζωής μας στο πέλαγος του βίου, κατά την αγαπημένη εικόνα των Αγίων Πατέρων. Με τις ευχές τους ας χρησιμοποιήσουμε και χρόνο και διάθεση για συνειδητή χριστιανική ζωή και συμμετοχή, ανεξάρτητα από την ηλικία μας, στα Μυστήρια της Ορθοδόξου Πίστεως.

Με πατρική αγάπη,

† Ο Αυστρίας Αρσένιος