Μητροπολίτης Αυστρίας: Η τέλεση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας δεν είναι ιδιωτική υπόθεση

Στο Esztergom της Ουγγαρίας, την 3η και 4η Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε Συνέδριο με θέμα την Θεία Ευχαριστία, ως προσυνεδριακή εκδήλωση του 51ου Διεθνούς Ευχαριστιακού Συμποσίου που διοργανώνεται στη Βουδαπέστη(5 -12 Σεπτεμβρίου 2021).

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος μαζί με άλλους διακεκριμένους θεολόγους και διεθνούς κύρους καθηγητές, διαπραγματεύθηκαν την ουσία του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας ως κεντρικού σημείου της χριστιανικής πίστεως καθώς και τις διάφορες πτυχές της ευχαριστιακής λατρείας στις χριστιανικές κοινότητες.

Ο Σεβασμιώτατος στο πλαίσιο σειράς παραδόσεων το απόγευμα της 3ης Σεπτεμβρίου, ανέπτυξε το θέμα «Η Θεία Ευχαριστία, στην Ορθόδοξο Εκκλησία – Εμπειρία της Βασιλείας του Θεού επί γης». Κατά την ορθόδοξο θεολογία, ανέφερε ο Μητροπολίτης Αυστρίας, ενώ ο πιστός λαμβάνει την Θεία Κοινωνία εν τόπω και εν χρόνω λαμβάνει πείρα Θεού και συμμετέχει ήδη στην Αιώνιο εν Ουρανοίς Ζωή. Η ουράνιος Βασιλεία είναι για τον λαμβάνοντα την θεία Κοινωνία σύμπτωση πολλών χρονικών στιγμών: το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ταυτίζονται ως σημέίο άχρονο, ωςστιγμή θείας αιωνιότητος. Η τέλεση του Μυστηρίου, κατά τον λόγο του Σεβασμιωτάτου, είναι Λειτουργία, έργο προς σωτηρίαν λαού, πράξη για την κοινότητα των πιστών και όχι ιδιωτική υπόθεση.

Τονίζοντας ότι η οικουμενική διάσταση της ευχαριστιακής θεολογίας καλύπτει και την εκ μέρους του ανθρώπου ευθύνη για την ενότητα του συνόλου της θείας Δημιουργίας, ευχήθηκε και στο μέλλον η Θεολογία στην Ανατολή και στη Δύση, να έχει επίκεντρο μελέτης τη Θεία Ευχαριστία.

Διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Αρσενίου