Μητροπολίτης Αυστρίας: Διέξοδο και ελπίδα χαράς το δώρο της Αναστάσεως του Χριστού

Με περισσή κατάνυξη κι ευλάβεια έλαβαν κι φέτος χώρα οι ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα στους καθόλου ενοριακούς Ι.Ν. της Ι.Μ. Αυστρίας και της Εξαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στην Ουγγαρία.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων της παρούσης υγειονομικής κρίσης μάλιστα, αυξήθηκε ο αριθμός των ιερών Ακολουθιών, ώστε να μπορέσει μεγαλύτερος μέρος των πιστών να μετάσχει αυτών.

Τοιουτοτρόπως πολλοί πιστοί παρευρέθησαν στις καθόλου Ακολουθίες του Νυμφίου, του Ιερού Νιπτήρος και του Μυστικού Δείπνου, των Σωτηρίων Παθών, της Θεοσώμου Ταφής και της Ζωηφόρου Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Η περιφορά του Επιταφίου εξαιτίας των μέτρων πρόληψης της γνωστής πανδημίας περιορίστηκε συμβολικά σε μία σμικρή πομπή από τον Ι.Μ.Ν. της Αγίας Τριάδος στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου και κατόπιν στο Ι.Π. του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου εορτάστηκε περί το μεσονύκτιον με μεγαλοπρέπεια η Ζωηφόρος Ανάστασις του Κυρίου μας, ενώ λίγο προ της μεσημβρίας της Κυριακής του Πάσχα, τελέστηκε πανηγυρικά ο Μέγας Εσπερινός της Αγάπης, όπου το Ιερό Ευαγγέλιο αναγινώσκεται σε διάφορες γλώσσες και διαλέκτους και διατρανώνεται παγκοσμίως η εποχή της Αναστάσιμης ελπίδος.

Η Εκκλησία μας αφήνει πίσω τον πόνο, την θλίψη των Παθών και της Σταυρώσεως και διακηρύττει, εν μέσω χαλεπών καιρών που βιώνει σήμερα η καθόλου ανθρωπότητα, την αγαλλίαση και την ελπίδα που κομίζει το φως της Αναστάσεως.

Την Δευτέρα της Διακαινησίμου, τέλος, τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου Βιέννης η εορτάσιμος Ακολουθία του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ως μη ψαλείσα κατά την ημέραν μνήμης αυτού.

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος, στο Πασχάλιο μήνυμά του, προσκάλεσε απαξάπαντες να ακολουθήσουν την πρόσκληση του Αναστάντος Κυρίου να ζήσουμε αιώνια μαζί Του, να συνανασταθηθούμε μαζί Του στο αιώνιο και ατελεύτητο Πάσχα, που είναι το αληθινό πέρασμα από τον φθαρτό κόσμο στην πηγή της αφθαρσίας.

Ιδιαιτέρως μέσα στις δύσκολες συνθήκες των καιρών μας, τονίζει, καλούμεθα όλοι μας ανεξαιρέτως να γίνουμε μάρτυρες και κήρυκες της Αναστάσεως προσφέροντας στον φοβισμένο τούτο κόσμο ως διέξοδο και ελπίδα χαράς το δώρο της Αναστάσεως του Χριστού.

Κοινωνοί της Αναστάσεως μας καλεί να γίνουμε και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στο δικό του μήνυμα τονίζοντας, ότι τα πάντα στον ανθρώπινο βίο συνδέονται, αντλούν την ζωτικότητά τους, ερμηνεύονται και νοηματοδοτούνται από το Πάσχα. Μέσω της Αναστάσεως φανερώνεται η εν Χριστώ ζωή ως απελευθέρωση και ελευθερία. Μία ελευθερία που έχει ως περιεχόμενο την θυσιαστική αγάπη προς το συνάνθρωπο και μας απεγκλωβίζει από την εσωστρέφειά μας προσφέροντάς μας ταυτοχρόνως την ελπίδα της αιωνιότητος.