Μητρόπολη Βεροίας: Η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους των Ελλήνων

Την Τετάρτη 24 Μαρτίου το βράδυ η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση με την ευκαιρία της εθνικής και θρησκευτικής εορτής της 25ης Μαρτίου με θέμα : «Η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους των Ελλήνων», η οποία μεταδόθηκε στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook και στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, πολιτικός επιστήμονας, συγγραφέας και επιστημονικός συνεργάτης της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ χαιρετισμό και πατρικές ευχές απηύθυνε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Στην αρχή της εκδήλωσης ολιγομελής Βυζαντινός Χορός έψαλλε επίκαιρους ύμνους προς την Υπεραγία Θεοτόκο υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Μαΐστρος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και διευθυντού του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Γεωργίου Ορδουλίδη.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμ. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος.

Ο Σεβασμιώτατος στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: Στον σύγχρονο κόσμο, στον οποίο οι ειδήσεις διαδίδονται με συγκλονιστική ταχύτητα και αντικαθίστανται με ακόμη μεγαλύτερη από τις νεώτερες, υπάρχουν κάποιες ειδήσεις, που εάν και πέρασαν αιώνες, δεν έχασαν τη σημασία και τη σπουδαιότητά τους. Έχουν μία διαχρονική αξία που όσα χρόνια και αν περάσουν δεν φθίνει. Αντίθετα μάλιστα, λάμπει και φωτίζει τον δρόμο μας σε καιρούς δύσκολους και μας χαρίζει αισιοδοξία και ελπίδα για το παρόν και για το μέλλον.

Μία από αυτές είναι η είδηση του αρχαγγέλου Γαβριήλ προς την Παρθένο Κόρη της Ναζαρέτ, η είδηση ότι την επέλεξε ο Θεός για να γίνει Μητέρα του Υιού του, για να δανείσει την ανθρώπινη σάρκα σε Εκείνον που θα ερχόταν στη γη, για να λυτρώσει τον άνθρωπο από τα δεσμά της αμαρτίας και την καταδυναστεία του διαβόλου.

Η είδηση αυτή αλλάζει τη ροή της ιστορίας του ανθρωπίνου γένους, αλλάζει τις προοπτικές και τις προσδοκίες των ανθρώπων. Δεν θα περιμένουν πλέον τον μεγάλο Αναμενόμενο, αυτόν που προεφήτευαν οι προφήτες και αναζητούσαν οι φιλόσοφοι και οι ποιητές. Θα τον έχουν ανάμεσά τους «Θεόν φανερωθέντα εν σαρκί», Σωτήρα και Λυτρωτή των ψυχών τους.

Σε αυτή τη χαρμόσυνη και κοσμοσωτήρια είδηση προστέθηκε χίλια οκτακόσια είκοσι ένα χρόνια αργότερα μία νέα χαρμόσυνη είδηση, η είδηση της κηρύξεως της Ελληνικής επαναστάσεως. Η είδηση ότι οι Έλληνες αποφάσισαν να ξεσηκωθούν και, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας Μητέρας του Κυρίου, να αγωνισθούν, για να λυτρωθούν από τα δεσμά της δουλείας και την επί 400 χρόνια καταδυναστεία του αλλοθρήσκου τυράννου.

Η είδηση αυτή αλλάζει τη ροή της ιστορίας, όχι του κόσμου, αλλά των Ελλήνων όπου γης, από τη Ρωσία και τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες μέχρι την Ιταλία και την Αυστρία, που σπεύδουν να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στον αγώνα του Ελληνισμού για την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους και τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Η επιλογή από τους Έλληνες αγωνιστές της ημέρας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ως ημέρα ενάρξεως της εθνεγερσίας δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα. Συνταιριάζει το ελπιδοφόρο μήνυμα της απαλλαγής του σκλαβωμένου Γένους από τον σκληρό δυνάστη με το προμήνυμα της θείας ενανθρωπήσεως και της εκπληρώσεως του σχεδίου της θείας οικονομίας για τη σωτηρία των ανθρώπων. Έχει όμως και ένα άλλο βαθύτερο και συγκινητικότερο νόημα. Συνδέει τον αγώνα των Ελλήνων, που μη μπορώντας να αντέξουν άλλο τον βαρύ ζυγό που σήκωναν επί 400 χρόνια, αποφάσισαν να επαναστατήσουν, με την εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία υπήρξε διαχρονικά η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας, η προστασία και η καταφυγή σε όλες τις δύσκολες ώρες του Ελληνισμού.

Γιατί ποιάν άλλη ημέρα θα μπορούσαν να είχαν επιλέξει οι Έλληνες οπλαρχηγοί και πρόκριτοι παρά την ημέρα της εορτής της Παναγίας, της ακαταισχύντου ελπίδος και προστασίας του Γένους, Εκείνης που η περιφορά και μόνο της θαυματουργού εικόνος της και τιμίας εσθήτος της στα τείχη της Βασιλεύουσας έκανε τους εχθρούς της να λύνουν την πολιορκία και να φεύγουν, προκειμένου να αποφύγουν τη συντριβή; Ποια άλλη ημέρα παρά την ημέρα της εορτής του Ευαγγελισμού, που αυτή τη φορά θα επεφύλασσε σε όλους τους Έλληνες αυτή τη μεγαλειώδη είδηση και θα τους γέμιζε με θάρρος και ελπίδα, θα μπορούσαν να επιλέξουν;

Ασφαλώς καμία. Έτσι, η ημέρα του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου συνδέεται αδιάρρηκτα εδώ και 200 χρόνια με την ημέρα της Εθνεγερσίας, και η τιμή της Υπεραγίας Θεοτόκου συνδέεται ακόμη πιο στενά με το Έθνος μας, αφού στο εξής εορτάζεται ως διπλή εορτή, εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και εορτή του ευαγγελισμού των Ελλήνων.

Αυτή τη διπλή εορτή, την οποία τιμά πανηγυρικά κάθε χρόνο ο απανταχού της γης Ελληνισμός, τιμούμε και εμείς απόψε. Και την τιμούμε ιδιαιτέρως φέτος, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από εκείνη τη μεγάλη για τον Ελληνισμό αλλά και για τη σχέση του με την Υπεραγία Θεοτόκο ημέρα, η οποία αποτελεί και θα αποτελεί φωτεινό ορόσημο της ιστορίας όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, στο χρονολόγιο της οποίας είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα.

Την τιμούμε παρά τη δύσκολη υγειονομική κατάσταση στην οποία ευρίσκεται η πατρίδα μας, όπως και όλος ο κόσμος, εξαιτίας της πανδημίας, η οποία περιορίζει αναγκαστικά τις δυνατότητές μας να την εορτάσουμε όπως θα θέλαμε και όπως αρμόζει.

Την τιμούμε συμμετέχοντας και εμείς απόψε, ως Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, τις οποίες έχει προγραμματίσει η Εκκλησία της Ελλάδος και η Ιερά Σύνοδος για τα 200 χρόνια της Εθνεγερσίας, με την εόρτιο ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Χολέβα, πολιτικού επιστήμονος, συγγραφέως και συνεργάτου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, ο οποίος θα μας αναπτύξει το επίκαιρο θέμα: «Η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους των Ελλήνων».

Τον ευχαριστούμε θερμά που αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας να συμμετάσχει στη διαδικτυακή εόρτιο εκδήλωση της Ιεράς μας Μητροπόλεως για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την εθνική επέτειο της ελληνικής επαναστάσεως του 1821, και τον καλωσορίζουμε εγκάρδια.