Μητρόπολη Βελγίου: Χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού – Τι συμφωνήθηκε με τις αρχές

Σε συμφωνία με τις αρχές (υπουργείο Δικαιοσύνης) του Βελγίου ήρθαν οι θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας, για την μερική χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού στους χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Όπως επισημαίνει σε σχετική εγκύκλιο του, η μάσκα παραμένει υποχρεωτική εντός των ναών, εκτός από όσους δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί όπως όταν ψάλλει ή διαβάζει κάποιος.

Επίσης, η εξάσκηση της λατρείας δεν θεωρείται ως γεγονός μαζικό, επομένως τα ισχύοντα μέτρα για εκδηλώσεις δεν ισχύουν για τους χώρους λατρείας.

Οι δραστηριότητες για παιδιά όπως το κατηχητικό, μπορούν να λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους σύμφωνα με τα μέτρα για την εκπαίδευση και σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν στον τομέα της νεότητας.

Διαβάστε την εγκύκλιο του Μητροπολίτη Βελγίου Αθηναγόρα

Σεβασμιώτατοι,

Θεοφιλέστατοι,

Αγαπητοί πατέρες,

Αγαπητοί μου,

Διά του παρόντος σας γνωρίζω τα νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοιού. Μετά από δύο χρόνια περιορισμών, μπαίνουμε σταδιακά σε περίοδο χαλάρωσης. Οι ηγέτες των θρησκειών συναντηθήκαμε με εκπροσώπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης του Βελγίου και συμφωνήσαμε για τα ακόλουθα μέτρα:

Αναφορικά με τα μέτρα που ισχύουν εντός των χώρων λατρείας:

1. Η μάσκα είναι υποχρωτική εντός των χώρων λατρείας και φιλοσοφικών οργανισμών από την ηλικία των 6 ετών, εκτός των περιπτώσεων :

– φαγητού και ποτού· σε περίπτωση της Θείας Κοινωνίας, η μάσκα μπορεί να βγη και να ξαναφορεθή μετά.

– όταν είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθή λόγω της φύσεως της δραστηριότητος, όπως, πχ. όταν ψάλλει χορωδία, διαβάζετε κλπ. Και τούτο κρατώντας κάποια απόσταση.
– ή όταν δεν είναι δυνατή η χρήση μάσκας για ιατρικούς λόγους. Τότε πρέπει να φοράτε ασπίδα προσώπου.

Τα άτομα που δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα προσώπου ή ασπίδα προσώπου λόγω αναπηρίας που επιβεβαιώνεται από ιατρικό πιστοποιητικό, εξαιρούνται.

2 Η εξάσκηση της λατρείας δεν θεωρείται ως γεγονός μαζικό. Επομένως τα ισχύοντα μέτρα για εκδηλώσεις δεν ισχύουν για τους χώρους λατρείας.

3. Οι χώροι λατρείας ή οι βοηθητικοί τους πρέπει να εξαερίζονται καλά.

4. Δραστηριότητες για παιδιά, όπως κατήχηση, κορανικό σχολείο, κυριακάτικο σχολείο, μπορούν να λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν για την εκπαίδευση και σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν στον τομέα της νεότητος.

Τα μέτρα που ισχύουν στην εκπαίδευση είναι διαθέσιμοι ως εξής:
Για την Φλαμανδική περιοχή :

https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus/coronavirus-2021- 2022

Για την Γαλλόφωνη περιοχή :

http://enseignement.be/index.php?page=28291

Για την Γερμανόφωνη περιοχή :

https://ostbelgienbildung.be/

5. Επιτρέπεται φαγητό και ποτό πριν ή μετά την λατρεία. Αυτό επιτρέπεται μόνο για την τέλεση της λατρείας, κατά την προετοιμασία της ή κατά την διάρκειά της. Αν αυτές οι δραστηριότητες δεν συνδέονται με την λατρεία, θωρούνται σαν ιδιαίτερες δραστηριότητες, και πρέπει να τηρούνται τα μέτρα που υπάρχουν στο Βασιλικό Διάταγμα, όπως πχ.η εφαρμογή του Covid safe ticket για άτομα περισσότερα των 50 σε εσωτερικούς χώρους ή 100 άτομα σε εξωτερικούς χώρους.

6. Αν η εξυπηρέτηση φαγητού, ποτού ή δράσεων οργανώνεται από επαγγελματία, εφαρμόζονται οι κανόνες που ισχύουν στον τομέα horeca ή εκδηλώσεων.
7. Η εξάσκηση της λατρείας επιτρέπεται να χρησιμοποιεί διάφορες ομαδικές δράσεις όπως: ψάλτες, χορωδία, μουσική παράσταση, έκθεση, κλπ. Αν η δράση δεν συνδέεται με την λατρεία, ισχύουν οι κανόνες για τον πολιτιστικό τομέα. Οι πρόβες προετοιμασίας μιάς τέτοιας δράσεως ακολουθούν τους ίδιους κανόνες.

8. Γάμοι και κηδείες: η μάσκα είναι υποχρεωτική από 6 ετών. Οι νεόνυμφοι δεν υποχρεούνται να φέρουν μάσκα λόγω της ιδιαιτερότητας της στιγμής (βλ. σημείο 1). Τα άτομα που λαμβάνουν τον λόγο μπορούν να αφαιρέσουν την μάσκα κατά την διάρκεια της ομιλίας τους (βλ. σημείο 1) και κρατούν την απαραίτητη απόσταση από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Αν ο γάμος ή η κηδεία διοργανώνεται από επαγγελματία τότε ισχύουν οι κανόνες του τομέα εστίασης και εκδηλώσεων.

Δείτε επίσης: https://www.info-coronavirus.be/fr/faq/

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς.

Εν Βρυξέλλαις, εν τη Ιερά Μητροπόλει, τη 8η Φεβρουαρίου 2022

+ ο Βελγίου Αθηναγόρας

Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου