Μητρόπολη Ρόδου: Εκδημία Αρχιμ. Σεραφείμ Παρχαρίδη

Με ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Ρόδου κάνει γνωστό ότι το απόγευμα της Κυριακής 1 Αυγούστου 2021 εξεδήμησε προς Κύριον ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και Προηγούμενος της ιεράς Μονής Παναγίας Παραμυθίας Σεραφείμ.

Η εξόδιος ακολουθία έλαβε χώρα το μεσημέρι της επομένης, Δευτέρα 2 Αυγούστου, στον ιερό Ναό των Ταξιαρχών της ιεράς Μονής.

Μετά την Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο εκ των Αδελφών της ιεράς Μονής Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος, εψάλη η εξόδιος Ακολουθία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου, συμμετεχόντων του  Μητροπολίτου Νουβίας Σάββα, του Θεοφιλεστάτου Αγίου Ολύμπου, πολλών Ιερέων και Μοναχών των ιερών Μονών της Μητροπόλεως.

Ο Μητροπολίτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην προσωπικότητά του και εξήρε την προσφορά του ως κτίτορος δύο ιερών Μονών, Εφημερίου και Πνευματικού.

Ποιός ήταν ο Αρχιμ. Σεραφείμ Παρχαρίδης

Ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης (κατά κόσμον Αριστοτέλης Παρχαρίδης του Νικολάου και της Ταμάρα), ποντιακής καταγωγής, γεννήθηκε την 10η Αυγούστου του έτους 1930 στην πόλη Βλαδικαυκάζ του Καυκάσου. Ο παππούς του ήταν Ιερέας.

Το 1940 ἠλθε πρόσφυγας στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στη Νίκαια. Έχοντας την έφεση πνευματικής ζωής δραστηριοποιήθηκε μέχρι την αφιέρωσή του στις Χριστιανικές κινήσεις εκείνων των χρόνων. Μοναχός εκάρη στην ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Καλύμνου. Διάκονος χειροτονήθηκε στον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου (19-2-1973) καί Πρεσβύτερος στο Καθολικό της ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγκαράθου (20-2-1973) από τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο. Εργάστηκε ιεραποστολικά στο Ζαΐρ για τέσσερα χρόνια.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εντάχθηκε στον κλήρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου (1978), εγκαταστάθηκε στην ιερά Μονή Υψενής και διακόνησε για περίπου επτά χρόνια ως Εφημέριος στην Ενορία Λάρδου.

Το 1981 έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινό. Το 1988 άρχισε την ανέγερση της ιεράς Μονής Παναγίας Παραμυθίας, στην ηγουμενία της οποίας παρέμεινε μέχρι την οικειοθελή παραίτησή του, το έτος 2016. Έγινε επίσης κτίτορας και της γυναικείας ιεράς Μονής Παναγίας Παντανάσσης Ρόδου. Έκτοτε και μέχρι της τελευτής παρέμεινε στην ιερά Μονή.