Μητρόπολη Νεαπόλεως: Δεν υπάρχει ενδοεκκλησιαστική διασπορά του ιού (upd)

“Δεν υπάρχει ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν σε ιχνηλάτηση επαφών. Ουδείς λόγος ανησυχίας συντρέχει” επισημαίνεται στην ενημερωτική δήλωση της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως για το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης κορωνοϊού το οποίο εντοπίστηκε σε διάκονο της Μητροπόλεως.

Η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους του κορoνοϊού βρέθηκε σε περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σχετικά με το από το που προήλθε το νέο στέλεχος του κορονοϊού, δεν υπάρχουν ενδείξεις, αλλά συνεχίζονται οι ιχνηλατήσεις.

Πρόκειται για έναν 36χρονο κληρικό της Μητρόπολης Νεαπόλεως, ο οποίος διακονούσε και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ο εν λόγω κληρικός είχε νοσήσει πριν από λίγους μήνες από κορονοϊό και τότε είχε περάσει τη νόσο με ήπια συμπτώματα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα της νόσου. Παρά ταύτα βρέθηκε θετικός στο στέλεχος νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού και είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Χθες Κυριακή μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη οι Νίκος Χαρδαλιάς και Παναγιώτης Αρκουμανέας, μετά από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Ο κ. Χαρδαλιάς μετά τη σύσκεψη ανέφερε ότι “αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας, δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Σε κάθε περίπτωση και με την εξαίρετη συνεργασία και της Μητρόπολης και των ενοριών που εμπλέκονται από την ιχνηλασία προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους, με μοριακός ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή», ενώ τόνισε ότι» δεν χρειάζεται κανένας λόγος πανικού, ψυχραιμία χρειάζεται και νηφαλιότητα”.

Ερωτηθείς σχετικά από το που προήλθε το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, ο κ. Χαρδαλιας απάντησε ότι υπάρχουν ενδείξεις αλλά συνεχίζονται οι ιχνηλατήσεις για να μπορέσει να οριστικοποιηθεί. Τόνισε δε, ότι δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. «Προχωράμε με βάση το σχέδιο μας. Υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική στο κομμάτι των εμβολιασμών και παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο», υπογράμμισε.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί και αν υπάρχει αν υπάρχει και άλλο στέλεχος. Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ιερέα, είπε ότι αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Όπως ανάφερε ο επίτροπος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, Πέτρος Παναγιωτόπουλος, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία στους κόλπους της εκκλησίας, γιατί ο κληρικός από τη στιγμή που ξαναδιαγνώστηκε τήρησε τα μέτρα προστασίας. «Είχαμε πολύ καιρό να τον δούμε. Αν υπήρχε κάτι, θα υπήρχε κάποιο κρούσμα που θα το γνωρίζαμε. Είναι καλά στην υγεία του», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σημειώνεται ότι ο 36χρονος διάκονος, δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα μέχρι στιγμής, βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ και η υγεία των οικείων του είναι σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι διάκονος της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και συνεργάτης του Μητροπολίτη Βαρνάβα.