Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου στην Μητρόπολη Ναυπάκτου

Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου είχε την χαρά της εισδοχής ενός νέου Κληρικού στις τάξεις της.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021 στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Χρήστου Χασάπη. Την προηγούμενη ημέρα, εορτή των Τριών Ιεραρχών, στον ίδιο Ιερό Ναό είχε τελεσθεί η εις Διάκονον χειροτονία του.

Κατά την εις Διάκονον χειροτονία, ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος λαμβάνοντας αφορμή από το επάγγελμα του νέου Διακόνου που είναι γεωπόνος, όπως και η σύζυγός του, μίλησε για την παραβολή του Αμπελώνος, τον οποίον εφύτευσε ο Κύριος, έβαλε «φραγμόν», έσκαψε «ληνόν»-πατητήρι, και έκτισε «πύργον», και τον εμπιστεύθηκε σε γεωργούς. Ανέλυσε ότι ο αμπελουργός είναι ο Χριστός, αμπελώνας η Εκκλησία, φραγμός είναι οι εντολές του Θεού, ληνός είναι η θεία Ευχαριστία και πύργος είναι η ορθόδοξη θεολογία. Πρέπει να υπάρχει στενή ενότητα μεταξύ αυτών, για να έχει κανείς εκκλησιαστικό φρόνημα. Κάλεσε δε τον νέο Διάκονο να αναδειχθεί καλός γεωργός του Αμπελώνος, δηλαδή της Ενορίας και του Εκκλησιάσματος που θα του εμπιστευθεί η Εκκλησία διά του Μητροπολίτου. Όπως καλοί γεωργοί ήταν οι Τρεις Ιεράρχες, που ποίμαναν τον λαό με θεολογία και άσκηση.

Κατά την χειροτονία εις Πρεσβύτερο ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, αφού προσδιόρισε το έργο του Διακόνου, του Πρεσβυτέρου και του Επισκόπου, στο συνοδικό και ιεραρχικό πολίτευμα της Εκκλησίας, στην συνέχεια ανέλυσε το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, από την Α΄ Επιστολή προς Τιμόθεον του Αποστόλου Παύλου «έως έρχομαι πρόσεχε τη αναγνώσει, τη παρακλήσει, τη διδασκαλία. μη αμέλει του εν σοι χαρίσματος, ο εδόθη σοι διά προφητείας μετά επιθέσεως των χειρών του πρεσβυτερίου. ταύτα μελέτα, εν τούτοις ίσθι, ίνα σου η προκοπή φανερά η εν πάσιν». Προέτρεψε τον νέο Πρεσβύτερο να ακούσει αυτές τις εντολές του Αποστόλου Παύλου, να διαβάζει την Αγία Γραφή και τα Πατερικά κείμενα, να παρακαλεί τον λαό με τις συμβουλές και την ποιμαντική, και να διδάσκει με τον λόγο της Εκκλησίας. Να μην αμελεί του χαρίσματος της Ιεροσύνης, αλλά να εμπνέεται πάντα από αυτό, «να ακούει την Ιεροσύνη του» κατά τον λόγο του αγίου Σωφρονίου του Αγιορείτου, ώστε η πρόοδός του να γίνει φανερή σε όλη την Εκκλησία.

Στο τέλος τόνισε ότι σέβεται τα κανονικά κριτήρια εισδοχής κάποιου στον Κλήρο, κατά την Παράδοση της Εκκλησίας και το παράδειγμα του αγίου Καλλινίκου, ώστε οι Κληρικοί του να είναι κατ’ άνθρωπον άξιοι της αποστολής τους, και να μην δημιουργούν προβλήματα στην Εκκλησία και τους πιστούς, γιατί όσοι δεν προσέρχονται στην Ιερωσύνη με τις απαραίτητες προϋποθέσεις, συνήθως δεν έχουν καλή εξέλιξη.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος τέλεσε την χειροτονία φορώντας τα άμφια του αγίου Καλλινίκου.

Ο νέος Πρεσβύτερος της Μητροπόλεως κ. Χρήστος Χασάπης είναι γεωπόνος, όπως και η σύζυγός του Ελευθερία, και έχουν τέσσερα τέκνα.