Μητρόπολη Κύκκου: Τελέσθηκε η κηδεία του Αρχιμ Αλεξίου Εγκλειστριώτη

Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη, σε κλίμα βαθύτατου πένθους και έντονης συγκίνησης, προπέμφθηκε στην αιωνιότητα, το απόγευμα της Τρίτης, 15 Ιουνίου 2021, ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου Αλέξιος Εγκλειστριώτης.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλλη στο Καθολικό της πενθηφόρου Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου στην Πάφο, προεξάρχοντος του, κατά σάρκα αδελφού του εκλειπόντος, Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, συμπαραστατούμενου από τους Πανιερωτάτους Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιο, Κυρηνείας Χρυσόστομο, Λεμεσού Αθανάσιο, Ταμασού Ησαΐα, τους Εξάρχους του Παναγίου Τάφου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τους Πατριάρχες τους, Μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεο και Επίσκοπο Νιτρίας Νικόδημο, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Νεοφύτου, Επίσκοπο Χύτρων κ. Λεόντιο και τον Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο.

Στην κατάμεστο από κόσμο Μονή παρέστησαν συμπροσευχόμενοι πλήθος κληρικών, βουλευτές, ο Δήμαρχος Πάφου, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, οι Αστυνομικές, Στρατιωτικές Αρχές, φορείς, οργανωμένα σύνολα της πόλεως και επαρχίας Πάφου και συγγενείς του εκλιπόντος.

Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, ο οποίος εξήρε την «υπεύθυνη και δυναμική» προσωπικότητα, τα πολυάριθμα διοικητικά και πνευματικά χαρίσματα του μακαριστού Αρχιμανδρίτου, την καρποφόρο εκκλησιαστική, φιλανθρωπική και πολιτιστική του δράση, την «ακούραστη ενεργητικότητά του και την ασταμάτητη δραστηριότητά του», καθώς και την μεγίστη συνεισφορά του στην προαγωγή της Θεολογικής επιστήμης δια της εκδόσεως των συγγραμμάτων του Αγίου Νεοφύτου.

«Ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Εγκλειστριώτης πίστευε, ότι η έκφραση του Χριστιανισμού δεν είναι η θλίψη, η κατήφεια, η έλλειψη καλοσύνης, αλλά η αγάπη και, προπαντός, η έμπρακτη προς τον πλησίον αγάπη, γιατί γι’ αυτήν την αγάπη γεννήθηκε και σταυρώθηκε ο θείος μας Λυτρωτής. Με πνεύμα ευαγγελικό και ζήλο χριστιανικό εγκαλλωπισμένος, αισθανόταν, ότι έπρεπε να ερμηνεύει με έργα και όχι με λόγια τις εντολές του Χριστού και τα παραγγέλματα του Ευαγγελίου. Οι πάντες όχι μόνο τη θύρα της οικίας του, αλλά πολύ περισσότερο τη θύρα της καρδίας του εύρισκαν ανοικτή κάθε στιγμή, έτοιμη να ανακουφίσει, να μαλάξει κάθε πόνο, να χύσει βάλσαμο σε κάθε πληγή», τόνισε ο Μητροπολίτης για να υπογραμμίσει ότι «ολόκληρος ο βίος του, ως κληρικού, είναι δείγμα ατελείωτης σειράς συνδρομής, βοηθείας, προστασίας και φιλαλληλίας».

«Αυτός ήταν ο απερχόμενος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Εγκλειστριώτης, χωρίς καμία λυρική υπερβολή και χωρίς υπέρβαση του μέτρου, που εμφωλεύουν στους επικηδείους επαίνους. Η βαθειά ταπείνωσή του, η αγάπη του προς τους συνανθρώπους του και προς την αγίαν Ορθοδοξία, η ανυπόκριτη ιεροπρέπειά του και η θεολογική του παιδεία, καθώς και η μαχητική του δεινότητα και η ακαταπόνητη δραστηριότητά του, τον ανέδειξαν φλογερό εραστή της πίστεως και της αλήθειας, και ενέπνεε βαθύ σεβασμό και προς αυτούς ακόμα τους αντιφρονούντες προς αυτόν, σεβασμό, ο οποίος ήταν απαύγασμα της καλοπιστίας του, της φωσφορίζουσας καθαρότητας της συνειδήσεώς του και του εσωτερικού ψυχικού και πνευματικού δυναμισμού του», πρόσθεσε.

«Σ’ αυτή εδώ τη ζωή, γοήτευσες τις ψυχές μας με την ωραιότητα της δικής σου ψυχής. Τώρα σε οραματιζόμαστε και στην άλλη ζωή μεταξύ των καθαρών πνευμάτων, εκλεκτόν και αγαπητόν του Θεού και άξιο λειτουργό του ουρανίου Θυσιαστηρίου. Ο Κύριος της ζωής και του θανάτου, αλλά και της Αναστάσεως, σε κάλεσε κοντά του, για να σε αναπαύσει από τους κόπους σου και να αμείψει τον πλήρη θυσιών πολυτάραχο βίο σου», υπογράμμισε κατακλείοντας τον λόγο του ο Πανιερώτατος, για να ευχηθεί «ο Νυμφίος της Εκκλησίας Χριστός να αναπαύσει την ψυχή σου «εν Χώρα Ζώντων και εν σκηναίς δικαίων». Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε και αείμνηστε αδελφέ μου. Ας είσαι αναπαυμένος στους κόλπους του Υψίστου».

Επικηδείους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων Λεόντιος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τ. Πρόεδρος και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ Καθηγητής Χρήστος Οικονόμου, εκ μέρους της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ ο Κοσμήτορας αυτής Καθηγητής Θεόδωρος Γιάγκου και ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας «Ελεούσα του Κύκκου» Ηλίας Δημητρίου. Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε, επίσης, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και πλήθους εκκλησιαστικών και πολιτειακών παραγόντων, εκτιμητών της προσφοράς και του έργου του μακαριστού π. Αλεξίου. Παράλληλα, αντί στεφάνων, έγιναν εισφορές στην μνήμη του εκλειπόντος.

Ο ενταφιασμός του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου πραγματοποιήθηκε στο Κοιμητήριο της Ιεράς Μονής του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου.