Μητρόπολη Κερκύρας: Η είσοδος στους ναούς για τον κάθε άνθρωπο ήταν, είναι και θα είναι ελεύθερη

Ανακοίνωση εξέδωσε η Μητρόπολη Κερκύρας προς καθησυχασμό όσων έσπευσαν να παρερμηνεύσουν κατά το δοκούν τις σαφέστατες θέσεις της ανοιχτής επιστολής του Μητροπολίτη και των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας κατά την ιερατική σύναξη της 5ης Μαρτίου 2024.

Στην ανακοίνωση τονίζεται “ότι η είσοδος στους ναούς για τον κάθε άνθρωπο ήταν, είναι και θα είναι ελεύθερη, καθότι ούτε ο Μητροπολίτης ούτε οι κληρικοί είμαστε θυρωροί. Η συμμετοχή όμως στη λειτουργική ζωή της πίστεως και στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας έχει κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες ορίζουν οι κανόνες της Εκκλησίας. Εξάλλου, όπως ορίζει η κερκυραϊκή παράδοση, για τις επίσημες λιτανείες αρμόδιος να προσκαλέσει κατά το πρωτόκολλο είναι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, ενώ στις δοξολογίες η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Για την τοπική Εκκλησία ισχύει πάντοτε η πρόσκληση και η παραίνεση προς μετάνοια για θέματα που άπτονται της πίστεως, την οποία με χαρά θα αναμένουμε”.

Υπενθυμίζεται ότι σε ψήφισμα η Μητρόπολη Κερκύρας εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για δύο βουλευτές του Νομού (του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δ. Μπιάγκη και του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλ.- Χρ. Αυλωνίτη), οι οποίοι παρότι είχαν ενημερωθεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με επίσημη επιστολή ότι το νομοσχέδιο αυτό απάδει στις θέσεις και στην πίστη του ορθόδοξου χριστιανού, εντούτοις το υπερψήφισαν. Κατά συνέπεια αυτού η Μητρόπολη τους κάλεσε σε μετάνοια και τόνισε ότι οι δύο βουλευτές δεν δύνανται να θεωρούν τους εαυτούς τους ως ενεργά μέλη της Εκκλησίας, και θεωρεί ότι θα πρέπει να απέχουν από οποιαδήποτε εκκλησιαστική εκδήλωση. Τέλος η Μητρόπολη δήλωσε ότι δεν θα τους αποδοθεί στο εξής καμία τιμή που απορρέει από τη σχέση Πολιτείας και Εκκλησίας στις επίσημες εκδηλώσεις, στις ενοριακές λατρευτικές συνάξεις και λιτανείες και τους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αντιδράσεις προκάλεσε η θέση της Μητρόπολης καθώς σε ανακοίνωσή του το γραφείο του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου – Χρήστου Αυλωνίτη, χαρακτήρισε σκοταδιστική την νοοτροπία της Εκκλησίας της Κέρκυρας.

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, κληθείς από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Γιαννούλη, και του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Μάντζου να τοποθετηθεί στην απόφαση του Μητροπολίτη Κερκύρας να θέσει εκτός Εκκλησίας τους βουλευτές του νομού, Χρ. Αυλωνίτη (ΣΥΡΙΖΑ) και Δ. Μπιάγκη (ΠΑΣΟΚ), επειδή ψήφισαν υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφύλων επισήμανε ότι οι ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας είναι διακριτοί, αλλά οφείλουν να χαρακτηρίζονται από την λέξη συναλληλία. Αυτό σημαίνει «ότι ο καθένας πρέπει να έχει μία πολύ ευδιάκριτη αντίληψη για το ποιος είναι ο ρόλος του καθενός μας. Και σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση, θα έλεγα σε ώσμωση με πάρα πολλούς σε αυτή την αίθουσα, έφερε μία πολύ συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Από κει και πέρα, κρατώ [..] τη δυνατότητα και το πνεύμα της εκκλησίας, Ακόμα και εκεί που υπάρχουν αποκλίσεις από τους δογματικούς και ηθικούς κανόνες της, να υποδέχεται και να αγκαλιάζει τους πάντες. Και ακριβώς αυτό είναι που προσωπικά πιστεύω ότι θα επικρατήσει» είπε ο κ Πιερρακάκης.