Μητρόπολη Ιρλανδίας ιδρύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο

© Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Την απόφαση να ιδρυθεί Μητρόπολη Ιρλανδίας έλαβε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που συνεδρίασε σήμερα στο Φανάρι.

Συγκεκριμένα, η Σύνοδος αποφάσισε να αποκόψει από την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων  το συνεχώς αυξανόμενο ποίμνιο της Ιρλανδίας, και να ιδρύσει την Μητρόπολη Ιρλανδίας με Μητροπολίτη τον Επίσκοπο Ζηνουπόλεως κ. Ιάκωβο. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από αίτημα του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα. Επίσης, η Αγία και Ιερά Σύνοδος ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο κι εξέλεξε δύο Βοηθούς Επισκόπους, τους Αρχιμανδρίτες κ. Αντώνιο Αβραμόπουλο και κ. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο. Οι δύο νεοεκλεγέντες Επίσκοποι έδωσαν ήδη τα μικρά και μεγάλα μηνύματα.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

Συνήλθε, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη, η Αγία και Ιερά Σύνοδος στην τακτική συνεδρία σήμερα, Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024.

Κατ’ αρχήν αντηλλάγησαν μεταξύ του Οικουμενικό Πατριάρχη και του α’ τη τάξει, εκ των παρισταμένων νέων Συνοδικών Αρχιερέων, Μητροπολίτου Ανέων κ. Μακαρίου, αι ειθισμέναι προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις, επί τη ενάρξει της νέας συνοδικής περιόδου.

Κατά την συνεδρίαν ταύτην, η Αγία και Ιερά Σύνοδος προέβη ομοφώνως εις τας ακολούθους κανονικάς πράξεις:

α) Κατόπιν τεκμηριωμένου αιτήματος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτα, απέκοψεν εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ταύτης την Ιρλανδίαν και ίδρυσε νέαν Μητρόπολιν του Θρόνου, επονομαζομένην «Ιερά Μητρόπολις Ιρλανδίας», διά τας ανάγκας του εκείσε συνεχώς αυξανομένου ποιμνίου εξ Ορθοδόξων πιστών, εν συνεχεία δε εξέλεξε τον Θεοφιλ. Επίσκοπον Ζηνουπόλεως κ. Ιάκωβον Μητροπολίτην της αρτισυστάτου ταύτης Μητροπόλεως.

β) Κατόπιν της εγκρίσεως κανονικού αιτήματος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Αμερικής, εξέλεξε δύο βοηθούς Επισκόπους παρά τω Αρχιεπισκόπω Αμερικής κ. Ελπιδοφόρω, ήτοι τον Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Διοκλείας, και τον Αρχιμανδρίτη κ. Αντώνιο Αβραμόπουλο, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Συνάδων. Αμφοτέρων εγένοντο αυθημερόν τα Μικρά και Μεγάλα Μηνύματα.

Περαιτέρω, εθεωρήθησαν εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένα θέματα, εφ’ ων και ελήφθησαν αι προσήκουσαι αποφάσεις.