Μήνυμα του Πατριάρχη Αντιοχείας στον Μητροπολίτη Ονούφριο για τη Λαύρα: Η Εκκλησία σας είναι υπό διωγμό

Μήνυμα “συμπαράστασης” προς τον Μητροπολίτη Ονούφριο της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, αποστέλλει ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης.

Αφορμή ήταν η απόφαση των ουκρανικών αρχών να δώσουν εντολή εκκένωσης του μοναστηριού της Λαύρας του Κιέβου από τους μοναχούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς θεωρούν ότι βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης του Κρεμλίνου και ότι χρησιμοποιείται ως μέσο υβριδικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας απευθύνεται μέσω των social media στον Μητροπολίτη Ονούφριο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφορικά με το μοναστήρι της Λαύρας, κάνοντας λόγο για “διωγμό” τον οποίο υπομένει ο ίδιος και η Εκκλησία του.

Επίσης, ο κ. Ιωάννης, τονίζει ότι στέκεται κοντά στον Μητροπολίτη Ονούφριο και στο ποίμνιο του προσευχόμενος να σταματήσει ο πόλεμος και οι “απειλές” για την Εκκλησία του.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, είχε προχωρήσει σε δήλωση αναφορικά με το καθεστώς της Λαύρας και τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα.

Είχε μεταξύ άλλων διαβεβαιώσει ότι η Μονή δεν πρόκειται να κλείσει ούτε να διακοπεί η μοναστική ζωή.

Όπως τονίζει ο κ. Επιφάνιος σε ανακοίνωσή του, δεν πρόκειται να κλείσει η Μονή ούτε να διακοπεί η μοναστική ζωή. Αναφερόμενος δε στις δηλώσεις του Πατριάρχη Μόσχας και στον παραλληλισμό των τωρινών αποφάσεων με τις διώξεις από τις κομμουνιστικές αρχές, έκανε λόγο για μια “αβάσιμη παραπλάνηση.

Ακούγεται ιδιαίτερα κυνική από έναν ιεράρχη που συνδέθηκε στενά με το Κομμουνιστικό Κόμμα και προσπάθησε ακόμη και να θέσει υποψηφιότητα για αιρετά αξιώματα για λογαριασμό του κόμματος αυτού”.

Ο Μητροπολίτης Κιέβου αναφέρθηκε και στην Ουκρανική Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, τονίζοντας ότι τόσο η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας όσο και το ουκρανικό κράτος, προσπαθούν να ενθαρρύνουν τον Μητροπολίτη Ονούφριο να τερματίσει την υποταγή της Ουκρανικής Εκκλησίας στο ρωσικό κέντρο.

Επιρρίπτει δε ευθύνες και στον ίδιο τον Μητροπολίτη Ονούφριο, τονίζοντας ότι προχώρησε σε μια “προσπάθεια παραπλάνησης του κράτους με τη δήλωση απόσχισης από το Πατριαρχείο Μόσχας, ενώ στην πραγματικότητα παραμένει υποταγμένη σε αυτό.

Ούτε ο Μητροπολίτης Ονούφριος ούτε η Σύνοδος της οποίας προεδρεύει αντέδρασαν με οποιονδήποτε τρόπο στα πολυάριθμα γεγονότα συνεργασίας των ιεραρχών και του κλήρου τους με τους Ρώσους κατακτητές ή στην προσάρτηση από τον Κύριλλο Γκουντιάεφ των θρησκευτικών δομών που βρίσκονται στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη. Αντ’ αυτού, στο πνεύμα της ρωσικής προπαγάνδας, επικεντρώθηκαν σε κατηγορίες κατά της Ουκρανίας”.

Σχετικά με το ίδιο το Μοναστήρι της Λαύρας, ο κ. Επιφάνιος υπογραμμίζει ότι η κοινωνία γνωρίζει πως η Λαύρα, υπό την ηγεσία του σημερινού ηγουμένου της Μονής, έχει μετατραπεί σε κέντρο διάδοσης της ιδεολογίας του “ρωσικού κόσμου”, μιας ιδεολογίας που αποτελεί τη βάση και δικαιολογία για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζει δε ότι ο ηγούμενος για τον λόγο αυτό έχει βραβευθεί από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.
Απευθυνόμενος στους μοναχούς που βρίσκονται στο μοναστήρι, τους καλεί να συμβάλλουν στην απελευθέρωση από τον ζυγό της Μόσχας.

“Έχουμε την ίδια ορθόδοξη πίστη και ανήκουμε στην ίδια Εκκλησία του Χριστού. Η εκκλησιαστική εξουσία της Μόσχας στην Ουκρανία είναι μη κανονική και όλοι μπορούν να δουν πώς το Κρεμλίνο τη χρησιμοποιεί εναντίον του ουκρανικού λαού. Η Λαύρα δεν πρέπει να είναι όργανο αγώνα κατά της Ουκρανίας, αλλά μάλλον ένας τόπος προσευχής, ευσεβούς μοναστικής ζωής στο πνεύμα των πατέρων και ασκητών του παρελθόντος, ένας τόπος που θα εμπνεύσει πνευματικά τους συμπολίτες μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς”.

Το μήνυμα του Πατριάρχη Αντιοχείας στον Μητροπολίτη Ονούφριο

“Με πολύ πόνο καρδιάς παρατηρούμε από μακριά τον διωγμό που εσείς και η Αγία σας Εκκλησία υπομένετε για χάρη του Χριστού”.

Δαμασκός, 27 Μαρτίου 2023

Μακαριώτατε Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριε,

Προκαθήμενε της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας,

Με λύπη σας αγκαλιάζουμε εν Κυρίω αυτές τις ημέρες της Μεγάλης Νηστείας, καθώς προετοιμαζόμαστε για τον Θάνατο και την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Σας γράφουμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της ιστορίας της σεβάσμιας Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μια στιγμή που μας θυμίζει τα λόγια του Αγίου Απόστολου Παύλου: “Είμαστε ταραγμένοι, αλλά όχι στενοχωρημένοι, είμαστε μπερδεμένοι αλλά όχι σε απόγνωση. Είμαστε διωκόμενοι αλλά όχι εγκαταλελειμμένοι. Είμαστε απογοητευμένοι αλλά όχι διαλυμένοι (Β΄Κορινθίου 4:8-9).

Με μεγάλο πόνο στην καρδιά, παρατηρούμε από μακριά τον διωγμό που υπομένετε εσείς και η Αγία σας Εκκλησία για χάρη του Χριστού.

Ενώ βρισκόμαστε σωματικά σε μεγάλη απόσταση από εσάς, είμαστε κοντά σας εν πνεύματι, και απλώνουμε το χέρι μας σε εσάς σε αυτή τη σκοτεινή ώρα: εσείς και το ποίμνιο σας είστε στις συνεχείς προσευχές μας καθώς παρακαλούμε τον Κύριο να σταματήσει άμεσα αυτόν τον τραγικό πόλεμο και να δώσει τέλος σε όλες τις απειλές προς την Αγία σας Εκκλησία.

Είθε ο Κύριος να σας δώσει σοφία και δύναμη να υπομείνετε, “διότι αυτός θα υπομείνει μέχρι το τέλος, θα σωθεί” (Ματθαίος 24:13).