Μήνυμα της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ

Τα μέλη της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ απευθύνουν αυτό το μήνυμα επί τη ευκαιρία της Κυριακής της Ορθοδοξίας η οποία εορτάζεται από του έτους 1983 την κοινή συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των διαφόρων Ορθοδόξων παρουσιών στις Βρυξέλλας για το Βέλγιο και εδώ και κάποια έτη Στο Ρόττερνταμ για τους Ορθοδόξους της Ολλανδίας.

Επίσης από του έτους 2014 τελούνται διορθόδοξα συλλείτουργα και εις στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου.

Εκ του γεγονότος του ότι φέτος δεν είναι δυνατος ο από κοινού εορτασμός, οι ιεράρχες-μέλη της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ επιθυμούν να εκφράσουν την ενότητά των διά του μηνύματος αυτού.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας, ονομασία η οποία εδόθη εις την πρώτην Κυριακήν της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εορτάζει τον Θρίαμβον της Ορθοδοξίας και την νίκην της έναντι της εικονομαχίας, διά της αποκαταστάσεως της προσκυνήσεως των ιερών εικόνων εις την Εκκλησίαν, εορτή που εθεσπίσθη το έτος 843. Η τιμητική προσκύνησις των εικόνων απηγορεύθη το 730 υπό του αυτοκράτορος Λέοντος του Γ΄ο οποίος είχεν διατάξει την καταστροφήν των. Χρόνια αργότερα η προσκύνησις των εικόνων απεκατεστάθη υπό του αυτοκράτορος Θεοφίλου, κατόπιν οράματος της Θεοτόκου.

Διά τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, η απαγόρευσις και η άρνησις της τιμής των εικόνων του Χριστού, της Παρθένου Μαρίας και των αγίων αποτελεί αίρεσιν. Είναι η αίρεσις της εικονομαχίας. Η άρνησις της εικόνος είναι διά την Ορθόδοξον θεολογίαν άρνησις της ενσαρκώσεως του ενανθρωπήσαντος Θεού.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι η ημέρα της νίκης και του θριάμβου της Εκκλησίας. Είναι ημέρα αναστάσεως. Η χαρά της αποκαταστάσεως εκφράζεται διά ύμνων, διά εορταστικών συλλειτούργων, διά της λιτανεύσεως των εικόνων. Αυτή η ημέρα της Ορθοδοξίας έχει και έναν έντονον μυστικόν χαρακτήρα διότι αποτελεί επίσης και μία ημέραν περισυλλογής και ενδοσκοπήσεως, όπου διερωτούμεθα διά τον τρόπον με τον οποίον δείχνομεν την λάμψιν του φωτός της εις τον σημερινόν κόσμον.

Η Αγία μας Εκκλησία μας προσκαλεί να γίνωμεν πιστά και αληθινά τέκνα της, έχοντας εμπιστοσύνην πως κατ’αυτόν τον τρόπον θα μας θεωρήση ο Κύριος αξίους να γίνωμεν μέλη της αιωνίου Βασιλείας Του.

Αυτή η εορτή είναι επίσης δι’ημάς η ευκαιρία να αναρωτηθώμεν: τι είναι η Ορθόδοξος Εκκλησία και τι σημαίνει διά την ζωήν μας; Είναι δύσκολον να πη κανείς τι είναι πραγματικά η Ορθοδοξία, διότι η Ορθοδοξία είναι περισσότερον εμπειρία παρά λογική διεργασία. Είναι δυνατόν να περιγράψη κανείς κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ορθοδοξίας, αλλά όχι την ιδιαν την φύσιν της. Η Ορθοδοξία είναι πρωτίστως η Εκκλησία που καλείται να διαδραματίση σήμερον τον ρόλον της εις έναν κόσμον ο οποίος δυστυχώς αποχριστιανίζεται όλον και περισσότερον. Η Ορθοδοξία είναι δυναμική και όχι στατική η τυπική.

Είναι ζωντανή καθώς και ο Χριστός ο οποίος είναι «χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας» (Εβρ. 13,8). Η εορτή της Ορθοδοξίας μας υπενθυμίζει το καθήκον μας να μεταλαμπαδεύσωμεν την πίστιν μας. Πως όμως είναι δυνατόν να γίνη τούτο εάν ημείς οι ίδιοι δεν λαμβάνομεν τον λόγον του Θεού προσωπικώς με την σοβαρότητα που του αρμόζει και δεν τον διαδίδομεν; Έχοντες αυτάς τας σκέψεις ενώνομεν θερμάς τας προσευχάς μας προς τον Κύριον διά την σύντομον αποκατάστασιν της ορατής ενότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας που κατά τας ημέρας μας δοκιμάζεται!

Λόγω της πανδημίας, είναι μία δύσκολη περίοδος αυτή που διανύομεν, τόσον εις την εκφρασιν της λατρευτικής μας ζωής όσον και εις την καθημερινήν μας ζωήν. Οι ιατροί και όλον το νοσηλευτικόν προσωπικόν, άνδρες και γυναίκες που με γενναιότητα και αυτοθυσίαν ξεπερνούν τους εαυτούς των εις τον αγώνα κατά της ασθενείας, είναι συνεχώς εις τας σκέψεις και τας προσευχάς μας. Τους χρεωστούμεν ευγνωμοσύνην.

Δοξάζομεν τον Θεόν διότι δυνάμεθα επιτέλους να διακρίνωμεν μίαν ακτίναν ελπίδος ότι συντόμως αυτή η μάστιγα θα ανήκη εις το παρελθόν. Ελπίζομεν και προσευχώμεθα όπως τα διαφορα μέτρα που έχουν ληφθεί υπό των κυβερνήσεων καθώς και τα εμβόλια που προτείνονται εις τον πληθυσμόν συμβάλλουν εις το να ξεπερασθή ταχέως η κρίσις που διανύομεν. Ακόμη ολίγον υπομονή !

Εν τω μεταξύ πρέπει να συνεχίσωμεν να προστατεύωμεν τους εαυτούς μας και τους άλλους τηρούντες ευσυνειδήτως και υπευθύνως τα ισχύοντα υγιειονομικά μετρα. Προσευχόμεθα όπως ο Θεός σας δίδη ακόμη δύναμιν διά να διαπεράσητε αυτήν την περίοδον. Ενώνομεν τας ευχάς μας διά να σας ευχηθώμεν ευλογημένον στάδιον μετανοίας και καθάρσεως κατά τον καιρόν της Μεγάλης Τεσσαρακοστής !

Σας προσκαλούμεν ήδη εις το μέγα διορθόδοξον αρχιερατικόν Συλλείτουργον διά την Κυριακήν της Ορθοδοξίας του 2022 εις τον Μητροπολίτικόν Ναόν των Αγίων Αρχαγγέλων εις τας Βρυξέλλας και ακολούθως εις τα διορθόδοξα εορταστικά συλλείτουργα εις το Μέγα Δουκάτον του Λουξεμβούργου και εις το Ρόττερνταμ.

11 Μαρτίου 2021

Οι ιεράρχες-μέλη της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ.