Μήνυμα ενότητας του Μητροπολίτη Επιφανίου στους εορτασμούς της Βάπτισης των Ρως – Ουκρανίας (ΦΩΤΟ)

του Κώστα Ονισένκο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε σήμερα στο Κίεβο η 1033η επέτειος της Βάπτισης των Ρως – Ουκρανίας.

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Επιφάνιος, προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό του Αρχάγγελου Μιχαήλ με τους χρυσούς τρούλους. Μαζί του συλλειτούργησαν οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Εκκλησίας της Κύπρου.

Εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου παρέστη ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Παναγιότατου για τους εορτασμούς.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’ ανέγνωσε ο επίσκοπος Βαβυλώνας Θεόδωρος, ενώ εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου στους εορτασμούς παρέστη και ανέγνωσε χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος συνεχάρη τους αρχιερείς, τον κλήρο και τους πιστούς για αυτή τη σημαντική πνευματική επέτειο, με την ημέρα μνήμης του Αγίου Πρίγκιπα Βλαδίμηρου και με τη Βάπτιση των Ρως, που έγινε στο Κίεβο.

Ο ίδιος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των Αγίων Εκκλησιών που ήρθαν στο Κίεβο προκειμένου να μοιραστούν με την Ουκρανική Εκκλησία και με τους απλούς Ουκρανούς πιστούς, τη χαρά αυτής της μεγάλης ημέρας. Παράλληλα, ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας τόνισε πως οι Ουκρανοί αναμένουν την επίσκεψη του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία με ανυπομονησία.

Στο πλαίσιο των εορτασμών, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος πραγματοποίησε προσευχή στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, απ’ όπου πριν 1033 χρόνια ο Πρίγκιπας Βλαδίμηρος πραγματοποίησε την τελετή Βάπτισης των Ρως.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Επιφάνιος -μεταξύ άλλων- μίλησε με λόγια χριστιανικής αγάπης και για τους ενορίτες της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, λέγοντας ότι χθες, όταν η Ρωσική Εκκλησία πραγματοποίησε σταυρο-πορεία (λιτανεία) με αφορμή τους εορτασμούς της Βάπτισης των Ρως – Ουκρανίας, αρκετοί ήταν εκείνοι που έμπαιναν στο Μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ, που αποτελεί τον κύριο ναό της Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας, για να προσευχηθούν και να ανάψουν ένα κερί.

«Αλλά πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια του Θεού, αυτοί οι αδελφοί και αδερφές μας θα μάθουν την αλήθεια, και η αλήθεια θα τους απαλλάξει από τα δεσμά της πλάνης της Μόσχας. Με χαρά παρατηρήσαμε πόσοι υποστηρικτές του Πατριαρχείου της Μόσχας – ιερείς και λαϊκοί – ήρθαν χθες στο Μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ, άναψαν κεριά και προσευχήθηκαν. Οι πόρτες της Εκκλησίας μας και οι καρδιές μας είναι ανοιχτές σε όλους», τόνισε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.